Reply to this topicStart new topic
> Yamaha CD-N500 radio internetowe - jak skonfigurować?
Lurtz
post 2.11.2016, 09:47
Post #1


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 2.11.2016
Nr użytkownika: 27 110


Witam wszystkich.
Od pewnego czasu męczę się z konfiguracją radia internetowego w Yamaha CD-N500. Klocek ten działa w zestawie z A-S500.
Nie mogę uruchomić radia internetowego przez wi-fi.
Sprzęt podłączony jest kabelkiem sieciowym do access pointa TP-link TL-WA500G, a ten łączy się z routerem Sagem F@st 2704.
Wczoraj zrobiłem upgrade firmware'u CD do wersji 2.06.
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Barry
post 2.11.2016, 11:11
Post #2


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 57
Dołączył: 24.10.2016
Miejscowość: Gdynia
Nr użytkownika: 27 050


Witaj, a czy oby napewno odtwarzacz ten posiada takową opcję odbierania radia po WiFi 🤔 rozumiem że po kabelku działa?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lurtz
post 2.11.2016, 11:29
Post #3


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 2.11.2016
Nr użytkownika: 27 110


CYTAT(Barry @ 2.11.2016, 11:11 ) *
Witaj, a czy oby napewno odtwarzacz ten posiada takową opcję odbierania radia po WiFi 🤔 rozumiem że po kabelku działa?


Tak, ponieważ wcześniej działało bez problemu, jednak po zmianie hasła do routera zamilkło.
Łączy się dzięki TL-WA500G i myślę, że tu jest problem, ponieważ nie potrafię skonfigurować punktu dostępowego z odtwarzaczem.
Nie mogę nawet się zalogować na stronę konfiguracyjną TL-WA500G, robiłem restart urządzenia przyciskiem z tyłu, ale nie daje to efektu. Strona wyświetla komunikat: Przekroczono limit czasu połączenia.

Po kabelku nie próbowałem, bo jest duża odległość między routerem, a odtwarzaczem i nie mam tak długiego kabla, żeby połączyć oba urządzenia.
Kablem jest spięty tylko TL-WA500G z odtwarzaczem, a między TL-WA500G a Sagemem jest łączność bezprzewodowa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Barry
post 2.11.2016, 11:52
Post #4


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 57
Dołączył: 24.10.2016
Miejscowość: Gdynia
Nr użytkownika: 27 050


nic tak nie wk... denerwuje jak coś co działało a niedziała - zwłaszcza połączenia bezprzewodowe w domu. Niemniej jednak zawsze tam gdzie można stosuje połączenia przewodowe wiec jeżeli to kwestia zakupu dłuższego kabla który nie będzie na widoku poszedłbym tą drogą. Powodzenia i pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lurtz
post 2.11.2016, 11:56
Post #5


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 2.11.2016
Nr użytkownika: 27 110


CYTAT(Barry @ 2.11.2016, 11:52 ) *
nic tak nie wk... denerwuje jak coś co działało a niedziała - zwłaszcza połączenia bezprzewodowe w domu. Niemniej jednak zawsze tam gdzie można stosuje połączenia przewodowe wiec jeżeli to kwestia zakupu dłuższego kabla który nie będzie na widoku poszedłbym tą drogą. Powodzenia i pozdrawiam.


Dzięki, ale jednak wolałbym zrobić tak, żeby było po staremu. Jeśli działało, to musi działać znów, kwestia tylko odpowiedniej konfiguracji.
Niestety nie mam doświadczenia w konfiguracji mostków, punktów dostępu itp.

Ktoś pomoże?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 2.11.2016, 18:38
Post #6


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 792
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Wydaje mi się że to kwestia dostępu w Acces poincie. Czy do instrukcji nie był dostarczany szybki manuał do konfiguracji?
Czy po podłączeniu komputera jest jakieś menu? 192.168.0.1?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lurtz
post 2.11.2016, 19:15
Post #7


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 2.11.2016
Nr użytkownika: 27 110


CYTAT(S4Home @ 2.11.2016, 18:38 ) *
Wydaje mi się że to kwestia dostępu w Acces poincie. Czy do instrukcji nie był dostarczany szybki manuał do konfiguracji?
Czy po podłączeniu komputera jest jakieś menu? 192.168.0.1?


Ustawiłem na stronie konfiguracji TP-Link jako klienta pod Sagema, połączyłem go z nim i zachowałem ustawienia, ale po podłączeniu TP-Linka do Yamahy nadal nie łączy się z radiem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lurtz
post 3.11.2016, 17:31
Post #8


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 2.11.2016
Nr użytkownika: 27 110


Problem rozwiązany.
Wystarczyło wpisać poprawne IP w ustawieniach sieci w Yamaha przy wyłączonym DHCP i hula.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 3.11.2016, 18:08
Post #9


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 792
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


No tak.
W Yamasze niestety łączenie z siecią odbywa się w sposób bardzo manualny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.12.2016, 21:46
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!