Reply to this topicStart new topic
> Głośniki 2.0 i zakres głośności pytanie
audioab
post 29.10.2016, 18:58
Post #1


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Witam

Posiadam głośniki Microlab solo7c podłączone do telewizora poprzez kabel optyczny z użyciem DAC fiio. Zakres głośności sterowania wynosi 0-60. Czy to normalne, że jak zejdę np. Do 10 w skali to już praktycznie nic nie słychać, dopiero z bardzo bliska. Da się to jakoś poprawić? W związku z powyższym poniżej 30 praktycznie nie schodze, a 20 to nie ma mowy bo to już taka cisza, że szok. Generalnie mam odczucie, że mam mały wachlarz skali i że gdzieś te 10-20% mi ucieka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 29.10.2016, 19:14
Post #2


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 000
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


Czasami zdarza się problem odwrotny, bardziej denerwujący, mianowicie wzmacniacz nie gra , a po przekręceniu o tzw. "jedną kreskę" gra już za głośno ( np wieczorem to przeszkadza). Z tego co piszesz masz dość płynna skalę dozowania bo od 0 do 10 są subtelne różnice głośności.

Programy tv idą wprost z wbudowanego tunera w TV, czy z jakiegoś zewnętrznego dekodera sat? icon_confused.gif: Często jest tak że w zewnętrznym dekoderze sat np. nc+ trzeba ustawić głośność na maksymalny poziom, bo wtedy idzie pełny mocą sygnał audio do TV i taki też jest na wyjściu optycznym w TV .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 29.10.2016, 19:20
Post #3


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Mam podłączony kablem HDMI dekoder nc do telewizora. Na pilocie od dekodera głośność jest maxymalna na pilocie, bo to oczywiste, że też tym pilotem moge regulować głośność.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 29.10.2016, 19:39
Post #4


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 000
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


To dobrze, że oczywiste, bo bywały tematy dlaczego wzmacniacz gra cicho z tv, a głośno z cd i okazywało się że tuner sat jest np. na połowę skali vol. icon_wink.gif Skoro tuner sat jest ustawiony ok, to widać taka uroda wzmacniacza i potencjometra w tych kolumnach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 29.10.2016, 19:43
Post #5


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


Teraz cos sprawdziłem. Wyciągnąłem optyczny z tv i dałem na dekoder bezpośrednio. Efekt? Głośniej! Jak to teraz podłączyć jeśli chce eby czasem tv cs leciało tez głośno jak uzyje np youtube w smartv?

Chyba nie mam wyjścia innego i musi byc jak wcześniej? Przypomne model tv samsung UE48h6400
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audioab
post 29.10.2016, 20:57
Post #6


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 35
Dołączył: 17.10.2016
Nr użytkownika: 27 006


CYTAT(audioab @ 29.10.2016, 19:43 ) *
Teraz cos sprawdziłem. Wyciągnąłem optyczny z tv i dałem na dekoder bezpośrednio. Efekt? Głośniej! Jak to teraz podłączyć jeśli chce eby czasem tv cs leciało tez głośno jak uzyje np youtube w smartv?

Chyba nie mam wyjścia innego i musi byc jak wcześniej? Przypomne model tv samsung UE48h6400


Najprostszy switch na 2x toslink tu da radę?
Ewentualnie druga opcja switch 2x RCA co lepiej?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.12.2016, 19:35
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!