Reply to this topicStart new topic
> Pomoc w wyborze lepszego kabla
audioab
post 19.10.2016, 19:23
Post #1


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Witam

Posiadam Tv Samsung UE48H6400. Kupiłem głośniki do niego mianowicie Microlab Solo 7C. Jestem bardzo zadowolony z tego jak grają, ale... Poradzono mi żebym wymienił dołączony kabelek chinch x2 - mini jack na jakiś lepszy. I tu się zastanawiam, skoro planuje dokupić konwerter optyczny z optycznego na analogowy taki:
https://9.allegroimg.com/original/016282/9f...90510dc45e40189

To wtedy już muszę kupić kabelek 2xchinch - 2xchinch

Inna opcja kupno znowu takiego kabelka 2xchinch - mini jach do gniazda słuchawkowego.

Na co się zdecydować? Kupować wszystko, aby podłączyć dźwięk do wyjścia optycznego? Czy zostać przy słuchawkowym jak teraz? Nie ukrywam, że zależy mi na użyciu wyjścia optical w TV, mam nadzieję, że będzie lepszy dźwięk niż ze słuchawkowego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 19.10.2016, 19:41
Post #2


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 444
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


Ja bym zakupił konwerter FIIO D3 D03 jeśli już, (trochę drożej, ale warto)

http://allegro.pl/fiio-d3-d03-d03k-konwert...5560458718.html

coś jak wyżej. W tej cenie ciężko o coś lepszego. I wówczas 2xRCA idziesz z Fiio do kolumn

Myślę, że różnica będzie względem połączenia przez mini -jack
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 19.10.2016, 19:44
Post #3


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Ten co podałem nie spełni roli? Może kupiłbym ten, a wziął lepszy kabelek 2xRCAa nie najtańszy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 19.10.2016, 19:46
Post #4


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 444
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


rolę spełni, ale ja już wolałbym kupić miesiąc później, zaś produkt lepszy, który na pewno nie zepsuje mocno brzmienia. Kolumienki lepsze niż za 300 zł, to pójdziesz raz mniej na piwo i może da się odłożyć ? icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 19.10.2016, 20:17
Post #5


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Może i tak, a już myślałem że kupię ten tańszy i kabelek, a tu sie okazuje, że wszystko jest za słabe i trzeba inwestować w droższe zmienniki...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 19.10.2016, 20:19
Post #6


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 9 028
Dołączył: 8.07.2008
Miejscowość: Kielce
Nr użytkownika: 2 264


Ja też proponuję kupić lepszy konwerter (przetwornik). A kable kupisz później, jeśli nie starczy od razu. Jakieś lepsze, np. używane doradzimy.


--------------------
Audiolub, Audiofeel czy jednak Audiofil, dyskusja na temat człowieka, muzyki, sprzętu audio.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42222

W sprawie wyboru i konfiguracji sprzętu proszę nie pisać na PW. Od tego jest forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 19.10.2016, 20:24
Post #7


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 444
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


Jak byś miał kolumienki za 100 zl to nie byłoby sensu kupować lepszych kabli itp. Zakup na lata zapewne to warto kupić już posredniki trochę lepsze. Kabelek rca tez dobrze, żeby nie był najtańszy. Wiadomo, że nie za 200 zł, ale chociaż jakiś z miedzi beztlenowej. Polska firma Prolink jakieś w miarę przyzwoite i nie drogie produkuje, lub coś tego pułapu cenowego
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 19.10.2016, 20:46
Post #8


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


CYTAT(f1angel @ 19.10.2016, 20:19 ) *
Jakieś lepsze, np. używane doradzimy.

To od razu poproszę o wskazanie jaki to kabelek ma być to sobir zaplanuje zakupy. Cos prolinka tak jak kolega pisze? 1.5m za 30zl?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 19.10.2016, 20:52
Post #9


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 444
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


Myślę, że f1angel lepsze używane poradzi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zieluwid
post 19.10.2016, 21:02
Post #10


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 5 009
Dołączył: 5.04.2011
Miejscowość: Skierniewice
Nr użytkownika: 9 521


Cześć

Nie wiem jak długiego kabla potrzebujesz, ale w przedziale 30-40 zł poszukaj choćby tutaj :
http://allegro.pl/listing/user/listing.php...p;us_id=6044994
[ INTERKONEKTY ]

A jak trafisz na Monster Cable Interlink 400 w granicach 50-70 zł, to się nie zastanawiaj, warto.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 20.10.2016, 06:12
Post #11


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Co powiecie o tym kabelku?
http://m.sklep.rms.pl/kabel-2xrca-2xrca-ci...l-d-2rrk15-1-5m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zieluwid
post 20.10.2016, 06:48
Post #12


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 5 009
Dołączył: 5.04.2011
Miejscowość: Skierniewice
Nr użytkownika: 9 521


Tutaj masz używanego Prolinka :
http://allegro.pl/interkonekt-prolink-excl...6559573587.html
[ PROLINK 2xRCA 1,2m ]

A tutaj nowy :
http://allegro.pl/przylacze-kabel-chinch-2...5997709118.html
[ PROLINK 2xRCA 1,2m ]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 20.10.2016, 06:55
Post #13


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Chce nowy. Ok to ten co podałeś albo ten
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5336709831

Ostatecznie który? 1.5m to najlepsza długość dla mnie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 20.10.2016, 07:25
Post #14


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 444
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


Futura to wyższy model, 1,5m powinno starczyć. Sam powinieneś to określić (zależne od odległości przetwornika od kolumn).

Rozumiem, że decydujesz się na lepszy przetwornik?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 20.10.2016, 07:28
Post #15


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Tak. To skoro Futura to wyższy model, to poszukam prolinka exclusive w odpowiednim wymiarze i taniej zapłacę? Bo może futura mi nie potrzebna?

Ten post edytował RoRo 21.10.2016, 22:59
Powód Edycji: Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 20.10.2016, 07:35
Post #16


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 444
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


20 zł zrobi różnicę ???
Skoro dany kabelek jest lepszy, kosztuje 20 zł więcej, a zakupić to chcesz na dłuższy czas to nie warto cieszyć się czymś lepszym? Szczególnie, gdy różnica jest w cenie niewielka? Zapewne ciężko będzie wyłapać różnicę w brzmieniu, ale jeśli się jakaś pojawi to na pewno na plus. A i świadomość najwyższego modelu Prolink w swoim zestawie audio napawa dumą icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 20.10.2016, 07:39
Post #17


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Heh ok. W listopadzie kupuje ten lepszy przetwornik, a narazie póki co podlacze przewód do sluchawkowego wyjścia korzystając z przejsciowki mini jack> 2xRCA. Za pare tygodni poznam pelny efekt z przetwornikiem:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 20.10.2016, 07:42
Post #18


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 444
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


icon_wink.gif myślę, że to odpowiedni kierunek. Podziel się później wrażeniami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 20.10.2016, 16:40
Post #19


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Panowie a co z zostawianiem sprzętu tego w trybie standby? Wiadomo, że w jednym głośniku jest wyświetlacz wskazujący głośność, tony, czy dużo prądu bierze w trybie standby? Przy każdym wylaczaniu korzystać z przycisku głównego z tylu kolumny?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 20.10.2016, 17:01
Post #20


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 000
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


Pytasz w kontekście kolumn aktywnych ?
Pewnie tyle samo przez rok ten stanby pociągnie, niż mnie teraz przez 10 minut komputer i monitor icon_wink.gif
0,5W/1W jak to sandby, o czym tu pisać, w porywach szału 2-3 zł rocznie?
Niemniej wyłączałbym je na noc, ale z innych względów icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 21.10.2016, 14:44
Post #21


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Mam już wszystko, nawet ten lepszy konwerter. Jestem zadowolony,ładnie brzmi to wszystko. Ostatnie pytanie, jeśli w tv mam wybór wyjścia audio albo telewizyjne albo wyjście audio to lepiej zostawić na telewizyjnym bo wtedy moge sterować głośnością kolumn i telewizora, a jak ustawie na wyjście audio to wówczas moge sterować głośnością kolumn oddzielnym pilotem, a telewizyjne są wyłączone wtedy.
Wnioskuję, że zostawić na telewizyjnym wyjściu aby te i te byly dostępne?

Jeszcze trochę mnie dziwi skala głośności jaka jest, myślałem ze jest większa w tych Microlabach, a tu tylko do 60 no ale przecież to głośniki komputerowe a ja mam w swoim salonie.

Jak myślicie?

Ten post edytował RoRo 21.10.2016, 23:00
Powód Edycji: Korzystaj z funkcji "EDYTUJ" by uzupełnić/poprawić swoją wypowiedź-zamiast pisać jeden post po drugim.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.12.2016, 19:35
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!