Reply to this topicStart new topic
> Amplituner prionerr VSX 329-K wyłącza się
KamGid
post 27.10.2016, 08:38
Post #1


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 6
Dołączył: 27.10.2016
Nr użytkownika: 27 068


Na początku chciałbym się przywitać i podziękować za pomoc.
Konfiguracja sprzętu:
Amplituner Pioneer VSX 329-K
Odtwarzacz Pioneer BDP 170K
Głośniki pure acoustics av799

Problem polega na nagłym wyłączaniu się amplitunera przy konkretnych dźwiękach. Głos ustawiony powyżej 41 powoduje wyłączania się amplitunera przy mocniejszych scenach filmów.
Nie wiem o co chodzi dlatego zwracam się do Was o pomoc icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 27.10.2016, 09:09
Post #2


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 444
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


Witam. W mojej opinii oznacza to jakąś awarię amplitunera. Możesz jeszcze sprawdzić czy podłączenie jest ok, czy jakiś drucik z przewodów głośnikowych nie styka się z czymś z czym nie powinien. Może się przegrzewa wciśnięty gdzieś w regał, zakurzony nie jest ?

Kiedyś gdzieś spotkałem się na forum z takimi objawami, przyczyną były "padnięte" tranzystory końcówki mocy, więc podejrzewam, że bez serwisu się nie obędzie.

...aha, ten problem istnieje od początku ? czy pojawił się po czasie ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KamGid
post 27.10.2016, 09:20
Post #3


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 6
Dołączył: 27.10.2016
Nr użytkownika: 27 068


Od początku. Wydawało mi się, że może to być kwestią jakiegoś zabezpieczenia przed przegrzaniem się amplitunera. Spróbuję jeszcze raz podłączyć całe okablowanie. Przywrócę może również sprzęt do ustawień fabrycznych. W tym modelu niestety, ale chyba nie istnieje opcja zmiany poziomu impedancji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 27.10.2016, 09:32
Post #4


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 444
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


Tak, rozłącz wszystko i podłącz na nowo. Sprawdź zakurzenie sprzętu, może latarką uda się zaświecić i podejrzeć wnętrze czy nie jest zabrudzone. Jeśli stoi w miejscu mało przewiwwnym to wyciągnij amplituner, żeby zapewnić dopływ i cyrkulację powietrza.

Nie sądzę, że to problem impedancji. Przegrzewanie wg mnie też jest mniej prawdopodobne od awarii. Miałem kiedyś podobny problem z Denonem avr 1911, miałem zalaną płytkę hdmi, co powodowało wyłączanie się, jednakże poziom głośności nie miał przy tym znaczenia.

Mimo wszystko stawiam poza przegrzewaniem się na awarię tranzystorów.

Sprzęt na gwarancji ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KamGid
post 27.10.2016, 09:39
Post #5


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 6
Dołączył: 27.10.2016
Nr użytkownika: 27 068


Amplituner ma wolne miejsce zarówno po bokach jak i nad sobą więc ta awaria tranzystora brzmi sensownie. Dziś po przyjściu z pracy odłączę, przeczyszczę i zobaczę. Jak to nic nie da będę się kontaktować z serwisem Pioneera.
Tak sprzęt na gwarancji icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simson
post 27.10.2016, 09:45
Post #6


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 444
Dołączył: 30.01.2016
Miejscowość: obecnie Olsztyn
Nr użytkownika: 25 240


Podejrzewam, że dla serwisu nie będzie to pytanie zaskakujące i nie wykluczone, że po opisie zachowania się amplitunera nawet przez telefon usłyszysz diagnozę. Z doświadczenia (może i niezbyt dużego) wiem, że tego typu awarie rzadko uda się usunąć w domowych warunkach. Poza przeczyszczeniem (przedmuchaniem), podłączeniem na nowo, resetem ustawień, praktycznie więcej nic nie da się zrobić.

Po kontakcie z serwisem, po diagnozie, czy naprawie napisz co tam było nie tak, przez to pomoże to innym forumowiczom w razie podobnych pytań i problemów, które podobne co jakiś czas pojawiają się na forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 27.10.2016, 10:25
Post #7


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 3 997
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


CYTAT(KamGid @ 27.10.2016, 09:38 ) *
Głos ustawiony powyżej 41 powoduje wyłączania się amplitunera przy mocniejszych scenach filmów.
Nie wiem o co chodzi dlatego zwracam się do Was o pomoc icon_sad.gif

Może przy głośniejszych , jak jest tzw. łupnięce, a nie mocnych ( bo mocne to z czymś innym się kojarzy) icon_wink.gif ?
Ten amplituner jest wyjątkowo mało wydajny, słaby i być może jak spora kolumna ma odtworzyć np. bas czy głośno walnąć , to spada impedancja w kolumnie do 3- 4 ohm i amplitunerowi i zasilaczowi brak prądu i wyłącza się. Bo właśnie niska impedancja kolumn i zapotrzebowanie na prąd pojawia się jak kolumny mają zagrać niższe rejestry pasma. Nie musi być jeszcze rozgrzany, więc to nie koniecznie kwestia zabezpieczenia termicznego na radiatorze.
Masz sub do tego zestawu aby odciąć nieco bas na kolumnach, a tym samym odciążyć amplitunerek ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 27.10.2016, 10:36
Post #8


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 792
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Czy amplituner ma możliwość zmiany impedancji w opcjach?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KamGid
post 27.10.2016, 10:38
Post #9


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 6
Dołączył: 27.10.2016
Nr użytkownika: 27 068


Jest podłączony sub Yamahy. W ustawieniach amplitunera odciąłem bas z kolumn i na suba idzie. Jak pisałem to wiedziałem, że będzie się kojarzył, ale tak chodzi o łupnięcie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KamGid
post 27.10.2016, 10:39
Post #10


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 6
Dołączył: 27.10.2016
Nr użytkownika: 27 068


Nie znalazłem opcji zmiany impedancji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KamGid
post 28.10.2016, 08:32
Post #11


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 6
Dołączył: 27.10.2016
Nr użytkownika: 27 068


Wypiąłem kable (co robiłem już wcześniej), ale tym razem obciąłem końcówki i zrobiłem nowe, jak na razie działa. Dziękuję wszystkim za pomoc. Fajnie, że wciąż istnieją życzliwi ludzie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 28.10.2016, 09:55
Post #12


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 792
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Czyli jednak kabel stykał się z obudową,.
Daj znać gdyby to nie bylo to.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.12.2016, 03:21
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!