3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Zestaw stereo do 10000zl
Uki1987
post 14.10.2016, 22:45
Post #1


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


Witam zastanawiam sie nad zakupem zestawu ktory glownie ma sluzyc do sluchania muzyki.
Chcialem kupic amplituner yamaha rx a3050 ze wzgledu na mozliwosci jakie posiada, ale tal naprawde nie wiem czy bede potrzebowal az tak rozbudowanych funkcji. Moze lepiej przeznaczyc te pieniadze na lepsze glosniki i tanszy tuner. Glownie chodzi mi o wifi i Bluetooth, nie mam pojecia jakie glosniki do tego dobrac . Myslalem o lektor 8, ale cztalem, ze do pomoeszczenia 20m nie oplaca sie kupowac takich duzych glosnikow. Moze doradzicie jakies zestawienie do ktorego z czasem bedzoe mozna dolaczyc jakies glosniki bezprzewodowe do innych pomieszczen.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 15.10.2016, 01:00
Post #2


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


Może zastanów się czego chcesz? Bo widzę tu duże niezdecydowanie.
Za 10 kzł można złożyć świetny zestaw stereo do słuchania muzyki. A jeśliby kupić elementy używane, to można się cieszyć wysokiej klasy dźwiękiem.
Ale na pewno nie ze sprzętu, który jest "kombajnem" z funkcjami sieciowymi, odbiornikiem wi-fi i BT.
To Ci naprawdę aż tak potrzebne? Dlaczego?
Jak na razie kablowe połączenia okazują się lepsze dla jakości muzyki.
Owszem są wybitne tego typu urządzenia ja Devialet, ale ile to kosztuje? Warto dla takich "nowinek" wydawać kupę kasy?

Pomyśl co dla Ciebie jest priorytetem. Czy wszystkie te "diwajsy", czy jednak dobra jakość dźwięku?

Tak, do pomieszczenia 20 metrowego ryzykownym jest wstawić duże kolumny. Mogą przytłoczyć dźwiękiem, ilością niskich tonów. Które dodatkowo mogą się wzbudzać. Szczególnie jeśli kolumny postawisz zbyt blisko ścian albo gorzej w narożnikach pokoju. Poczytaj podstawy akustyki i ustawiania kolumn, jeśli nie znasz. To podstawy. A dobry dźwięk wywodzi się z prawidłowego rozmieszczenia kolumn i odpowiedniej adaptacji akustycznej pomieszczenia.
http://www.rms.pl/akustyka/akustyka-pomieszczen
http://www.hifi.pl/porady/ustawienie-podstawy.php

Mało napisałeś o swoich potrzebach i możliwościach. Pewnie nie wierzysz, że tak jest. No to poczytaj jak koledzy to świetnie zrobili.
http://forum.audio.com.pl/Zmiana-kolumn--t44099.html
http://forum.audio.com.pl/Pierwszy-zestaw-...oju-t44466.html

I na koniec przypominam, że to co nazywasz głośnikami, to są kolumny (kolumny głośnikowe). Głośniki, to przetworniki elektroakustyczne w nich (w ich obudowach) umieszczone.


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 15.10.2016, 07:58
Post #3


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
Masz racje, ze nie do konca wiem czego chce.
Zalezy nam na polaczeniu bezprzewodow, bo najczesciej sluchamy muzyki z urzadzen przemoscnych.
Ale moze tamten mode to lekka przesada.
Muzyki jakiej sluchamy to raczej mocne brzmienia, glownie rock.
Za rok pokoj sie powiekszy razy dwa, bo bedziemy wyburzac sciane, chcialbym to uwzglednic przy doborze kolumn.
Mysle, ze niezdecydowanie wynika bardziej z nie wiedzy, nie bardzo sie na tym znam dlatego tez tu pisze.
Sprzet raczej bedziemy kupowac nowy, wiec takie propozycjie zestawien mile widziane.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 15.10.2016, 08:19
Post #4


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


https://www.hifix.co.uk/speakers/hi-fi-spea...ng-speakers?p=1
Wczoraj trafilem na taka stronke moze doradzicie jakies glosniki za ok £1000 i jaki wzmacniacz do tego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 15.10.2016, 09:37
Post #5


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


1) Kupowanie amplitunera kina domowego, nawet drogiego, do muzyki, do dynamicznej muzyki rockowej to nieporozumienie. Zwłaszcza przeznaczanie na niego lwiej części budżetu.
2) Co do dodatków typu radio www, odczyt plików, serwisy muzyczne itd. to Twój budżet raczej pozwala na przeznaczenie na oddzielny takowy odtwarzacz np. 1-2,5tys w zależności nowy, czy używany.
3) Może napisz co potrzebujesz w pierwszej kolejności 1) kolumny, 2) wzmacniacz, 3) odtwarzacz cd( masz płyty , bo nie piszesz), 4) odtwarzacz sieciowy, a może sam tuner radiowy ?
Najczęściej lepszy rezultat da finalnie droższa kolumna i nieco tańszy wzmacniacz stereo, niż np. wzmacniacz za 7 tys i przypadkowe kolumny za 1500zł.
Generalnie za 10k na tylko kolumny, wzmacniacz i CD można uzyskać ( jak się przyłożysz) dobre brzmienie, dynamiczne i które będzie ci się podobać.
4) Rozdrabniając się na jakieś głośniki aktywne po pokojach, przenośne głośniki i stremowane po bth, amplitunery kinowe nie będzie ani dobrego brzmienia muzyki nigdzie.
5) Jak chcesz stremować bo bth to kup np. do sypialni kolumienki aktywne 1,5zł i nadawaj do nich ze smartfona, one mają wzmacniacz wewnątrz siebie (niestety) i to czy źródłem muzyki jest smartfon, czy amplituner kinowy za 2, czy 10 tys nie ma dla finalnej jakości dla nich znaczenia .
Jednak główny system kup klasyczny, stereo.
Oczywiście pieniądze to nie wszystko , to nie lekarstwo na sukces dobrego zestawu, bo trzeba dobrać brzmienie kolumn do wybranego wzmacniacza pod siebie inaczej się nie da. Możesz wydać więcej i mieć gorzej, niż ktoś kto sam podopasowywał i wydał 1/3 kwoty.

PS. Kolumny bezprzewodowe ? no nie do końca...nie ma takich, pomijając te modne turystyczne "jajka" do nagłaśniania przyczepy kempingowej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 15.10.2016, 10:07
Post #6


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


Dziekuje za odpowiedz.
A wiec tak, pierwszy dom, pierwszy zestaw hi fi.
Potrzebuje wszystko od podstaw.
Kolumny, wzmacniacz, odtwarzacz do ktorego bede mogl podlaczyc dysk, komputer, dekoder, iphona.
Plyt sluchamy raczej rzadko.
Tak jak pisalem wczesniej pokoj okolo 16-20m, ale za rok bedzie dwa razy wiekszy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 15.10.2016, 13:24
Post #7


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


Przeczytaj uważnie co napisał Jacek75 i przemyśl to wszystko.
Ja też uważam, że za 10 kzł szkoda kupić byle co (nawet drogie, ale byle co icon_cool.gif ).
Tylko faktycznie maksimum wydać na jak najlepsze kolumny i klasyczny wzmacniacz stereo.
Funkcjami sieciowymi, streamingiem i łączeniem się z telefonami niech zajmie się odtwarzacz z takimi funkcjami.
A gdybyś takiego nie znalazł, który spełni wszystkie Twoje opcje do połączenia grających gadżetów, czy komputera, wówczas można jeszcze dokupić jakieś adaptory, np. taki włączany do wzmacniacza a odbierający sygnały BT czy Wi-Fi.
Czy są takie uniwersalne i wszechstronne odtwarzacze, to może koledzy Ci podpowiedzą, może Ci z Branży?
Ja się nie interesuję słuchaniem muzyki z tego typu urządzeń, to nie bardzo się orientuję.
Natomiast wiem, że nic tak dobrze nie zagra jak klasyczne stereo.

Co do kolumn, to może być problem. Rozumiem, że pomieszczenie się powiększy i wówczas będą potrzebne większe kolumny.
Ale teraz większe jak pisałem powyżej mogą narobić dużo złego.
Jeśli kupisz mniejsze, to z kolei mogą nie dać rady w większym pomieszczeniu. Może być szczupło w niskich tonach a dźwięk będzie wydawał się zbyt anemiczny.

Kolumny niestety muszą pasować do pomieszczenia.

I tu szkoda by było kupować nowe mniejsze kolumny a później je sprzedawać ze stratą pewnie 25 - 40 %
Namawiam na kolumny używane. Często można kupić takie w świetnym, nieraz wręcz idealnym stanie. Warto wybrać jakieś cenione, popularne (marka i model), które będzie można później sprzedać bez straty albo z bardzo niewielką stratą.
A do większego pomieszczenia kupicie sobie już być może docelowe, większe kolumny.
Jeśli będziecie woleli gorszy dźwięk a nowe kolumny, zamiast lepszych i używanych, to tak zrobicie. Wasza sprawa.


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 15.10.2016, 17:56
Post #8


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


Ok, wiec jaki wzmacniacz, zeby juz go pozniej nie zmieniac, zeby narazie uzywac na malych kolumnach, ale zeby juz go pozniej nie zmieniac. Moze doradzicie jakis przykladowe zestawienia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 15.10.2016, 21:28
Post #9


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


Nie od czapy podałem Ci w poście #2 linki do pierwszych postów kolegów.
Czytałeś?
A jeśli tak, to nie odniosłeś się do nich. Jakoś słabo się starasz. Czy dla Ciebie 10 kzł, to tak niewielka suma, że możesz ją jakby co zmarnować?
Nawet jeśli tak, to byłoby szkoda. Przyłóż się kolego, postaraj.
My się tu mamy produkować a Ty co? Olewka? No chyba z poważnym człowiekiem dyskutujemy?
Nie napisałeś choćby jakiego dźwięku (rodzaju, barwy) oczekujesz, jaki lubisz.
A to oprócz akustyki i ustawienia kolumn podstawa. Bo mnie się może jakieś brzmienie podobać a Ty stwierdzisz, że za ciepłe, za kluchowate, albo za zimne, za ostre. A można kupić dobre wzmacniacze i kolumny grające na różne sposoby.
Nawet nie odpowiedziałeś czy te pierwsze, mniejsze kolumny mogą być używane jak sugerowałem?
No i jak mogą być ustawione, jak daleko od ścian? Gdzie jest rysunek pokoju?
Sam widzisz, że z próżnego nawet Salomon nie naleje icon_biggrin.gif


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 15.10.2016, 21:35
Post #10


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


Masz racje, dolacze rysunek i reszte szczegulow.
Narazie posiadam kolumny beng lb4707, ale to tylko przejsciowo, az zakupie cos lepszego.
Jutro podam reszte szczulow i sie przypomne.
Dzieki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 15.10.2016, 21:38
Post #11


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


Jasne. Poczytaj co pisali koledzy, postaraj się podać jak najwięcej szczegółów. Rysunek będzie bardzo pomocny. Podaj wymiary, odległości, zaznacz miejsce odsłuchowe, jego odległość od tylnej ściany.
Im więcej szczegółów podasz, tym lepiej będziemy mogli Ci pomóc.


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 16.10.2016, 09:37
Post #12


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


Rozrysuj sobie z czego słuchasz muzyki, co Faktycznie jest potrzebne jeśli chodzi o wejścia( typy) w tym odtwarzaczu sieciowym.
Ważna rzecz , pamiętaj odtwarzacz sieciowy ma wejście USB dla pendriva, dysku hdd, wiec podpinanie np telefonu czasem mija się z celem) bo po co jeszcze ), ma też zazwyczaj drugie usb ( kwadratowe asynchroniczne ) dla kompa. Powinien mieć też wejście cyfrowe coaxialne ( np dla dvd ) i optyczne ( dla np TV), oraz internetowe po kablu i Wi-fi, ewentualnie bth( tylko zwykle w takiej sieciówce masz już tyle, że po co nadawać z tel).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 16.10.2016, 09:58
Post #13


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


Czy takie sieciowki maja rownierz kodeki do odtwarzania filmow?? Chce zminimalizowac liczbe urzadzen.

Ten post edytował RoRo 17.10.2016, 14:38
Powód Edycji: Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 16.10.2016, 21:32
Post #14


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


Witam ponownie.
A wiec zalaczam plan pokoju. Na podlodze panele, sciany tynk.
Komoda i tv moze byc przesunieta w miare potrzeb.
Sofa bedzie miejscem odsluchowym.
Pokoj powiekszy sie o ten kolejny, ale na razie skupmy sie na tym co jest.
Chce kupic dobry wzmacniacz ktory w poznieszym czasie pociagnie wieksze kolumny, a zaraz bedzie ladnie wygladal.
Kolumny mam te co napisalem wyzej.
Sluchamy glownie rocka i muzyki radiowej.
Sluchamy glownie z radia, komputera i tv.
Chcemy do tego podlaczyc dekoder i odtwarzacz sieciowy.
Co do preferencji to chodzi o wyrazny dzwiek jakby muzyk gral w pokoju;)
Zeby dzwiek nie byl stlumiony i przebasowanu lub jakby muzyka grala u sasiada.
Na wzmacniacz mozemy wydac ok 3000.
Kolumny narazie zostana, ewentualnie dokupie jakies uzywane, opowiednie do tego ponieszczenia.
Ps. Czy np. Yamaha r-s202d mam cos wpolnego ze wzmacniaczem, czy jednak wybrac typowy wzmacniacz stereo.
Dziekuje i czekam na odp.
Załączona miniatura
Załączony obrazek
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 16.10.2016, 21:33
Post #15


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


Plan pokoju
Załączona miniatura
Załączony obrazek
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 17.10.2016, 10:32
Post #16


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 856
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Sprzęt będziesz kupował w UK?
Jeśli tak poluj tam na tannoy precision 6.4 nic lepszego do 1000 funtów nie trafisz.
Warto do tego podłączyć sieciowke i wzmak marantza albo roksana.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 17.10.2016, 11:25
Post #17


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


CYTAT(Uki1987 @ 16.10.2016, 21:32 ) *
Ps. Czy np. Yamaha r-s202d mam cos wpolnego ze wzmacniaczem, czy jednak wybrac typowy wzmacniacz stereo.
Dziekuje i czekam na odp.

Dla mnie seria dwieście ( czy to amplituner czy wzmacniacz) to spora niepotrzebne schodzenie yamahy z jakością w dół. Popatrz one nawet różnią się wyglądem z modelami amplitunerów i wzmacniaczy 500,700 itd. Niestety brzmieniem spooro również, na minus.
W sumie taniej i gorzej kupić już nie można ( chyba że mini wieżę), plus serii 200 to w miarę spora moc- dla młodziana co męczy altusy;), ale to jak ma budżet na całość 1999złicon_wink.gif
Jak chcesz mieć amplituner w jednej obudowie to sugerują model rs500, 700( lub 501,701)., lub sieciowe RN 500,602
Widzę też diametralny odwrót od założeń, bo model as/rs200, to bardziej kupuje się jak ma się na całość z kolumnami z 2tys.
Mając 10 tys i kierując się na yamahę szukałbym modelu używanego serii yamaha as 1000 ( ok 2800zł używka, nowa 6tys).

CYTAT(Uki1987 @ 16.10.2016, 21:32 ) *
Chce kupic dobry wzmacniacz ktory w poznieszym czasie pociagnie wieksze kolumny, a zaraz bedzie ladnie wygladal.


Dobry nie zawsze znaczy mocny i mocny nie znaczy dobry, choć też się nie wyklucza.
Nie każde duże kolumny są trudne dla wzmacniacza, bo bywa że nieduże monitory z racji swojej czasami małej efektywności potrzebują wydajnego wzmacniacza.

CYTAT(Uki1987 @ 16.10.2016, 09:58 ) *
Czy takie sieciowki maja rownierz kodeki do odtwarzania filmow?? Chce zminimalizowac liczbe urzadzen.

Oj, oj , a zauważyłeś z tyłu sieciówek np. wyjście np hdmi out ?
Filmy odtwarza się z usb w tv , czy odtwarzaczu br/dvd, a sygnał audio podaje wyjściem optycznym z TV, lub np. coaxilanym z dvd.
Wejście USB odtwarza muzykę także bezstratne flac , a także dack na wejściach cyfrowych przyjmują nawet pliki hires.
Mam tu na myśli sieciówki typu denon 730,720, Pioneer n30, Marantz 6005 itp, a także amplitunery stereo sieciowe .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 17.10.2016, 12:23
Post #18


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


Dzieki za odpowiedz,
Widze, ze nie bedzie to latwa decyzja, zeby nie wywalic kasy w bloto, ale z wasza pomoca mam nadzieje, ze kupie cos sensownego z czego bedziemy zadowoleni przez dlugi czas.
Zmieniam zdanie nie dlatego, ze chce oszczedzic kase, ale dla tego, ze nie bardzo sie na tym znam.

CYTAT(jacek75 @ 17.10.2016, 11:25 ) *
Oj, oj , a zauważyłeś z tyłu sieciówek np. wyjście np hdmi out ?
Filmy odtwarza się z usb w tv , czy odtwarzaczu br/dvd, a sygnał audio podaje wyjściem optycznym z TV, lub np. coaxilanym z dvd.
Wejście USB odtwarza muzykę także bezstratne flac , a także dack na wejściach cyfrowych przyjmują nawet pliki hires.
Mam tu na myśli sieciówki typu denon 730,720, Pioneer n30, Marantz 6005 itp, a także amplitunery stereo sieciowe .


Myslalem ze mowimy o takim urzadzeniu sieciowym:
http://m.sklep.rms.pl/voco-v-zone-plus-vzo...otify-i-youtube
ale widze, ze chodzilo Ci o typowy audio.
Sa jakies sieciowki z cd, warte uwagi? Zeby nie kupowac osobno?
Widzialem chyba jakis model yamahy, ale nie moge teraz znalesc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 17.10.2016, 13:23
Post #19


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


No tak.. taki multimedialny też filmowy.... bo tutaj nawet jakbyś chciał muzyki posłuchać , radia etc to musisz włączyć np.TV jako "wyświetlacz plików, stacji radia " bo to pudełeczko całe czarne icon_wink.gif i trochę czar słuchania muzyki pryska jak słuchasz muzyki z np. tv.
Albo sparować go z tabletem, smartfonem jako sterownik plików i monitor, jak dla mnie mało intuicyjne i mało ergonomiczne... kombinować jak chcę posłuchać piosenki, radia. No ale każdy lubi co innego.
I jeszcze co do tamtego amplitunera , czy w ogóle amplitunerów, po ch...rę amplituner, skoro sieciówka ma kilkanaście tys stacji radiowych, po co dublować, schodzić z jakością, zwłaszcza tak tanim klockiem jak 200?

Sieciówki z cd to chyba masz na myśli yamaha CDN500 jednak sporo ograniczona obsługa i ergonomia względem klasycznych typowych odtwarzaczy sieciowych, choć i tak lepiej niż ten z linka.
Co do kombajnów "all in one " to przychodzi mi do głowy tylko Rotel RCX-1500 , czy jakieś mniejsze zabawki typu coctail audio x30, Sony HAP-S1, ale raczej bardzo tracisz na jakości kosztem tego że zaoszczędzisz nieco miejsca na wysokość ( stawiając dwa moduły oddzielne icon_wink.gif )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 17.10.2016, 13:43
Post #20


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


Czyli tak na dobra sprawe zeby sluchac muzyki potrzebuje wzmacniacz, sieciowke audio(ewentualnie wzmacniacz z amplitunerem, ale wyzszej klasy) odtwarzacz cd? Filmy to juz inna bajka. Do filmow kupie cos osobno, jakas skrzynke z kodekami, ewentualnie nowszy tv i jakis soundbar.
Jesli chodzi o muzyke, to jakie kolumny bo takiego pokoju?

Ten post edytował RoRo 17.10.2016, 14:38
Powód Edycji: Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 17.10.2016, 18:36
Post #21


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


Proponuję zatem wobec powyższego, abyś kupił odpowiedni odtwarzacz sieciowy z funkcjami i wejściami/wyjściami, których szukasz.
Ale pozostały budżet przeznaczył na jak najlepsze kolumny i klasyczny wzmacniacz stereo. Używane rzecz jasna.
O ile oczywiście priorytetem jest od tej pory jak najlepszy dźwięk.
No i na kable trzeba będzie przeznaczyć z kilkaset złotych, bo to już będzie zestaw w którym przeciętny nawet słuchacz zauważy różnicę między najtańszymi drucikami a takimi od specjalistów w tej dziedzinie.
Szkoda marnować potencjał zestawu podłączając to byle jakimi kablami. Ale kable oczywiście dobieramy na końcu, jako zwieńczenie systemu.

I na koniec tak nieśmiało icon_cool.gif nadmienię Panowie, że sieciówka to jest nazwa (potoczna co prawda) zarezerwowana dla kabla sieciowego, czyli zasilającego. Niestety trzeba pisać odtwarzacz sieciowy albo wymyślić inną nazwę by nie wprowadzać zamieszania.


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 17.10.2016, 20:33
Post #22


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


Dobrze Panowie, to moze czas na konkrety, za tydzien sie wprowadzamy;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 18.10.2016, 06:27
Post #23


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


No właśnie. Przeczytaj uważnie co napisałem i Ty napisz jakie są konkrety icon_cool.gif
Czy może jakoś niejasno, niezrozumiale napisałem? icon_confused.gif:
Jeśli niejasno, to tłumaczę. Pytam ile pieniędzy po kupieniu odtwarzacza sieciowego Ci zostanie na kolumny i wzmacniacz.
Oraz czy chcesz lepszą jakość dźwięku, czyli kolumny i wzmacniacz używane.
Dlatego przynajmniej ja czekam na te konkrety, bo bez tego nie ruszę.
Już jasne?


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 18.10.2016, 07:23
Post #24


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


No tak
icon_biggrin.gif
Od pierwszego postu do dzisiaj duzo sie zmienilo, w sumie wy zmieniliscie:)
Mysle, ze sprzet uzywany za 5tys to bedzie lepszy wybor niz nowy za 10k.
Do tego dokupie cd i sieciowke i mam nadzieje, ze bede zadowolony.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 18.10.2016, 07:29
Post #25


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 058
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


No chyba jednak nie czytasz uważnie.
Sprzęt używany by lepiej grał ma być w cenie nowego. Tańszy o połowę już niekoniecznie lepiej zagra. Na tym to polega.

I rozumiem, że chcesz kupić odtwarzacz CD i sieciówkę, czyli kabel zasilający. Tak?

Dyskutujemy poważnie, czy robimy sobie jaja? icon_cool.gif


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 18.10.2016, 08:25
Post #26


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


Chodzilo mi o to, zeby ze wszystkim zamknac sie we wczesniej zalozonej kwocie.
Cd, odtwarzacz sieciowy, wzmacniacz, kolumny i kable.
Wiec 5-6k moge przeznaczyc na kolumny i wzmacniacz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 18.10.2016, 09:23
Post #27


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 856
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Nie odpowiedziales gdzie będziesz kupował sprzęt? Jeśli w uk to znajdziesz tam świetne ceny na nowy. Z używek na wyspach jest mniejszy wybór.
Jak wspomniałem wcześniej
Tannoy precision 6.4 plus marantz pm8005 i sieciowka na6005.
Ewentualnie wzmacniacz roksan k2 ewentualnie k3. Możesz też szukać elektroniki naim chociaż ona nie będzie specjalnie w niższej cenie.
W bardzo dobrej cenie dostaniesz także kolumny castle czy pmc.

Więc gdzie kupujesz? Nowe czy używane?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 18.10.2016, 10:24
Post #28


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


Uki1987 piszmy na forum icon_wink.gif

Jednak 4 tys a 10 to różnica.
F1angel chodziło o to że mając 10 tys i kupując używane, miłałbyś poziom sprzętu nowego za np. 15-20tys.
Tak jak mając 50tys na auto można kupić podstawową wersję megane, ale kupując używany 2 letni można mieć już klasę średnią, a 4-5 letni wyższą.

Co do modelu Yamaha as1000 to jest ich mało, bo nowe były nietanie i obecni właściciele raczej je cenią. Natomiast faktycznie przy budżecie 5 tys już as1000 nie ma sensu szukać, bo na resztę nie co zbraknie. CD można kupić tanie i starsze, ale odtwarzacza sieciowego starego nie kupisz, wiadomo dlaczego;).
co do 2 części pytania...
Oczywiście że w 16m kw. yamaha as500 wystarczy, ba nawet w 40m kw była ok, natomiast nie o metraż przy wzmacniaczu chodzi...po prostu mając 10 tys zł. model as500 jest średnim wyborem, zaś as1000 dobrym i ciekawym bo to zasadniczo inna konstrukcja( bo nie chodzi że mocniejsza).
Jednak mając na wszystko 5 tys zł to wracamy do modelu as 500 ( jeśli Yamaha).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 18.10.2016, 10:31
Post #29


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


CYTAT(S4Home @ 18.10.2016, 10:23 ) *
Nie odpowiedziales gdzie będziesz kupował sprzęt? Jeśli w uk to znajdziesz tam świetne ceny na nowy. Z używek na wyspach jest mniejszy wybór.
Jak wspomniałem wcześniej
Tannoy precision 6.4 plus marantz pm8005 i sieciowka na6005.
Ewentualnie wzmacniacz roksan k2 ewentualnie k3. Możesz też szukać elektroniki naim chociaż ona nie będzie specjalnie w niższej cenie.
W bardzo dobrej cenie dostaniesz także kolumny castle czy pmc.

Więc gdzie kupujesz? Nowe czy używane?

Bede kupowal w uk, rzeczywiscie z uzywkami ciezko. A nowy czy jest tanszy to nie wiem, chyba ceny na podobnym poziomie.
Szukalem tych kolumn TP 6.4, ale najtansze £2,5k wiec ponad moj Budrzet.
Chce sie zamknac w kwocie£2k ze wszystkim, moja partnerka i tak mowi ze przesadzam wiec nie chce tego przekroczyc.
Koledzy uswiadomili mi, ze lepiej zainwestowac w sprzet uzywany i jesnoczesnie w lepsza jakosc muzyki wiec tak zrobie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uki1987
post 18.10.2016, 10:37
Post #30


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 34
Dołączył: 14.10.2016
Nr użytkownika: 26 994


CYTAT(jacek75 @ 18.10.2016, 11:24 ) *
Uki1987 piszmy na forum icon_wink.gif
Oczywiście że w 16m kw. yamaha as500 wystarczy, ba nawet w 40m kw była ok, natomiast nie o metraż przy wzmacniaczu chodzi...po prostu mając 10 tys zł. model as500 jest średnim wyborem, zaś as1000 dobrym i ciekawym bo to zasadniczo inna konstrukcja( bo nie chodzi że mocniejsza).
Jednak mając na wszystko 5 tys zł to wracamy do modelu as 500 ( jeśli Yamaha).

Rzeczywiscie ciezko z as1000, ale as500 as700 juz latwiej znalesc.
As501 as701 to nowasze modele? Sa nawet nowe w przystepnych cenach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 11.12.2016, 05:21
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!