Reply to this topicStart new topic
> Wzmacniacz/Amplituner do 400zł?, Czy to możliwe? Jeśli tak to jak? :)
Kresunio
post 12.09.2016, 22:41
Post #1


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3
Dołączył: 12.09.2016
Nr użytkownika: 26 779


Witam
Tak jak wyżej - potrzebuję wzmacniacza do 400zł. Oczywiście jeśli to w ogóle jest wykonalne (totalnie się na tym nie znam). Niżej postaram się dokładnie przedstawić sytuację i liczę na pomoc icon_smile.gif
Co mam:
Posiadam cztery dosyć stare (słyszałem opinie, że stare to dobre) kolumny Sony 100W 6 ohm.
Nie wiem czy w nowych jest inaczej, ale dla totalnej jasności od razu powiem - są one podłączane, przez takie zaciskowe kabelki. Mam nadzieję, że zrozumiecie o co chodzi icon_smile.gif
Dodatkowo posiadam subwoofer Samsung, mocy nie znam, wiem tylko że 6 ohm.
Do tej pory działa to u mnie na starej wieży sony (bez subwoofera ponieważ wieża nie daje mu rady). Są tam wejścia jedynie na dwa głośniki, ale podłączyłem sobie po dwa w jednym i jakoś to gra. Podłączam ją poprzez wejście jack 3.5mm do TV ponieważ głośnik z niego mi totalnie nie wystarcza.
Całość gdy używam tego jako głośników to TV jak dam troszeczkę głośniej zaczyna mi syczeć, a jak odtwarzam muzykę z radia wszystko jest w porządku. Dlatego też stwierdziłem, że coś jest nie tak z wejściem jack (ma swoje lata)
Na tą chwilę wszystko miałoby stać w pokoju jakieś 10mkw.

Czego oczekuję:
Myślałem o tym, aby podłączyć wszystkie wymienione głośniki i zrobić z tego coś a'la kino domowe. Ważne jest dla mnie aby dźwięk był soczysty, z ładnym basem, niezbyt przesadzonym. Oczywiście biorę pod uwagę, że jeśłi coś da się zrobić to na pewno nie będie to efekt taki jak ze sprzętem z wysokiej półki icon_smile.gif

Nad czym się zastanawiam:
Jako kino domowe wygodne by było mieć pilota do takiego wzmacniacza. To możliwe w tej cenie? Albo czy w ogóle możliwe?
Oczywiście wiem, że normalne kino domowe nie jest podłączane poprzez złącze jack icon_smile.gif Tylko nie wiem konkretnie przez jakie icon_smile.gif
W moim TV mam takie:

HDMI
USB
EURO
Złącze Ethernet (LAN)
Wejście komponentowe
Cyfrowe wyjście optyczne
Złącze CI (Common Interface)
Wyjście słuchawkowe.

Tak myślałem, że moe tak ja soundbar'y poprzez cyfrowe optyczne, ale pewien nie jestem, więc byłbym wdzięczny za tą informację icon_smile.gif


Przepraszam za długi tekst, ale starałem się w miarę dobrze przedstawić sytuację icon_smile.gif
Z góry wielkie dzięki za pomoc icon_smile.gif

@eh i chyba zły dział wybrałem...jeśli tak, proszę o przeniesienie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 13.09.2016, 07:21
Post #2


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 3 997
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


Czy zły dział to się okaże. Musisz przemyśleć co chcesz osiągnąć.
1)
Jak masz 4 kolumny Sony to musisz kupić centralną i do tego amplituner kina domowego. Ma to ten plus że nawet w starym amplitunerze KD pewnie znajdziesz wejście optyczne dla np. TV. A posiadane i dokupione( centralna) kolumny będą miały jakiś praktyczny sens .
2)
Kupowanie wzmacniacza stereo i aplikowanie mu 4 kolumn ma taki sens jak zakładanie drugiej pary adidasów na tenisówki i oczekiwanie że będzie lepiej, szybciej , wygodniej icon_wink.gif Nie będzie ani namiastki kina domowego, a wystarczającego efektu stereo też nie będzie, bo nawet to zepsujesz 4 kolumnami pod sprzętem stereo.
Podpinanie 4 kolumn pod wzmacniacz spowoduje spadek wydajności finalnie dużo gorszy bas, dynamika, a o straconym efekcie stereo pisałem.
Zresztą jak amplituner KD jest bardzo słaby, a kolumny wymagające to tez dynamika jest słaba, mimo że niby kinówka do tego ( 5 kanałów) jest przystosowana.
3)
Wspomniany subwoofer od jakiegoś zestawu samsunga jest zapewne pasywny i bardzo słaby. Podpinanie go do innego sprzetu niż do tego od którego jest nie ma sensu. Subwwofery są aktywne,mają własny wzmacniacz, aby nie obciążać amplitunerów kd , lub wzmacniaczy ( jak ktoś jest basoholikiem i musi mieć sub we wzmacniaczu)
4)
jak chcesz wypuścić sygnał audio z TV po wyjściu optycznym ( słuchawkowe jest kiepskie) a amplituner, czy wzmacniacz takiego niema , musisz kupić DAC konwerter z optycznego na RCA , koszt od 40zł optymalnie 120zł.

[quote name='Kresunio' date='12.09.2016, 22:41 ' post='160656']
W
Posiadam cztery dosyć stare (słyszałem opinie, że stare to dobre)
Zależy co jest stare, jak coś było dobre i miało dobrą klasę to nadal takie jest. Jednak dawniej też robili sprzęt budżetowy, a samo to że jest stary nic nie wnosi, poza tym że mamy o czynienia ze starą zużytą budżetówką, która jako nowa dobra też nie była.
Tak więc stwierdzenie, że im starsze tym lepsze to bardziej odnosi się do wykopalisk archeologicznych, a nie każdego sprzętu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kresunio
post 13.09.2016, 09:56
Post #3


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3
Dołączył: 12.09.2016
Nr użytkownika: 26 779


Dzięki za odpowiedź icon_smile.gif
Tak, masz rację, to pasywny subwoofer. Czyli rozumiem, że o nim zapomnieć i najlepiej pozbyć się go, żeby mi kurzy nie zbierał.
Co do kolumn dwie to są konkretnie sony ss-h7 a dwie kolejne to ss-h690.
Z tego co zrozumiałem:
Albo mam dokupić do tej mojej czwórki głośnik centralny i wszytko będzie wtedy miało jakiś sens, albo zrezygnować z pary głośników i podłączyć jedynie dwa tworząc stereo?


Fajnie by było gdybym wykorzystał te głośniczki, które mam więc chyba bym się skłaniał do pierwszej opcji. Tylko sprawa jest taka, że teraz nie bardzo mam pieniądze i na amplituner i na głośnik. Gdybym najpierw kupił sam amplituner i podłączył to co mam na poczekanie to jakoś by to grało?
A jakbym już kupował ten centralny to jaki? Bo ogólnie chyba wszystkie głośniki z innej parady to mało profesjonalnie, a jakbym jeszcze jeden jakiś losowy kupił to już w ogóle chyba byłoby dziwnie.
I w sumie nie dowiedziałem się czy jest w ogóle opcja kupienia za te 400zł jakiegoś amplitunera/wzmacniacza icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 13.09.2016, 10:15
Post #4


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 3 997
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


Chodzi o to że jak chcesz mieć podłączone 4 kolumny to kup amplituner kinowy 5.1 . Jednak musisz dokupić głośnik centralny- dialogowy.
Co do tego jaki konkretnie głośnik centralny przejmowałbym się bardziej jakby był dobry nowy amplituner i reszta kolumn tej samej serii. Tymczasem to i tak różne kolumny od zestawów midiwież sony. Także problem jaką centralkę jest wydumany.

Jak chcesz słuchać więcej muzyki to zostaw 1 parę któryś tych soniaków i kup wzmacniacz stereo. Niemniej to i tak te kolumny sony będą bardzo słabym jakościowo elementem zestawu. Niestety;(

Co do tego, że nie dowiedziałeś się i czy " jest opcja kupić coś takiego za 400zł "..icon_wink.gif hmmm sorry kolego nie będę ci zastępował wyszukiwarki i kelnera w jednym;)
Poszukaj samemu na aukcjach amplitunerów kd po cenie do 400zł , a potem wzmacniaczy , dowiesz się sam . Znajdziesz to zaproponuj jakieś to ktoś Ci powie co sobą prezentują i czy warto.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kresunio
post 13.09.2016, 13:39
Post #5


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3
Dołączył: 12.09.2016
Nr użytkownika: 26 779


NO okej, dobra, szukać szukałem ale stwierdziłem, że jak ja znajdę to nie będzie z czego wybierać icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.12.2016, 03:24
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!