2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Odtwarzacz Blu-Ray - zakup
kenczorf
post 30.09.2016, 21:50
Post #1


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Witam ponownie,

Jakiś czas temu udało mi się kupić dzięki Wam zestaw kina na który w moim budżecie nie mogę narzekać.

Obecnie do odtwarzania filmów BR używam PS3. Z racji, że już nie gram a mam kupca pomyślałem, że dołożę kilka stówek i kupie odtwarzacz. W pierwszej kolejności pomyślałem o takich, żeby przyszłościowo odtwarzał BR 4K ale ceny od 2k w górę mnie odstraszyły

Póki co ceny filmów 4K i tak są spore, więc dałem sobie z tym spokój.

Co polecacie? BR będzie głównie użytkowany do filmów oraz do sporadycznie do muzyki z CD

Obecnie mam:

TV Samsung UE55JU7500
Amplituner Yamaha RX-V479
Zestaw głośników TAGA 606 SE
Sub TAGA TSW 90 v3

Cena myślę, że ok 1000 - mogę trochę dołożyć ale nie drugie tyle icon_smile.gif (nie jest to wymóg ale fajnie jakby się komponował z ampli Yamahy)

I najważniejsze czy wymieniając PS3 na sprzęt za 1000 pln poczuje/zobaczę jakąkolwiek różnice w obrazie lub dźwięku?

Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 1.10.2016, 07:52
Post #2


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 823
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Witaj,

Jak chcesz żeby się komponował to jest model Yamaha BD477 za 799 zl.
Jeśli chcesz coś innego to celuj w Sony, Panasonic. Jeśli często korzystasz z filmów na plikach to raczej Panasonic.

Pzodrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 1.10.2016, 09:13
Post #3


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Fajnie jakby się komponował z ampli ale nie jest to wymóg.

Zapomniałem dodać, że BR ma odtwarzać filmy również 3D, więc S477 odpada. Co sądzicie o S677? Czy będzie różnica w porównaniu do PS3? Czy warto mieć odtwarzacz skalujący obraz do 4K, skoro TV sam skaluje obraz?


Jeśli chodzi o filmy z plików to obecnie mam serwer na routerze i odtwarzam je przez TV a on wysyła dźwięk do ampli. Ma to woje wady bo TV ogarnia maksymalnie DTS i nawet jeśli dźwiek jest w DTS HD MA to go nie odtworzy,
Jeśli bym odtwarzał pliki mkv wprost przez blu ray to będzie HD MA? Kiedyś próbowałem amplitunerem odtwarzać pliki ale się nie dało
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 1.10.2016, 13:22
Post #4


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Nie mogę znaleźć jednoznacznej opinii czy warto kupować odtwarzacz BR z upscalingiem do 4k, jeśli ma się TV który to robi? Samsung JU7500
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 3.10.2016, 09:20
Post #5


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 823
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Amplituner nie odtwarza plików filmowych, żaden, jedynie pliki audio i obrazy.
Skaler skalerowi nie równy. Nie wiem jak dobrze skaluje ju7500 bo go nie znam. Dobre procesory w BD czy amolitunerach powodują poprawę obrazu.
Mkv odtwarzane przez BD beda miały HD MA.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rms.pl
post 3.10.2016, 12:46
Post #6


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Branża
Postów: 88
Dołączył: 9.11.2010
Nr użytkownika: 7 239


Z reguły skalery w telewizorach są lepsze, dopasowane do charakterystyki użytego panelu, więc lepiej zostawić robotę elektronice telewizora.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 3.10.2016, 13:07
Post #7


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


W porządku. Zdecydowałem się na Yamahe S677. Wyższy model miał właśnie skalowanie do 4K, ale jest droższy o 500zł. A w żadnym sklepie nie potrafili udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Usłyszałem, że jedno z drugim będzie się gryzło więc żebym np w TV wyłączył - a nie mam takiej opcji. Inny znowu stwierdził, że BR mi przeskaluje do lepszej a potem TV przekształci do jeszcze lepszej i idąc jego tokiem myślenia wyszło by mi pewno 16K icon_wink.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
seba.81
post 3.10.2016, 17:23
Post #8


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 23
Dołączył: 3.01.2016
Miejscowość: Szczecin
Nr użytkownika: 24 967


Ja mam Yamaha BD-S667.
Jestem zadowolony
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 3.10.2016, 18:05
Post #9


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Po pierwszych testach wszystko jak najbardziej ok oprócz jednej rzeczy. Po włączeniu filmu z napisami z pliku nie wyświetla mi polskich znaków. Wystarczy, że wcisnę przycisk "on screen" i zaraz wyłączę to pojawiają się Polskie znaki... icon_surprised.gif Też tak masz?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 4.10.2016, 09:50
Post #10


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 823
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


W jakim formacie jest plik tekstowy?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 4.10.2016, 09:51
Post #11


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Film MKV a napisy SRT. Tylko takie ściągam bo TV txt nie czytał
Nie widzę też opcji zmiany rozmiaru czcionki napisów....niema jej czy źle szukałem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 4.10.2016, 14:15
Post #12


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 823
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


O ile dobrze pamiętam to nie ma takiej opcji.
SRT są ok. Powinno czytać. Z ciekawości skonwertuj do SUB lub TXT i zobacz jak jest na BD.

Generalnie musisz nacisnąć on screen żeby pojawiły się polskie znaki? Jak tego nie zrobisz to są szlaczki?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 4.10.2016, 14:52
Post #13


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Tak dokładnie. Z płyty jest ok, a z plików muszę nacisnąć on screen, żeby pojawiły się polskie znaki. Wcześniej wyświetla "tm" c lub r w kółku itp, coś jak przestawione kodowanie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 5.10.2016, 13:35
Post #14


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 823
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Powiem ci dziwna sprawa. Może guzik "on screen" zmienia sposób odczytu kodowania?
Co na to mowi instrukcja? Wygląda że to nie jest jakiś poważny problem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 5.10.2016, 16:26
Post #15


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Tak, naciskając on screen pojawia się menu i od razu zmienia się kodowanie. Więc działa on tak jak powinien, tylko dlaczego zmienia kodowanie napisów i dlaczego nie jest to odpowiednio domyślnie ustawione?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 6.10.2016, 08:14
Post #16


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 823
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Bo może, nie wiem nie sprawdzalem, kodowanie domyślnie ustawione jest pod .txt i nie pod UTF-8.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 6.10.2016, 09:39
Post #17


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Nie znalazłem ustawień kodowania napisów. Jest rozbudowane menu do ustawień napisów, ale dotyczą one tylko napisów informacyjnych wyświetlanych przez odtwarzacz.
Nie mam porównania do innego BR, ponieważ używałem PS3, ale poniżej moje spostrzeżenia:

Obraz bdb - lepsze odzwierciedlenie kolorów w stosunku do PS3
Małe napisy na wyświetlaczu w dodatku nie czyta audio text z płyt. Pokazuje tylko czas i numer piosenki
Długo startuje
Pomimo ustawień, że dźwięk z płyty ma być po angielsku a napisy polskie to i tak muszę je ustawiać w menu filmu za każdym razem
Brak WIFI 5GHZ. Film mkv zajmujący 18GB potrafi 30s wczytywać zanim zacznie odtwarzać. Ten sam plik na TV idzie od razu. Dodatkowo przy dużych plikach potrafi rozłączyć i trzeba uruchamiać od nowa.
Wczoraj zgubiło mi wifi. Tzn zasięg był cały czas w granicy 90% ale odtwarzacz nie widział żadnej sieci. Trzeba było wyłączyć z prądu żeby wróciło do normy
Dźwięk z CD ładniejszy niż przy PS3
Brak regulacji czcionki, i wielkości napisów przy BR jak i plikach
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 7.10.2016, 12:55
Post #18


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 823
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Szczerze?
Może być w takim razie lepiej. Możesz go wymienić?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 7.10.2016, 14:23
Post #19


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Wymienić na inny w ramach reklamacji? Czy oddać w celu zakupienia innego? I co rozumiesz przez "może być lepiej" ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 8.10.2016, 13:54
Post #20


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 823
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Według Twojego opisu a moim subiektywnym zdaniu, ja oczekiwał bym czegoś więcej od BD za takie pieniądze. Masz do niego za dużo uwag. Jednak to już Twoja indywidualna sprawa.
Myślałem o wymianie na inny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 8.10.2016, 14:05
Post #21


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Zobaczę czy jest możliwość oddania. Co proponujesz w podobnych pieniądzach?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 10.10.2016, 09:18
Post #22


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 823
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Stabilność działania Sony i Panasonic. Odtwarzanie szerokich formatów LG. Z tym że LG szukaj starszych modeli da się dostać jeszcze nowe tych które mają standardowa szeroka obudowę, a nie te nowe mikro.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 10.10.2016, 09:29
Post #23


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Możesz podać konkretne modele?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 11.10.2016, 10:25
Post #24


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 823
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Panasonic dmp570, 460 z tańszych. Lg bd 736
Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 11.10.2016, 11:52
Post #25


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Dzięki. Sprawdzimy jak jest ze zwrotami towaru w RtvEuroAgd. W MM niema problemu - biorą wszystko na klatę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 12.10.2016, 14:53
Post #26


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 823
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


W euro też. Nie powinieneś mieć problemu.
Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 12.10.2016, 20:26
Post #27


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Udało się zwrócić w Euro (ale mają wymóg, że sprzęt musi być nie używany )
Panas niema na stronie porównywarki produktów a ja nie mogę konkretnie znaleść czym się różni BDT700 od 570? Czy 700 ma tylko dodatkowe wyjścia audio? W testach piszą, że dla lepszego dźwięku trzeba użyć HDMI. A jak na ich tle wypada tańszy 460?
Wszystkie maja upscaling, 3d, wifi więc pewnie różnią się bebachami o których producent zbytnio nie mówi. To są modele z 2014r? Nie lepiej coś świeżego kupić?

S4Home, w jakiej cenie u Ciebie te sprzęty? Pewnie i tak na 90% kupie online


Tutaj dobra oferta na bdt 700 ale boję się kupować używki bez gwarancji. Warto o nim pomyśleć? Niby mało używany, ale wygląda to jak bajka, bo kto używa pilota w woreczku ?? icon_surprised.gif O co ewentualnie zapytać sprzedającego żeby nie wtopić?
http://allegro.pl/show_item.php?item=6558747118

Ten post edytował kenczorf 13.10.2016, 07:13
Powód Edycji: Korzystaj z funkcji "EDYTUJ" by uzupełnić/poprawić swoją wypowiedź-zamiast pisać jeden post po drugim.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 12.10.2016, 22:49
Post #28


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 407
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Możliwych pytań jest sporo:
Czy wczytuje każdy rodzaj płyty (BR, DVD, CD) oraz te nagrywane?
Czy da Ci gwarancję rozruchową? Odtwarzacz jest w miarę świeży, więc powinien być chyba jeszcze na gwarancji...
Czy w tym odtwarzaczu był robiony upgrade softu?
Kiedy był kupiony i jak dużo płyt odtworzył?
Co jest w komplecie (instrukcja, kable, karton itd)?
Czy sprawdzał połączenia bezprzewodowe i odtwarzał z USB oraz z czytnika kart pamięci?
Na ile skuteczne są procesory graficzne przy odtwarzaniu niższych rozdzielczości do wyższych (skalowanie).

Jeśli właściciel bardzo mało go używał, to mógł pilota włożyć do folii i np. korzystać z pilota od TV czy amplitunera (czyli jeden pilot do obsługi kilku sprzętów).

Pozdrawiam
PS. Ja często używam pilotów w folii: po pierwsze jak spadnie na podłogę to lepiej to znosi, a po drugie - jak ktoś ma dużo sprzętu i duuużo pilotów to jest mniej problemów z ich czyszczeniem (przy rzadkim używaniu kurzą się...). Więc tego typu postępowanie to dla mnie nic nowego.


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kenczorf
post 13.10.2016, 05:24
Post #29


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 44
Dołączył: 3.12.2015
Nr użytkownika: 24 659


Wyslalem mu juz wczesniej troche okrojone pytanie czy odtwarza bez problemu plyty, czy czyta pliki bez zaciec, jak dziala po wifi i czy wszystkie gniazda sa sprawne. Zapytalem rowniez o gwarancje. Dostalem odpowiedz, ze wszystko jest sprawne, a papierow do niego niema. Daje gware rozruchowa 14 dni. Jak przegladnalem jego wczesniejsze aukcje to mial przerozny towar, najczesciej komputerowy nowy nie uzywany i wszystko bez papierów.....ale zawsze daje 14 dni na rozruch

Prawdopodobnie jest to właściciel serwisu.
http://gdansk.firma.net.pl/tops-service-piotr-lange.html

Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 13.10.2016, 09:04
Post #30


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 823
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Nie znam tego sprzedawcy.
Nie mam tych panasow w ofercie. Polecam ci bo wiem że są dobre, stabilne.
Było by super gdyby udało ci się nabyć jednak nowy, na wypadek kolejnej podmianki. To że mi te odtwarzacze podchodzą nie znaczy że tobie też.

Nie sprawdzalem wszystkich tych modeli. Przeczuwam że różnica jest w funkcjach ewentualnie wyjściach.
Na stronie panasa zobacz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 7.12.2016, 23:07
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!