Audio - portal internetowy opisujący sprzęt stereo, hi-fi, 

hi-end,kino domowe
Hi-Fi • Hi-End • Muzyka • Kino domowe • Video      
Obecnie jest: gości online

IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Problem z podłączeniem wzmacniacza do tv
purpose
post 7.12.2011, 23:20
Post #1


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 7.12.2011
Nr użytkownika: 11,780



Witam, na wstępie powiem, że jestem absolutnie zielony w tej tematyce, więc proszę mówić do mnie dużymi literami icon_smile.gif

Posiadam telewizor LG 37LF2510 i chciałbym podłączyć do niego amplituner z wieży SONY mhc2800.

Zrobiłem po kolei takie czynności: podłączyłem głośniki do wzmacniacza, potem wzmacniacz próbowałem podłączyć na zasadzie 2 cinch na 2 cinch - wzmacniacz -> telewizor. Efektu brak, brak dźwięku. Domyślam się, że gniazda cinch w telewizorze to wejścia a nie wyjścia i stąd problem.

Następnie kupiłem kabel 2 cinch na mini-jack. Jak łatwo się domyślić podłączyłem mini-jack'a do gniazda słuchawkowego w telewizorze. Niestety dźwięk jest fatalny, buczy, jest niewyraźny i cichy, jest głośniejszy kiedy we wzmacniaczu podłączę się pod phono, ale niestety tak samo brzydki.

Nie mam już pomysłów co zobić, żeby wszystko działało. Niestety nie mogę się podłączyć pod konsolę (a to jedyny sprzęt poza TV, który posiadam), bo PS3 ma tylko wyjście hdmi.

Dodam, że głośniki to Tonsil 150 perfect.

Poniżej linki do zdjęć tylnego panelu telewizora i wzmacniacza. Błagam o pomoc!

LG: http://img51.imageshack.us/img51/4158/77625287.jpg
SONY: http://img703.imageshack.us/img703/4158/sonym.jpg
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marecki
post 8.12.2011, 09:44
Post #2


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 27
Dołączył: 7.11.2007
Nr użytkownika: 1,349



Telewizory mają na gniazdach EURO wejście i wyjście audio. Zazwyczaj wyjście audio jest na gnieździe AV1, ale sprawdź w instrukcji obsługi telewizora. Na zdjęciu gniazd jest zaznaczone wyjście również na AV2 (strzałki pod gniazdami). Potrzebna będzie przejściówka EURO - cinch. Może być taka : http://allegro.pl/przejsciowka-euro-3-x-rc...1967045565.html
Przełącznik ustaw na OUTPUT. Do gniazd audio (biały i czerwony) podłącz kabel cinch do wejścia wzmacniacza.
Powodzenia




Go to the top of the page
 
+Quote Post
purpose
post 8.12.2011, 14:25
Post #3


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 7.12.2011
Nr użytkownika: 11,780



Dziękuję za odpowiedź, mam tylko jeszcze jedną wątpliwość. Czy jak podłączę to przez euro to dźwięk będzie na wszystkich "kanałach" (hdmi, telewizja itp.) czy tylko na AV?

Kupiłem tą przejściówkę euro cinch i niestety... dźwięku brak... tak jak zapewne przypuszczałem dźwięk będzie tylko jeśli obraz będzie ustawiony na AV. Nie mam już żadnych pomysłów...

Jeszcze jedno... wlasnie sprawdzilem na antenowej telewizji... wtedy dzwiek dziala... nie dziala tylko po hdmi. Ludzie co z tym zrobic?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marecki
post 8.12.2011, 20:41
Post #4


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 27
Dołączył: 7.11.2007
Nr użytkownika: 1,349



Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem twoją wypowiedź. Czy chodzi ci o możliwość wysłania dźwięku z TV do wzmacniacza jeśli TV odbiera sygnał przez HDMI
(prawdopodobnie chcesz dźwięk z PS3 słuchać przez wzmacniacz)? W tym przypadku nie da rady. Na gniazdo HDMI wchodzi sygnał audio i video cyfrowy. Telewizor nie wysyła na zewnątrz sygnałów z tego wejścia. Przy twoim sprzęcie nie da się rozwiązać tego problemu. Potrzebny jest amplituner kina domowego z wejściami HDMI. Wtedy PS3 podłączasz pod amplituner, który dekoduje dźwięk a obraz przesyła dalej do TV.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Markcox
post 8.12.2011, 20:47
Post #5


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 2
Dołączył: 8.12.2011
Nr użytkownika: 11,787



kolego purpose, do konsoli powinieneś posiadać drugi kabel - nie tylko HDMI ale również AV, który powinien rozwiązać Twój problem. Bo jak rozumiem, po kombinacji której dokonałeś udało Ci się puścić dźwięk ze wszystkich urządzeń poza PS3?!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
purpose
post 8.12.2011, 21:26
Post #6


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 7.12.2011
Nr użytkownika: 11,780



Eh... zdaje się, ze rozwiązałem problem... dla wszystkich szukających rozwiązania podobnego problemu. Jedyna możliwość to zakup przejściówki (modułu?) zamieniającego optykę w 2 cinch... w tym telewizorze jest tylko jedno WYJŚCIE audio... i jest to wyjście optyczne. Niestety ta przejściówka jest pierońsko droga
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.10.2014, 10:28