Reply to this topicStart new topic
> Co w mojej sytuacju, 2.1 z sub czy coś innego?
audioab
post 17.10.2016, 17:09
Post #1


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Szukam głośników multimedialnych 2.1 do TV samsung UE48h6400aw. Prosiłbym o pomoc w znalezieniu dobrego modelu, który będzie miał fajny bas, głośność do salonu. Będą używane do filmów, ale i czasem imprezka z potańcówką więc będzie głośniej icon_wink.gif

Mój wstępny wybór to Głośniki komputerowe Genius SW-G2.1 2000. Co myślicie o współpracy z tym TV?

Ten post edytował audioab 17.10.2016, 18:38
Powód Edycji: Korzystaj z funkcji "EDYTUJ" by uzupełnić/poprawić swoją wypowiedź-zamiast pisać jeden post po drugim.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 17.10.2016, 18:35
Post #2


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 417
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Audiolab,
tego typu kolumienki będą niewątpliwie głośniej i lepiej grały niż głośniki w telewizorze albo niedrogie (bo na lepsze brak środków) soundbary,
A czy można mieć lepsze kolumienki w tej cenie - pewnie tak. A przynajmniej mniej krzykliwe...
Ale to nie znaczy, że będą Ci się bardziej podobały.


Nie określiłeś jeszcze kwoty którą możesz wydać na ten cel. Zresztą paru innych rzeczy również nie - popatrz na "Pierwsze posty" (link poniżej - w moim avatarze) i będziesz wiedział co powinno się znaleźć w Twoim wpisie.

Pozdrawiam
PS. Trochę więcej cierpliwości przy oczekiwaniu na kolejne odpowiedzi.
Nie poganiaj swoim postem jeden pod drugim (to tak w kwestiach porządkowych, bo usunąłem właśnie 2 Twoje posty).


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 17.10.2016, 18:37
Post #3


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Agresywnie wyglądają te Geniusy to prawda, a w salonie mają być więc trochę mogły by razić w oczy. Jestem w stanie zapłacić te 350zł ale to już max.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 17.10.2016, 20:37
Post #4


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


Sądzę, że w tym budżecie nic lepszego nie znajdziesz. Może inaczej, cokolwiek w tej kwocie znajdziesz da podobny efekt (pod warunkiem, że będzie to w miarę markowy sprzęt). Geniusy HT, drewniane kiedyś grały u mnie z komputera, jakiejś masakry nie było ( jak na tą cenę oczywiście), ale one jakieś 20 lat temu kosztowały 600 zł.

Podejrzewam, że między tymi, a innymi które znajdziesz w podobnej cenie różnicę będzie ciężko wyłapać. Jak RoRo wspomniał, zagrają lepiej jak głośniczki z tv, ale do namiastki rasowego grania będzie daleko.

Nie sądzę, że w tej cenie sounbar zagra lepiej, nie wiem, czy nawet jakiś normalniejszy znajdziesz. Pamiętaj, że budżet zawsze ma znaczenie, nie da się kupić czegoś bardzo taniego co zagra dobrze. Taki budżet dla osób ceniących brzmienie to zakup używanego kabelka RCA o długości 1m.
Nie, że jestem złośliwy, ale niestety tak to wygląda w praktyce. W tym budżecie ciężko się poruszać i myślę, że oczekiwania w tej kwocie ten zestaw powinien spełnić, tym bardziej, że firma w nagłośnieniu komputerowym dość znana.

Nie wiem, czy w tym budżecie warunki akustyczne, nawet rozmiar salonu mają znaczenie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 17.10.2016, 21:09
Post #5


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Tak oglądając głośniki są różne opinie na temat sprzętów, nawet w tej kwocie. Ja bardziej patrze na to zeby moc głośników z subwooferem nie byla mniejsza niż 50W. Oprócz tego patrzę na wygląd, te geniuse troche ostre są faktycznie. ..Logitech ma dobre opinie, ale do tv to moze lepiej jakies modecomy, genius?
Poza tym co jeszcze dodać, raczej podlacze je wejściem sluchawkowym, a pokój ma mniej więcej 12m2.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 17.10.2016, 21:22
Post #6


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 417
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Tylko jeszcze pytanie o podłączenie ich pod TV:
Czy Twój TV ma wyjście analogowe (czyli 2x cinch: lewy i prawy kanał) - bo chyba tylko takie wejście mają te kolumny?
Ewentualnie możesz wyjść gniazdem słuchawkowym w TV i przejściówką minijack-2x cinch (pisałeś o tym).
Od kilku lat standardem jest wyjście optyczne (cyfrowe) w TV.

Jak będziesz podłączał dźwięk - z komputera na kolumny, czy z TV na kolumny?


Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 17.10.2016, 21:33
Post #7


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Z TV na kolumny. No właśnie, nie mam wyjść takich, jedyne to optyczne, sluchawkowe i euro. Zresztą są zdjęcia jak wygląda tył tego tv w necie.

A Logitech Z533?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 17.10.2016, 21:43
Post #8


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 417
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


CYTAT(audioab @ 17.10.2016, 22:33 ) *
Zresztą są zdjęcia jak wygląda tył tego tv w necie.

Jeżeli wykorzystasz wyjście słuchawkowe, to masz regulowaną głośność pilotem (tylko zapewne trzeba określić, czy głośniki TV działają równocześnie z wyjściem słuchawkowym - czy włożenie słuchawek/zewnętrznych kolumn odcina głośniki TV).

Sprawdź w instrukcji, czy gniazdo euro jest dwukierunkowe (sygnał wchodzący na TV np. z odtwarzacza DVD oraz wychodzący z TV na np. amplituner).
Natomiast kupując kabel euro-6x cinch (albo euro-3x cinch gdy cinchami jest wyjście dźwięku i zespolonego obrazu) będzie stały sygnał szedł na kolumny (i np. jak wciśniesz MUTE w TV to i tak będzie szedł na kolumny)

Pozdrawiam
PS. Trochę przesadziłeś : bo skoro Ty jesteś zainteresowany, to raczej wypada byś zamieścić opis lub link do opisu tego telewizora. icon_eek.gif
Więc również do Ciebie należy sprawdzenie tego gniazda EURO... icon_lol.gif


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 17.10.2016, 21:49
Post #9


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Myślałem, że to wiecie, jak gniazda pracują, ale widocznie w każdym sprzęcie inaczej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 17.10.2016, 22:11
Post #10


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 417
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Wiemy doskonale jak te gniazda pracują. icon_cool.gif

Dlatego napisałem Tobie "Są zarówno gniazda dwukierunkowe jak i jednokierunkowe" - po to, byś Ty też to wiedział!

Jest pewnie co najmniej kilkadziesiąt tysięcy modeli telewizorów - myślisz że jest ktoś, kto będzie znał wszystkie??? I to w dodatku tak szczegółowo?
Albo że jest (w dodatku ogólnie dostępna) baza tych modeli?

Dlatego warto to sprawdzić - i to powinno być dla Ciebie ważne.
Bo dla nas (wypowiadających się na Forum) jest to mniej ważne: pomagamy charytatywnie w ramach naszego wolnego czasu, który spokojnie byśmy mogli spożytkować np. na słuchanie muzyki, oglądanie filmów lub rozprawianie na trochę bardziej interesujące nas tematy (czyli bardziej zaawansowane audio).

Pozdrawiam
PS. Bez urazy - takie są fakty icon_wink.gif


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 17.10.2016, 22:15
Post #11


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


... co do logitech.
Kiedyś posiadałem także w komputerze: Logitech X-230, brzmienie wg mnie było bardziej rasowe jak z Genius. Malutkie, a grało to jak na budżet bardzo dobrze. Tych o których wspomniałeś (Logitech) nie słuchałem, ale gorsze być nie powinny. Nie zdziwiłbym się, gdyby jakością brzmienia przewyższyły (zapewne nieznacznie jeśli już) Geniusy. Najlepiej to było by posłuchać nawet w sklepie jednych i drugich.

...co do sentencji RoRo 'a. Święta prawda, także uważam, że takich użytkowników jak Ty czy jeszcze kilku innych udzielających się na forum należy szanować za swój wolontariat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 17.10.2016, 22:28
Post #12


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 417
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Dzięki Simson.

Wracając do tematu: nie uważasz, że patrząc na te Logitechy warto spojrzeć na kolumny głośnikowe pod względem ich pochylenia: głośniki komputerowe często stoją nisko na biurku i specjalnie są pochylone do tyłu by dźwięk z nich szedl po skosie do góry.
A inne są pionowe - i dźwięk idzie normalnie w poziomie.

Może warto się również i nad tym zastanowić?

Poza tym: omawiamy systemy 2.1 - a są niezłe kolumny firmy MODECOM czy Edifier (dwudrożne, z dużo większym głośnikiem i już w większych "skrzynkach" -często z MDF a nie w plastikowych "wytłoczkach"). Więc może i nad tym pomyśleć?
Poza tym są modele nie tylko z 2 parami wejść analogowych i bezprzewodowym pilotem, ale również z wejściem optycznym...

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 17.10.2016, 22:49
Post #13


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


Fakt, ale czy zmieścimy się w kwocie do 300 zł? MODECOM MC-MHF60U w cenie około 300 zł też wydają się półką zbliżoną, ale teraz zastanawiać się które lepiej zabrzmią to ciężka sprawa. W tej cenie trzeba posłuchać, żeby oddzielić ziarno od plewów, oddzielić to co w ogóle nie brzmi od tego co tam trochę próbuje.

Z tego co pamiętam, to małe plastikowe logitechy, wygięte lekko do góry grały dla mnie zauważalnie lepiej od drewnianych Genius Home Theater. Geniusy grały dużo głośniej, masywniej, ale na pewno nie muzykalniej. Do tej pory brat gdzieś tam ma je pochowane w szafie. W sumie może je podłączyć i posłuchać po 20 latach...., to jest myśl.

..dodam jeszcze, że później przerzuciłem się na serię bodajże "Z" Logitecha, kosztowało to około 1100 zł kilkanaście lat temu, ale to już było inne brzmienie w audio z PC


Znalazłem jskieś testy (nie, że trzeba się tym sugerować bezwzględnie, ale poczytać zawsze można). No i może warto wyśrubować dwie, trzy stówki i cieszyć się o wiele bardziej ???

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/g...e-polecane.html
http://www.audiofanatyk.pl/polecane-glosni...we-2-0-2-1-5-1/

Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 18.10.2016, 05:09
Post #14


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Dzięki wielkie za zaangażowanie. Naprawdę przyjemnie poczytać Wasze posty i jestem wdzięczny za pomoc.

Dziś pojadę po sklepach zobaczyć jak się prezentują modele w tej cenie i posłuchać jak będzie możliwość. Simson, czyli jeszcze dołożyć do tej kwoty? Zobaczę jak mi się spodobają np. Logitech z533 lub inne co będą dostępne w tej kwocie.

Przeniosę do tv na chwilę microlab fc330 co posiadam i podlacze pod sluchawkowe wejście, zobacze jak sie będą zachowywać z tv i z pilotem i też od razu poinformuję.

Edit. A co jeśli bym do 600zl powiększył budżet, co wtedy polecicie? Jakie wtedy mam możliwości? A może juz jakieś kolumny wyjdą i wzmacniacz. Oczywiście przy komputerowych też możemy zostać icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 18.10.2016, 13:17
Post #15


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


za 600 zł ciężko chyba coś będzie wybrać ze wzmacniacza i kolumn, ale może ktoś coś podpowie.

z komputerowych w tej cenie na pewno zwróciłbym uwagę na coś pokroju.
Edifier R2600, ale jeśli już to warto w podobnym budżecie posłuchać dostępnych modeli, każdy ma indywidualny odbiór dźwięku i każdemu co innego się może podobać.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 18.10.2016, 14:56
Post #16


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


CYTAT(Simson @ 18.10.2016, 14:17 ) *
za 600 zł ciężko chyba coś będzie wybrać ze wzmacniacza i kolumn, ale może ktoś coś podpowie.

z komputerowych w tej cenie na pewno zwróciłbym uwagę na coś pokroju.
Edifier R2600, ale jeśli już to warto w podobnym budżecie posłuchać dostępnych modeli, każdy ma indywidualny odbiór dźwięku i każdemu co innego się może podobać.

A microlab solo 7C? Powiedzcie czy w tym TV mogę takie podłączyć pod gniazdo słuchawkowe? To większy sprzęt przecież. Czy lepiej użyć wyjścia SCART? I wtedy przejściówkę na 2xRCA do głośników?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 18.10.2016, 15:33
Post #17


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


Możesz kupić gotowe złącze z euro( out) na 2 rca audio( pewnie jeszcze będzie jedno rca zółte od wizji) , takich opcji gotowych kabli jest sporo . Pytanie czy to euro w samsungu jest wejściowe czy wyjściowe z sygnaem- ja nie sprawdzałem .
Zaś kabelek minijack jest prostszy do kupienia, ale włożenie go z tyłu TV do gniazda słuchawek z automatu wyłącza głośniki w TV, więc "zawsze muszą grać zewnętrzne), chyba że będziesz sięgał za każdym razem i wkładał/wyjmował.
Pytanie kto wymyślił gniazdo słuchawkowe w TV z tyłu , co jak ktoś ma powieszony TV na ścianie icon_wink.gif?

Lub poszukać modelu kolumn aktywnych z wejściem sygnału optycznym z TV ( to jakość i wygoda ) tylko raczej budżet zbyt mały.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 18.10.2016, 15:35
Post #18


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


No, ale ja chce żeby te głośniki grały zawsze przy włączonym TV, po to kupuje icon_wink.gif Więc bezpiecznie będzie spróbować też z euro czy zadziała i będzie lepiej niż w słuchawkowym tak?

Z optycznym odpadają, nie stać mnie więcej kasy nie wyłożę już.

Ten post edytował RoRo 18.10.2016, 15:37
Powód Edycji: Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 18.10.2016, 15:36
Post #19


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 417
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Tak,
bezpieczniej będzie z euro.

Zresztą odpowiedzi na pytania były już wcześniej...

Pozdrawiam
PS. Proszę (PONOWNIE!) nie cytuj niepotrzebnie wypowiedzi z poprzedniego postu!


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 18.10.2016, 15:38
Post #20


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


Jak mają już zawsze grać to włożysz mini jacka na stałe i po problemie, lepiej niż kombinować czy to euro zadziała, potem szukać odpowiedniego kabla, czy kupować przejściówki .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 18.10.2016, 15:52
Post #21


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 417
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


CYTAT(jacek75 @ 18.10.2016, 16:33 ) *
Możesz kupić gotowe złącze z euro( out) na 2 rca audio( pewnie jeszcze będzie jedno rca zółte od wizji) , takich opcji gotowych kabli jest sporo . Pytanie czy to euro w samsungu jest wejściowe czy wyjściowe z sygnaem- ja nie sprawdzałem .

Dlatego już dawno temu sugerowałem, by Audioab sprawdził to w instrukcji albo na piktogramach z tyłu telewizora. A tu nadal nie wiadomo, czy dwukierunkowe-czy jedno...
Jak widać - bez efektu. Można powtarzać i powtarzać i powtarzać i ....

CYTAT
Zaś kabelek minijack jest prostszy do kupienia, ale włożenie go z tyłu TV do gniazda słuchawek z automatu wyłącza głośniki w TV, więc "zawsze muszą grać zewnętrzne), chyba że będziesz sięgał za każdym razem i wkładał/wyjmował.
Nie we wszystkich telewizorach włożenie kabla do gniazda wyłącza głośniki - jest to ustawiane w menu icon_cool.gif

CYTAT
Lub poszukać modelu kolumn aktywnych z wejściem sygnału optycznym z TV ( to jakość i wygoda ) tylko raczej budżet zbyt mały.
To raczej lepiej i taniej będzie kupić używany amplituner kina domowego z wejściem optycznym i kolumny (albo sprzęt stereo i tani DAC).

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 18.10.2016, 15:53
Post #22


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


w dostępnych w internecie danych na temat tego tv nie mogę znaleźć, czy euro jest dwu czy jednokierunkowe. Powinno być w instrukcji, takie kabelki nie są drogie, myślę, że warto w instrukcji poszukać coś o tym.

audioab popatrz w instrukcji informacji na temat wejść i wyjść z tv, kilka minut roboty.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 18.10.2016, 15:58
Post #23


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


CYTAT(RoRo @ 18.10.2016, 16:52 ) *
CYTAT
Zaś kabelek minijack jest prostszy do kupienia, ale włożenie go z tyłu TV do gniazda słuchawek z automatu wyłącza głośniki w TV, więc "zawsze muszą grać zewnętrzne), chyba że będziesz sięgał za każdym razem i wkładał/wyjmował.
Nie we wszystkich telewizorach włożenie kabla do gniazda wyłącza głośniki - jest to ustawiane w menu icon_cool.gif



To się chwali.
Niemniej ulokowanie wejścia słuchawkowego z tyłu Tv to jak słodka zemsta inżyniera na koncernie i klientach, a tyle piszą o ergonomii itd..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 18.10.2016, 16:13
Post #24


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 417
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Jacek75,
jak widać- ergonomia nie zawsze dotyczy telewizorów icon_sad.gif
... szkoda

Tak samo jest beznadziejnym pomysłem w telewizorach stosowanie substytutów portów wyjściowych - i zamiast normalnego euro musimy stosować przejściówki (to samo dotyczy wejść COMPONENT). Więc można sobie dośpiewać jaki ma to wpływ na jakość.
Tak więc w telewizorze mamy HDMI oraz HDMI i jeszcze HDMI, a do tego USB (na szczęście również podwójne i z możliwością zasilania małych HDD).

Konstruktorzy (albo księgowi) zdecydowanie przesadzają, a do tego jeszcze dążenie do jak najcieńszych ramek okalających ekran i wyrzucenie głośników na tył TV też ma swój negatywny wpływ.
A można przecież zrobić "pasek" pod ekranem na głośniki grające normalnie - czyli do przodu (tak jak to było w starszych LCD), oraz przynajmniej parę gniazd z przodu (np. ukrytych klapką - jak w porządnych kineskopowych telewizorach)

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 18.10.2016, 16:18
Post #25


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


CYTAT(Simson @ 18.10.2016, 16:53 ) *
w dostępnych w internecie danych na temat tego tv nie mogę znaleźć, czy euro jest dwu czy jednokierunkowe. Powinno być w instrukcji, takie kabelki nie są drogie, myślę, że warto w instrukcji poszukać coś o tym.

audioab popatrz w instrukcji informacji na temat wejść i wyjść z tv, kilka minut roboty.


Przejrzałem instrukcje, nie ma tam żadnych informacji na temat wyjść/wejść, jedynie kartka obrazkowa jaki ten TV posiada i na tym koniec. Instrukcja sprawdzona dokładnie.

Sprawdziłem na głośnikach, które posiadam jak działa gniazdo słuchawek. Dźwięk z TV wtedy nie leci bezpośrednio, wyłącza się, jedynie działają zewnętrzne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 18.10.2016, 16:37
Post #26


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


Brzmienie jest poprawne? Jeśli tak to tak ewentualnie łącz.

Zaś jeśli możesz coś dołożyć warto iść w używkę wzmacniacza z tanim przetwornikiem i jakieś kolumny używane, myślę, że około 800 - 1000 zł już coś można znaleźć ciekawego
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 18.10.2016, 16:44
Post #27


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 417
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


CYTAT(audioab @ 18.10.2016, 17:18 ) *
Sprawdziłem na głośnikach, które posiadam jak działa gniazdo słuchawek. Dźwięk z TV wtedy nie leci bezpośrednio, wyłącza się, jedynie działają zewnętrzne.

Audioab,
Patrzyłeś w menu TV na ustawienia dźwięku?

A co do gniazda euro - to jeszcze można zadzwonić do serwisu (z lekką pretensją, czemu nie ma takiej informacji).
Albo spytać po znajomych, czy ktoś nie ma takiego kabla (Euro-cinch) do pożyczenia...

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 18.10.2016, 18:00
Post #28


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Patrzyłem, aczkolwiek nie wiem czy ma znaczenie, że podłączyłem sam subwoofer zobaczyć jak się zachowa TV. No i był pogłos w nim także działa. Mi by nie przeszkadzało raczej, że równocześnie nie ma dźwięku w Tv wtedy, ale jeśli jest możliwość to fajnie żeby mógł w nim też lecieć?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 19.10.2016, 06:02
Post #29


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


To już tak porozmawialiśmy o tych solo7c to już zostajemy przy nich i nie szukać dalej?
I jak przekonać się swoją lubą do takiego wydatku icon_rolleyes.gif icon_rolleyes.gif to najtrudniejszy etap icon_smile.gif

Znalazłem jeszcze taki model Microlab PRO3 2.0 Speakers 90W RMS (45W+45W) jakieś opinie Wasze poznam?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 11.12.2016, 05:21
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!