Audio - portal internetowy opisujący sprzęt stereo, hi-fi, 

hi-end,kino domowe
Hi-Fi • Hi-End • Muzyka • Kino domowe • Video      
Obecnie jest: gości online

IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

   FORUM AUDIO > AUDIO > Stereo
 
Reply to this topicStart new topic
> Lepszy kabel zasilający do HK3380, jest sens??
Marian84
post 17 08 2010, 20:25
Post #1


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 27
Dołączył: 22-05-2010
Skąd: Lublin
Nr użytkownika: 5,766



Witam
Zastanawiam się czy w moim amplitunerze (harman/kardon 3380) dała by coś wymiana kabla zasilającego (fabrycznie jest cienki z płaską wtyczką, na stale wkomponowany w obudowę), na prostokątne gniazdo i jakiś firmowy kabel zasilający o dobrym ekranowaniu.

Podobno taki zabieg poprawia jakość dźwięku, ale chciałbym wiedzieć czy to coś faktycznie może dać, bo głupio by było psuć oryginalną konstrukcję klocka i topić kasę w kabel zasilający na darmo...

Robił ktoś coś takiego? Z góry dzięki za pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 22 08 2010, 03:07
Post #2


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,169
Dołączył: 8-07-2008
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 2,264



Kabel zasilający ma nieraz zadziwiający wpływ na poprawę brzmienia odtwarzacza, czy wzmacniacza. Z moich obserwacji wynika, że odtwarzacze lepiej reagują na wymianę kabla. Stosuje się to zwykle w sprzęcie, który ma gniazda IEC, pozwalające na taką wymianę. Można też samemu je założyć albo zlecić elektrykowi/elektronikowi jego montaż. Zazwyczaj im lepszej klasy sprzęt, bardziej przejrzysty, tym wyraźniej słychać efekty takiej wymiany. W Twoim przypadku bardzo poważnie zastanowiłbym się nad takim krokiem. Amplituner trudniej będzie później sprzedać a nie wierzę, że nie zamierzasz go nigdy wymienić na coś lepszego. Lepiej wymienić jakiś element toru, to przyniesie bardziej słyszalną poprawę brzmienia. Ewentualnie spróbuj zastosować lepszy interkonekt czy kable głośnikowe.


--------------------
"Pozdrowienia" dla VanDelHul'a z Allegro.

UWAGA !!! W sprawie doboru sprzętu audio i jego konfiguracji proszę nie pisać na PW, od tego jest forum. Pozdrawiam.

Odeszli
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...t=0#entry103427
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marian84
post 22 08 2010, 19:32
Post #3


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 27
Dołączył: 22-05-2010
Skąd: Lublin
Nr użytkownika: 5,766



Z interkonektami ciągle eksperymentuje, z głośnikowymi też zacząłem, o wymianie kabla usłyszałem że może to przynieść poprawę i zainteresowałem się tym pomysłem bo jestem w stanie sam to wymienić. A co do odsprzedaży sprzętu to na razie nie myślę o tym, a nawet jeśli to takie gniazdo założone prosto i w dobrym miejscu nie powinno się rzucać w oczy że to nie oryginał.

A jak zakładać to i w amplitunerze i w odtwarzaczu płyt by trzeba dać??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kaczor
post 22 08 2010, 19:41
Post #4


GRAND MASTER AUDIO
************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 889
Dołączył: 20-06-2008
Skąd: Ząbki k. Warszawy
Nr użytkownika: 2,215



To może i ja słówko .....nie tylko do Ciebie ale do wszystkich planujące łupgrejdy....
Tak jak pisał f1angel - tego typu zabawy można robić jak gniazdo ICE jest w sprzęcie. Abstrachując już od potrzeby wywalenia nowej dziury w obudowie i problemów ze sprzedażą. Teraz masz kabel dwużyłowy, ICE jest trzy żyłowy. Że się głupio spytam a co zrobisz z tą trzecią żyłą podepniesz ją do czego ....... ?
Do obudowy? Masz myśli samobójcze? A może zostawisz ją luzem? - hmmm to niby co ma dać ta wymiana poza picem i lepszym samopoczuciem.
Jeśli wymieniać kabel to nie na byle G...... tylko coś dobrego - wydasz co najmniej 500 plnów na kabel + drugie tyle za przeróbkę.
To się głupio spytam nie lepiej sprzedać Harmana dołożyć to co byś wydał na "modyfikacje" i kupić coś lepszego. Wynik pewniejszy. Wracając do Twojegu pytania czasem WYDAJE MI SIĘ że słyszę wpływ kabla zasilającego ...... we wzmaku Accuphase i transporcie Audiomeca - wpływ tak mały, że równie dobrze może być iluzją. Na Yamasze (klasa Harmana) wpływ prądu jest niesłyszalny - kabli zasilających będzie równie nieuchwytny.

Moja rada daj sobie spokój z sieciówkami i lepiej obejrzyj się za solidnym głośnikowcem czy interkonektem - wpływ będzie większy. Celowo nie piszę poprawa - jak źle dobierzesz możesz mieć po zmianach gorzej niż miałeś (ot taki urok tej zabawy)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marian84
post 23 08 2010, 15:27
Post #5


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 27
Dołączył: 22-05-2010
Skąd: Lublin
Nr użytkownika: 5,766



O wymianie sprzętu na razie nie myślę, jeszcze się tym nie nacieszyłem. Co do planu podłączania kabla uziemienia, nie myślałem o tym ale faktycznie nie ma co z nim zrobić. Pytałem o to bo byłem ciekaw czy może to dać jakiś słyszalny pozytywny efekt ale w tej sytuacji nie ma po co psuć sprzętu. Chciałem uzyskać poprawę niskich tonów, ale do tego chyba po prostu kupię suba aktywnego... Najprościej i najbezpieczniej icon_razz.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kaczor
post 23 08 2010, 18:33
Post #6


GRAND MASTER AUDIO
************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 889
Dołączył: 20-06-2008
Skąd: Ząbki k. Warszawy
Nr użytkownika: 2,215



CYTAT(Marian84 @ 23 08 2010, 15:27 ) *
......ale w tej sytuacji nie ma po co psuć sprzętu........

i to jest właściwe podejście icon_smile.gif

Przepraszam jeśli ciut przyostro wyjechałem ...... ale przerabianie instalacji 220V z dwużyłowej na trzyżyłową to nie jest takie hop siup. Jak coś pójdzie bardzo źle mogą być trupy ......... To nie jest zwarcie w głośnikowcu czy interkonekcie które w skrajnym wypadku grozi co najwyżej zniszczeniem sprzętu.

Wracając do praprzyczyny pomysłu czyli basu.
Pomysł z subem - zgaduję basu za mało? Zanim coś kupisz proponowałbym "powalczyć" z ustawieniem kolumn. Np dogięcie ich do środka powinno spowodować uwydatnienie basu. Będzie mało to może trzeba kolumny przestawić? Bez inwestycji - więc chyba warto spróbować?
Jak to nie pomoże - popróbowałbym kabelków icon_mrgreen.gif tyle, że głośnikowych - np: taki Monster Cable..... te lubiły pojechać basem. Jak wciąż będzie mało to może jednak trzeba by pomyśleć o zmianie kolumn?
Braku basu raczej interkonektami nie opędzisz. Subwoofer natomiast trudno dobrać do kolumn ...... Zresztą dobry soobwoofer nie jest tanii ..... niestety.
Jeśli chcesz mieć bas a nie łubudubu a jednocześnie nie chcesz wydawać majątku subwoofer traktuj jako ostatecznoć - łatwiej ogarnąć 2 kolumny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marian84
post 24 08 2010, 15:43
Post #7


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 27
Dołączył: 22-05-2010
Skąd: Lublin
Nr użytkownika: 5,766



Za mało basu...
Słyszałem że wymiana kabla zasilania właśnie może przynieść poprawę i stąd był ten pomysł.
Kolumny już raz przestawiałem bo stały w samych rogach, teraz stoją akustycznie lepiej ale gorzej praktycznie, inaczej ich nie postawie bo mnie kobieta wygoni icon_razz.gif dogięte są frontami na miejsce odsłuchu.
Kable głośnikowe mam Ultralinka, bardzo grube, interkonekty ostatnio dorwałem od Monstera, model 400-cośtam, minimalnie bas podniosły ale wraz mi mało...

Zakup suba i tak rozważałem, bo by się przy filmach przydał, a kolumny bym kupił inne jak się sprzedadzą te co mam...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jeremi
post 24 08 2010, 17:19
Post #8


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 87
Dołączył: 18-08-2008
Skąd: Poznań
Nr użytkownika: 2,395



Jeśli chodzi o poprawę basu przez sieciówki audio - to prawda.


Żaden z moich klientów nie jest zawiedziony. Przeważnie polepszenie sceny, głębi i kontroli basu, poczytaj moje komentarze - to opinia ludzi którzy sceptycznie podchodzili do vodo kabli, kilku z nich to audiofile, kórzy w swoich systemach mają sieciówki za 1000zł i więcej, z ciekawości chcieli zobaczyć co to takiego, bo tania sieciówka, zaskoczeni byli ogromnie tym, co Premium potrafi zmienić w systemie. icon_eek.gif

Nie namawiam nikogo do dyskusji na temat wpływu kabla sieciowego na brzmienie systemu. Są sceptycy i zwolennicy. Kupisz markową sieciówkę z niskiej serii wydasz 400-500zł podłaczysz pod system i nic. Podłaczysz Premium i poczujesz różnicę. Nie wierzysz? Ja też nie wierzyłem, ale się przekonałem.
Nie wszędzie sieciówka się sprawdzi, u jednego bardziej u drugiego mniej, u Ciebie poprawi, u kogoś innego może pogorszy dźwięk. Nikt tego nie powie.
Najlepszą receptą jest odsłuch. Im wyższej klasy sprzęt, tym zysk z sieciówki jest większy. Fajnie gra do CD. icon_biggrin.gif
Nie ma sensu przerabiać Twojego amlitunera. Kupisz leszy sprzęt z gniazdem IEC, wybierz kolumny, interkonekty, kable głośnikowe, potem mozesz poeksperymentować z sieciowką, może naprawdę mile Cię zaskoczyć.
Jeśli chodzi o trzecią żyłę (uziemiającą) nie wszyscy producenci z niej kożystają, a przeróbki powinien wykonywać elektronik, który ma tym pojęcie. Samemu przerobisz i mozesz tylko napsuć bo ze sprzętem trzeba ostrożnie. icon_biggrin.gif



Ten post edytował RoRo 26 08 2010, 20:50
Powód Edycji: Usunąłem link do aukcji własnej autora ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pablo1964
post 24 08 2010, 21:41
Post #9


MASTER AUDIO
**********

Grupa: Użytkownicy
Postów: 751
Dołączył: 19-07-2007
Skąd: Sosnowiec
Nr użytkownika: 1,078



Jest znacznie więcej sposobów na poprawę brzmienia, Więcej: http://audio.x.pl/audio/audiovoodoo/


--------------------
Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kaczor
post 25 08 2010, 07:05
Post #10


GRAND MASTER AUDIO
************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 889
Dołączył: 20-06-2008
Skąd: Ząbki k. Warszawy
Nr użytkownika: 2,215



Jeremi

Ja nie neguję wpływu kabli jako takich. Co więcej nie neguję również wpływu śieciówek. Ale ........
Generalnie wydaje mi się (i absolutnie każdy może mieć inne zdanie - nie będę polemizował - w końcu poglądy to suma doświadczeń a te bywają różne) że spośrod kabli:
największy wpływ mają kable głośnikowe, potem Inter konekty, sieciówki - mają wpływ najmniejszy.
Wpływ sieciówek jest tym mniejszy im lepszą instalację elektryczną mamy w domu i im lepsza jest sekcja zasilania w sprzęcie.

Co do trzeciej żyły - prawda nie wszyscy producenci z niej korzystają ....... co nawet jest logiczne. Uziemienie wszędzie może prowadzić do powstawania tzw. pętli masy i w efekcie końcowym brumienia lub osłabienia sygnału. Nie bez przyczyny wiele CD-ków ma kable 2 żyłowe - nawet spośród tych wyposażonych w ICE. (środkowy bolec wisi w powietrzu - lub go wcale nie ma)
Jak mówią (piszą) uziemiać powinno się wzmacniacze/końcówki mocy - resztę niekoniecznie. Choć - i tu trzeba to powiedzieć CD-ki z zasilaniem trójżyłowym wcale nie należą w klasie wyższej do wyjątków.

Marian ....
... piszą poprawę basu - czyli jego punktowość, tempo, kontrolę ........ niekoniecznie ilość. Więc efekt wcale nie byłby z góry przesądzony. Więcej niekoniecznie oznacza lepiej.
Spróbuj głośnikowców monstera jak będziesz miał okazję ..... może Van den Hull też by się sprawdził? Jednak postawiłbym na Monstera np Z1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marian84
post 26 08 2010, 18:25
Post #11


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 27
Dołączył: 22-05-2010
Skąd: Lublin
Nr użytkownika: 5,766



Jak będzie okazja posłuchać Z1, pewnie że skorzystam...
Basu jest w miarę jak słucham głośniej, wtedy coś tam dudni, ale przy cichej muzyce brakuje niskich tonów. Tu by się przydał kawał magnesu na wielkiej grubej membranie, a ten mój głośniczek basowy z kolumny tak trochę skromnie wygląda "od tyłu"...
Póki co, spróbuje upolować jakiś mały niedrogi sub, jest tego dużo na Allegro, myślę nawet nad jakimś pasywnym 2-kanałowym wynalazkiem...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
artur77
post 26 08 2010, 21:24
Post #12


MASTER AUDIO
**********

Grupa: Użytkownicy
Postów: 615
Dołączył: 15-01-2009
Skąd: Polska, Niemcy
Nr użytkownika: 3,164



[b]Marian84[/b] - możliwe, że nie doczytałem, albo przeoczyłem, ale mógłbyś napisać, jakie kolumny podpięte są pod H/K ???

Wymiana sieciówki jest wg mnie ostatnią rzeczą do wymiany w torze, ponieważ w zależności od wspomnianej instalacji elektrycznej, a przede wszystkim klasy posiadanego sprzętu, może nie tylko poprawić, ale również zepsuć brzmienie. Dlaczego? W miarę wspinania sie po drabince hi-fi sprzęt jest coraz lepszy, coraz bardziej neutralny brzmieniowo (co kto lubi), lub ewidentnie narzucający własny charakter. Podłączając sieciówkę za przykładowe 200pln, do wzmacniacza za 1000 pln możliwe, że "wyjdą na wierzch" walory brzmieniowe, o których szybko chcielibyśmy zapomnieć. Pomijam sam fakt bardzo znikomego, jeśli nie niezauważalnego wpływu na brzmienie w sprzęcie tej kategorii cenowej. Podobnie jest zresztą ze wszystkimi rodzajami kabli, jak napisał Kaczor, w kolejności: głośnikowe, IC, sieciowe.

HE,He, nie napisałem wszystkiego, co chciałem, ale mam nadzieję, że mniej więcej wyjaśniłem. To temat rzeka.

Napisz (lub powtórz icon_smile.gif ) jakie masz kolumny. Myślę, że ewentualna wymiana kabli głośnikowych (cenowo proporcjonalnie do klasy sprzętu) przyniesie o wiele większą poprawę brzmienia, niż wymiana sieciówki.

Pozdrawiam.


--------------------
Scio me nihil scire :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marian84
post 27 08 2010, 15:42
Post #13


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 27
Dołączył: 22-05-2010
Skąd: Lublin
Nr użytkownika: 5,766



Oto moje kolumny:

http://allegro.pl/super-kolumny-pioneer-cs...1197569478.html

Na zdjęciach z pożyczonym kablem Cable Talk 3, który troszkę ładniej zagrał od mojego Ultralinka CTP-12.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27 08 2014, 10:05