![]() |
![]() ![]() |
3 04 2010, 13:04
|
|
|
DEBIUTANT ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 6 Dołączył: 3-04-2010 Nr użytkownika: 5,503 |
Witam!
Tak, tak. Kolejny temat typu jakie słuchawki wybrać? Aktualnie mam Koss porta pro, ale na urodziny chciałem sprawić sobie coś lepszego. Szukam czegoś z głębszym basem, takim, żeby nie dudnił i uderzał niskim tonem. Szukam także lepszej średnicy, bo ta w kpp jest jakby stłumiona i trochę męczy. Nie zależy mi na wadze czy wygodzie, liczy się tylko dźwięk. Aktualnie słucham płyt massive attack, deep forest, enigmy, prodigy, pendulum, do tego czasem trochę hiphopu o brzmieniu w stylu paktofoniki i luca. Parę razy wybrałem się na odsłuch do pobliskiego sklepu, ale ich bogactwo asortymentu i stosunek do klienta mnie trochę odrzuciły. Aktualnie myślę nad sennheiserami hd380, ale brakuje mi trochę pieniędzy. Mój fundusz wynosi 280zł + pieniądze za sprzedaż kpp. |
|
|
|
3 04 2010, 16:17
|
|
![]() AUDIOFILSKI KRÓL :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 3,722 Dołączył: 26-02-2009 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 3,374 |
To może CREATIVE Aurvana LIVE!, używam ich, sam często słucham muzyki elektronicznej, hh, rapu i grają bardzo dobrze. W internecie można sporo informacji znaleźć na temat zmiany kabla sygnałowego i znacznej poprawy dźwięku płynącej z tego.
Z CREATIVE'ami spokojnie zmieścisz się w budżecie, ja swoje kupiłem w sklepie KIRK - niska cena, brak problemów z przesyłką. Polecam! -------------------- Wzmocnienie: Denon AVR2809, Pro-Ject Head Box II
Źródła: Denon DVD1800BD, Denon DP300F, AKAI GX65 Mk.II, M2Tech HiFace + MUSE TDA1543X4, iPhone 4 Nagłośnienie: DALI Suite 2.8, CREATIVE Aurvana LIVE! moded by pacio94, TEAC PowerMax HP-10, Phonak Audeo PFE112 |
|
|
|
3 04 2010, 17:51
|
|
|
AUDIOFILSKI KRÓL :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 2,268 Dołączył: 5-01-2007 Skąd: Rezerwat Goblinów Nr użytkownika: 686 |
Też mam C.A.L.-e i potwierdzam ,dają radę w większości repertuaru i brzmią bardzo przyjemnie.
Podobno to przebrandowane Denony. -------------------- "Naczynie nadaje formę pustce,a muzyka-ciszy"
G.B. |
|
|
|
3 04 2010, 18:04
|
|
|
DEBIUTANT ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 6 Dołączył: 3-04-2010 Nr użytkownika: 5,503 |
Słyszałem o nich wiele dobrego, ale za cenę 350zł chyba można znaleźć coś lepszego? Boję się, że będą zbyt ciche, bo z membran 40mm to raczej nie wyciśnie się głębokiego basu.
Cytat z recenzji tych słuchawek zamieszczonej na pclab.pl: Głośniki, z których jeden widać na zdjęciu poniżej, to magnesy neodymowe firmy Foster Electric. To praktycznie ten sam model co w słuchawkach Denon AH-D1001, które są znacznie droższe. Oto sekret dobrego brzmienia konstrukcji firmy Creative. A więc masz rację. No więc sprawa ma się tak: 1 słuchawki sennheiser hd380 może być mało wysokich 2 słuchawki creative aurvana live według recenzji, które czytam już z godzinę, będzie mi brakowało przestrzeni Uwielbiam jak dźwięki fujarek i tych wszystkich egzotycznych piszczałek unoszą się w powietrzu (patrz deep forest-le baiser albo yuki song), a aurvany podobno grają bardzo "blisko" Podobno akg grają dość szczegółowo i mają dobrą przestrzeń. |
|
|
|
3 04 2010, 18:08
|
|
|
AUDIOFILSKI KRÓL :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 2,268 Dołączył: 5-01-2007 Skąd: Rezerwat Goblinów Nr użytkownika: 686 |
No faktycznie 350 zeta za C.A.L.-e to niemało ,ja swoje kupiłem ,używane półroczne za 120 zł dlatego
przy tej cenie moja opinia o tych słuchawkach jest więcej niz dobra. -------------------- "Naczynie nadaje formę pustce,a muzyka-ciszy"
G.B. |
|
|
|
3 04 2010, 18:33
|
|
|
W internecie można znaleźć nowe za 190zł, niestety w sklepie obok nie mają takiej rewelacyjnej ceny.
Chcę kupić jak najlepsze słuchawki za te 350zł, ale chyba trudno będzie o jakieś dobre. Jakie jeszcze polecacie? PS: jak jest z głośnością na tych aurvanach? AKG k530 z opisów bardzo mi odpowiadają. Wielokrotnie porównywano je właśnie z aurvanami. Jedno mnie tylko ciekawi, jaką głośność wytrzymują? |
|
|
|
6 04 2010, 16:50
|
|
![]() AUDIOFILSKI KRÓL :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 3,722 Dołączył: 26-02-2009 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 3,374 |
Przecież nie musisz kupować ich w sklepie, w pierwszym poście podałem ci linka do sklepu internetowego, w którym sam kupiłem - cena niezła i zero problemów. Jak sobie zamówisz przesyłkę za pobraniem to wogóle cię mało cokolwiek obchodzi jak nie przyjdzie to i tak nic nie tracisz.
Z głośnością to jest tak, że wszystko zależy od wzmacniacza i samych słuchawek (czyt. nic nie wiadomo ze specyfikacji - tylko testy dają odpowiedzi). Wcześniej używałem Denonów AH-D301, ze specyfikacji wynika, że powinny być łatwiejsze do wysterowania (czytaj grać głośniej) od CREATIVEów, ale wcale tak nie jest. Pro-Ject Head Box II z Denonami grał rokręcany prawie na full, a z CREATIVEami nie przekraczam zwykle 2/3 skali Jeszcze apropo dźwięku CAL!, moim zdaniem jest on dobry w każdym aspekcie jak na słuchawki za 200zł. Przestrzeń w słuchawkach nigdy nie będzie duża, producenci stosują różne zabiegi, ale na tym poziomie cenowym nie dostaniesz nie wiadomo czego. CAL! są na pewno poprawne, słuchałem różnych konstrukcji i nie przekonały mnie na tyle, żeby dołożyć kolejne 200 czy więcej złotych. -------------------- Wzmocnienie: Denon AVR2809, Pro-Ject Head Box II
Źródła: Denon DVD1800BD, Denon DP300F, AKAI GX65 Mk.II, M2Tech HiFace + MUSE TDA1543X4, iPhone 4 Nagłośnienie: DALI Suite 2.8, CREATIVE Aurvana LIVE! moded by pacio94, TEAC PowerMax HP-10, Phonak Audeo PFE112 |
|
|
|
7 04 2010, 11:02
|
|
|
STAŁY BYWALEC ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 88 Dołączył: 22-03-2009 Nr użytkownika: 3,518 |
czy te sluchawki (Creativa) zakrywaja cale ucho? czyli, ze ucho wchodzi do srodka "nausznikow"?
|
|
|
|
7 04 2010, 11:49
|
|
![]() GRAND MASTER AUDIO ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 812 Dołączył: 6-02-2008 Nr użytkownika: 1,738 |
W tym modelu ucho wchodzi do środka nauszników.
|
|
|
|
7 04 2010, 13:44
|
|
Potwierdzam, w CAL! nauszniki zakrywają uszy (małżowiny chowają się w nich). Uzupełniając powiem, że same nauszniki nie są duże, raczej w sam raz dopasowane do ucha niż takie, w których i dowje uszu by się zmiesciło.
-------------------- Wzmocnienie: Denon AVR2809, Pro-Ject Head Box II
|
|
|
9 04 2010, 17:22
|
|
|
Właśnie wróciłem z odsłuchu. Nareszcie była dostawa.
Najpierw przymierzyłem akg k530. Dźwięk mnie nie zachwycił-bas był zbyt płytki i słaby, średnie tony były jakby zniekształcone i ogólnie słuchawki nie były dobre jak na ich cenę, spodziewałem się czegoś lepszego. Następnie przymierzyłem jakiś wyższy model audio technica(takie ciemne z brokatową obudową, za 800zł) Tutaj bas był bardzo głęboki, taki jaki szukałem. Poza tym wysokie tony były trochę zbyt głośne i kłuły w uszy. Średnie tony znowu jakieś zniekształcone, jakby sztucznie rozjaśniane w korektorze z taniej karty dźwiękowej. Mimo to dźwięk był spójny i przestrzeń świetna. Następnie powiedziałem "poproszę najlepszy model senhajzera", chwilę potem otrzymałem model hd 555. To było mniej-więcej brzmienie, którego szukałem. Bas był głęboki jak w audio-technica, ale może trochę mniej punktowy, średnie tony brzmiały jak miały brzmieć, wyraźne wysokie mimo, że dużo mniej wyeksponowane w porównaniu do poprzedników. Przestrzeń wyraźnie mniejsza, ale wystarcza mi w zupełności. Chcę kupić te ostatnie, ale są podobno 2 wersje - 50 i 120 ohmowa. Jak je rozpoznać i które są lepsze? |
|
|
|
15 04 2010, 20:22
|
|
|
AUDIOFIL ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 150 Dołączył: 21-11-2009 Skąd: Oslo Nr użytkownika: 4,677 |
A juz Ci mialem HD555 doradzic:)
|
|
|
|
16 04 2010, 14:11
|
|
|
Słuchawki mam już w domu. Wygrzewane były około 20 godzin na bumboxie rozkręconym na max. Teraz mam je na uszach, słucham Enigmy i z całą pewnością mogę powiedzieć, że są duuużo lepsze od porta pro. Piękny, nie dudniący bas to pierwsze co zauważyłem, potem te wysokie tony - nie sybilizują a mimo to są takie wyraźne. Potem oczarowały mnie średnie tony, które nareszcie nie męczą ucha. Jedyne do czego mogę się przyczepić to przestrzeń. Niektóre dźwięki są zbyt oddalone i "za bardzo z przodu". Czasem znika wrażenie, że stoję na scenie bo słyszę, że dźwięk wydobywa się tuż koło ucha z przetwornika. Nie wiem jak to opisać. Tak jakby w niektórych momentach dźwięk nie mógł się "odkleić" od słuchawki. Wyrzuciłem czarne plastry ze środka ale to nie pomogło (tylko pasmo przenoszenia się rozszerzyło) jest na to jakaś rada?
|
|
|
|
16 04 2010, 23:19
|
|
|
AUDIOFIL ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 150 Dołączył: 21-11-2009 Skąd: Oslo Nr użytkownika: 4,677 |
A w jakich sluchawkach miales wrazenie, ze stoisz na scenie? Bo ja nie mialem takiego wrazenia jeszcze w zadnych:) Mialem PortaPro, mam Grado SR60, HD555 i Stax i niestety nawet na staxach nie mam takiego wrazenia:(
|
|
|
|
17 04 2010, 14:28
|
|
|
Audio Technica ATH-A700(chyba, nie pamiętam) miała ładną scenę i ten efekt był słabszy, ale to nadal nie jest to. Na głowie miałem niewiele słuchawek, więc nie za bardzo mam się jak wypowiedzieć.
Mam pytanie Wpjtek76 Też miałeś wrażenie, że w hd555 słuchawka, z której wychodzi kabel, gra głośniej? U mnie tak jest i mnie to trochę irytuje. |
|
|
|
17 04 2010, 22:39
|
|
|
Nic takiego u mnie nie wystepuje. Radzilbym je zareklamowac, ewentualnie jeszcze podlacz do jakiegos innego zrodla dla pewnosci.
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20 06 2013, 02:46 |