Reply to this topicStart new topic
> Stojaki, standy do magnat quantum 673
lary87
post 7.09.2016, 11:38
Post #1


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 57
Dołączył: 21.01.2015
Miejscowość: Sosnowiec
Nr użytkownika: 21 164


Witam wszystkich serdecznie,

Tak jak w temacie, szukam podstawek, standów pod kolumny Magnat quantum 673,

Po wielu stoczonych walkach i szukaniu swojego budżetowego zestawu stereo wybór padł (póki co), na zestaw Pioneer A-30 + Pioneer PD-30, Magnat quantum 673, kable głośnikowe Alphard Da Vinci SL-10, interkonekt Monster Cable Interlink 400 Mk II

Brakuję tylko standów pod kolumny, znalazłem cos takiego:

http://allegro.pl/standy-sng-st2-podstawki...6182365472.html

Proszę o radę co o nich myślicie?, czy górna podstawa standu może być mniejsza od podstawy kolumny?, czy lepiej gdy są takie same?, a może lepiej gdy górny blat jest większy od podstawy kolumny?

Stojaki nie chcę aby były pod konkretny model kolumn, bo pewnie będą często zmieniane. Jeśli możecie polecić jakieś inne, byłbym wdzięczny, ważne aby miały ok 70cm wysokości.

Kiedyś wpadło mi w oko na forum jak kolega Jarek, poleca cos w rodzaju plasteliny jako łączenie podstawy kolumny z górnym blatem, ale nie pamiętam jak to się zwało icon_wink.gif

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Revo
post 7.09.2016, 11:56
Post #2


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 213
Dołączył: 30.07.2014
Miejscowość: Bielsko-Biała
Nr użytkownika: 19 946


Witaj. Sprawdzone standy przez wielu:
http://allegro.pl/vap-er-77-70cm-dealer-au...6467749794.html
[VAP ER-77].

Posiadam u siebie. W tej cenie są świetne. Ewentualnie używane, aczkolwiek VAP-y są na prawdę ok. Wskazanych przez Ciebie nie znam. Cena podobna.

Jeszcze używane: http://olx.pl/oferta/podstawy-pod-glosniki...html#f197755cde

Pozdrawiam.


--------------------
Luxman LV113 // Dynaudio Audience 50 // Yamaha YP-B2B // Sony CDP-930QS // IC DIY // QED Evolution XT //
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 7.09.2016, 12:24
Post #3


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


CYTAT(lary87 @ 7.09.2016, 12:38 ) *
Kiedyś wpadło mi w oko na forum jak kolega Jarek, poleca cos w rodzaju plasteliny jako łączenie podstawy kolumny z górnym blatem, ale nie pamiętam jak to się zwało icon_wink.gif

Chodzi Ci chyba o Blutac ?

Co do standów to często można wyrwać coś używanego za mniejsze pieniądze, parę za 300zł,( tu nie ma się co zepsuć) .
Tu masz jeszcze standy z różnymi rozmiarami podstaw, wysokością i kolorem , można zasypać piaskiem , http://bestaudio.pl/hi-fi-i-kino-domowe/no...e-design-stylum .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 7.09.2016, 15:55
Post #4


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


CYTAT(lary87 @ 7.09.2016, 12:38 ) *
Brakuję tylko standów pod kolumny, znalazłem cos takiego:

http://allegro.pl/standy-sng-st2-podstawki...6182365472.html


Według mnie to bardzo dobra propozycja, 15 kg to bardzo przyzwoita waga, a możesz środek uzupełnić np drobnoziarnistym piaskiem, co obciąży je dodatkowymi kilogramami.

Sam jestem na etapie wyboru stand i muszę przyznać, że już dawno zwróciły one moją uwagę i wstępnie te zakupię (ja zamówię na wymiar, muszę bardzo precyzyjnie ustawić wysokość głośnika śrenio-nisko tonowego).

Co do wymiarów. Standa musi stać stabilnie, zaś jeśli chodzi o górną lepiej żeby była nieznacznie większa, wówczas kolumna stoi stabilnie. Wymiar nieznacznie mniejszy nie powinien przeszkadzać, ale może być problem ze stabilnością (nóżki/ kolce kolumny oby stały na podstawie i powinny mieć trochę zapasu). Ale jak im napiszesz zapewne za niewielką dopłatą dotną Ci odpowiedni rozmiar pod kolumnę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lary87
post 7.09.2016, 17:15
Post #5


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 57
Dołączył: 21.01.2015
Miejscowość: Sosnowiec
Nr użytkownika: 21 164


Revo

Dziekuję za propozycje, ale w pierwszym poście zapomniałem dodać że zależy mi na standach w ktorych da się zamaskować kabel głośnikowy.

Jacek75

Tak, dokładnie chodziło o blutac, dzieki. Jeśli chodzi o używane standy nie widzę problemu, cały zestaw mam w końcu używany oprócz kabla głośnikowego ☺ Już oglądałem te stylusy ale tam jest taki problem że są tylko wysokości 60cm albo 80cm, a mnie zależy aby miały one 70cm.

Simson

Dziekuję za rady odnośnie podstawy górnej o to się martwiłem najbardziej. Myślę że bezpieczny rozmiar to 20cm szerokosci i 30cm głebokości. Co o tym myślicie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 7.09.2016, 17:27
Post #6


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


Głębokość na pewno będzie dobra (zapas 2 cm), zaś na szerokość 2 cm niby braknie, nóżki jak staną w całości, a najlepiej z choć małym zapasem będzie dobrze (jaki jest rozmiar od stopki do stopki na szerokość? ), zlepisz blu tack i będzie ok. Raczej w każdej stadzie idzie kabel ukryć, ewentualnie wiercisz otwory w rurce na dole i górze i po kłopocie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 7.09.2016, 17:44
Post #7


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


Masa to Blu Tack http://allegro.pl/bostik-blu-tack-masa-kle...5672056351.html
Jak ulepisz kulki (po cztery pod każdą kolumnę) i dociśniesz dość mocno kolumnę do standu, to po jakimś czasie sam się przekonasz jak to dobrze trzyma.

Rzeczywiście standy powinny być jak najcięższe. Masę najlepiej zwiększyć wsypując do niego suchy piasek. I tu wiercenie dziur może utrudnić ten pomysł. Ale można wpuścić kabel, uszczelnić i dopiero wsypać piach.
Tak się tylko zastanawiam po co ukrywać kabel na tak krótkim odcinku. Zresztą i tak jest on z tyłu kolumny/standu, więc jest mało widoczny. Nie prościej go przyczepić czymś za nogą standu?
Z tyłu jest przecież ściana i nikt nie będzie widział.


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lary87
post 7.09.2016, 18:35
Post #8


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 57
Dołączył: 21.01.2015
Miejscowość: Sosnowiec
Nr użytkownika: 21 164


Wybaczcie ze teraz bez polskich znakow.

Simson

Kolumnie nie braknie 2cm tylko 2mm, wiec nozki spokojnie wejda.

F1angel

Zona jest strasznym esteta i wszystkie kable zawsze musze ukrywac, a tym bardziej alpharda. Akurat wejscie do salonu jest z widokiem na ta sciane co beda standy, ale najprawdopodobniej bede kupowal te co podalem w pierwszym poscie i tam w cienkiej rurce pusci sie kabel a grubsza rurke mozna bedzie zasypac. Dziekuje za podanie linka ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 7.09.2016, 19:54
Post #9


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


2mm..... widocznie źle odczytałem, ok. Wobec tego z powodzeniem wystarczy. Skoro musisz chować kabelki nie widzę żadnego problemu ewentualnie uszczelnisz otwór jak przedmówca wspomniał, np silikon budowlany (nawet czarny można zakupić).


... obydwie rurki zasyp.

Ten post edytował RoRo 7.09.2016, 20:48
Powód Edycji: Korzystaj z funkcji "EDYTUJ" by uzupełnić/poprawić swoją wypowiedź-zamiast pisać jeden post po drugim.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lary87
post 8.09.2016, 00:05
Post #10


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 57
Dołączył: 21.01.2015
Miejscowość: Sosnowiec
Nr użytkownika: 21 164


Dziękuję Panowie za podpowiedzi, na pewno z nich skorzystam. Zastanawia mnie tylko, czemu większość sprzedawanych standów ma tak małe podstawki górne...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 8.09.2016, 06:08
Post #11


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


skoro producenci takie wymiary produkują świadczyć to może o tym, że takie są wymagania rynku. Duża część kolumn podstawkowych to małe konstrukcje, często takie standy kupują osoby posiadające kino domowe jako standy pod tylne lub boczne kolumny (które zazwyczaj nie są konstrukcjami dużymi, zaś ulokowanie ich na standach to najlepsze rozwiązanie z możliwych). Spora zaś część droższych monitorów posiada standy dedykowane pod konkretne modele z linią wzorniczą nawiązującą do konstrukcji (wyglądu) kolumny. Poza tym kolumna podstawkowa do stereo jest produktem niszowym w porównniu z kolumnami podłogowymi (podłogowe konstrukcje ze względu na metraż pomieszczeń są wybierane zdecydowanie częściej).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 8.09.2016, 06:41
Post #12


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


Simson częściowo wyjaśnił, ja dodam.
Większe blaty górne mają standy dedykowane pod lepsze monitory.
Te, o których piszesz, są to bądźmy szczerzy raczej podstawki a nie prawdziwe standy.
Takie prawdziwe powinny ważyć kilkadziesiąt kilo i być mało podatne na drgania a przez to zdecydowanie lepiej spełniać swoją funkcję, przyczyniać się do lepszej prezentacji dźwięku/muzyki.
Niestety bardzo dobre standy kosztują kilkaset do tysiąca kilkuset złotych a nieraz więcej.


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lary87
post 8.09.2016, 14:01
Post #13


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 57
Dołączył: 21.01.2015
Miejscowość: Sosnowiec
Nr użytkownika: 21 164


Dziekuje za wyjasnienia☺

Domyslam sie ze te standy nie sa najwyzszych lotow ale na moje potrzeby w zupelnosci wystarcza, tym bardziej ze moj zestaw to zwykla budzetowka ☺
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 9.09.2016, 13:07
Post #14


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


Będzie dobrze, kilka kg dojdzie dodatkowo z piasku. Według mnie w zupełności spełnią swoje zadanie, możesz być spokojny.
1500 zł wydać na standy w Twoim przypadku mija się z celem i ekonomiką zestawu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lary87
post 9.09.2016, 16:45
Post #15


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 57
Dołączył: 21.01.2015
Miejscowość: Sosnowiec
Nr użytkownika: 21 164


No dokladnie, tym bardziej ze za wzmacniacz, odtwarzacz i kolumny wydalem 1700zl ☺

Standy beda chyba najdrozsze z zestawu 😆
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 9.09.2016, 16:49
Post #16


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


W razie przesiadki na dwu- trzykrotnie droższy zestaw w przyszłości, standy z powodzeniem wykorzystasz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lary87
post 9.09.2016, 17:13
Post #17


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 57
Dołączył: 21.01.2015
Miejscowość: Sosnowiec
Nr użytkownika: 21 164


Oczywiscie ze tak ☺bo w podlogiwki do 18m juz sie pchac nie zamierzam😊
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 9.09.2016, 20:41
Post #18


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


mam moze z 1m2 mniej. mialem z 3 zestawy podlogowych. Nigdy do podlogowych nie wroce po tym jak uslyszalem podstawkowe w swoim metrażu.

...i oczywiście w kwocie, za którą miałbym podłogowe.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lary87
post 9.09.2016, 22:47
Post #19


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 57
Dołączył: 21.01.2015
Miejscowość: Sosnowiec
Nr użytkownika: 21 164


To juz jest temat na inna rozmowe. Ale wedlug mnie do 20m2 lepiej sprawdzaja sie wieksze monitory. Przynajmniej takie sa moje spostrzezenia i male ale zawsze doswiadczenie☺
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 9.09.2016, 22:53
Post #20


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


moje zdanie jest identyczne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 11.12.2016, 05:20
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!