Reply to this topicStart new topic
> Pierwsze kino domowe, Niedrogie funkcjonalne kino domowe
Suchymilejow
post 30.11.2016, 20:09
Post #1


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 30.11.2016
Nr użytkownika: 27 343


Dobry wieczór. Chciałbym kupić zestaw kina domowego. I w tym miejscu pojawia się wiele pytań: co kupić? jakiej firmy? czy ja tego potrzebuję? 😉 Kilka faktów : chce kino nie stereo (rozumiem różnicę ) Zależy mi na efekcie przy oglądaniu filmów do muzyki aż tak nie będę zestawu używał (filmy 80% muzyka z yt 20%) Pokój spory ponad 35m2 w przybliżeniu kwadrat. Chciałbym wydać do 4000 zł. Mam swojego faworyta https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/kino...1-ns-p51-orzech + do tego Subwoofer Magnat Monitor Supreme Sub 302A
Pytanie do Was czy to dobry wybór zagra to?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 30.11.2016, 21:00
Post #2


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 664
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Kolumny Yamaha (z amplitunerem kd Yamaha grają trochę za ostro.
Zazwyczaj lepszym wyjściem będą kolumny innych firm.

Są rzeczywiście fajnie grające kolumny Yamahy - ale ich cena zdecydowanie przekracza założony budżet (albo np. stare konstrukcje - ale do stereo, no i też kosztują swoje).

Pozdrawiam
PS. Przejrzyj inne tematy w tym dziale - jest ich sporo i będziesz miał sporo informacji i gotowych odpowiedzi.


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa :-)
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ KONIECZNIE TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suchymilejow
post 30.11.2016, 21:18
Post #3


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 30.11.2016
Nr użytkownika: 27 343


Wiem że są lepsze kolumny Yamahy, nawet przez chwilę się zastanawiałem nad oparciem zestawu na NS-555 jednak postanowiłem zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na ważniejsze dla mnie rzeczy. Jeśli masz propozycje innych głośników chętnie dowiem się jakich. Jestem w tym zielony a nie chciałbym popełnić kosztującego mnie kilka tysięcy złotych błędu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 1.12.2016, 12:33
Post #4


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 2 793
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


RoRo ale nie te Yamahy model nsp 60 i 61 są bardzo przytłumione a zawieszenie na piance, nie polecam

W tej cenie dostaniesz lepszy sprzęt.
Np yamahe 481 lub onkyo 656 z quadral quintas 6500.
Ewentualnie heco victa 702.
Mowie oczywiście o setach kolumn.

Zapraszam cię do nas na odsluch sprzętu i porównanie kilku modeli. A jako forumowicze masz przygotowane lepsze ceny.
Pozdrawiam


--------------------
Co wybrać? Od czego zacząć? Jak ustawić?
Doradzamy zarówno w sprzęcie nowym jak i używanym
Dla forumowiczów niższe ceny. Zapraszamy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 2.12.2016, 12:11
Post #5


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 446
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


Szkoda kasy na ns 50, a liftingowe ns51 mimo, że droższe i też nic ciekawego, zresztą na 35m ciut mało wydajny. Jak koniecznie musisz mieć zestaw jednej marki ( nie wiem czemu) to raczej już ns555.
Jak sztywno musisz zmieścić się w tym budżecie to lepszy już set na bazie Heco victa 702( front) i efekty victa 201, jak kino to też np. Jamo s 626, czy Magnat supreme 1002 i 102 i center .

Generalnie w tak duży salon i przy sporych kolumnach prosi się o wydajniejszy amplituner np. serii 679 ( nie koniecznie najnowszy 681).


--------------------
Nowych Forumowiczów proszę o dostosowanie się do regulaminu Forum i zasad poprawnej pisowni. Nie wiesz jak napisać nowy temat, co powinno zawierać pytanie, aby móc na nie odpowiedzieć, przeczytaj http://forum.audio.com.pl/index.php?s=&...st&p=101636.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 3.12.2016, 12:23
Post #6


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 2 793
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Suchymilejow jesteś jeszcze w wątku?

Pomogliśmy w jakiś sposób?


--------------------
Co wybrać? Od czego zacząć? Jak ustawić?
Doradzamy zarówno w sprzęcie nowym jak i używanym
Dla forumowiczów niższe ceny. Zapraszamy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suchymilejow
post 11.12.2016, 14:27
Post #7


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 30.11.2016
Nr użytkownika: 27 343


Witam ponownie. Zdecydowałem się na zestaw z pierwszego posta czyli amplituner i głośniki yamaha + sub Magnat. Jestem raczej zadowolony choć spodziewałem się mocniejszego basu z tego suba. Ale I tak daje rade. Czuć ruchy powietrza siedząc ponad 3 metry od głośnika.
Mam jednak problem z konfiguracja amplitunera z tv LG. Głos z tv odtwarzany jest na kd tylko po podłączeniu optyka. Żadna komunikacja poprzez hdmi nie jest widoczna. Ani dźwięk ani wizualne menu z amplitunera nie są wyświetlane na tv. W tv mam 4 złącza hdmi oznaczone 1. "Hdcp 2.2" 2. "ARC" 3. "10 Bit" oraz 4. "MHL" Żadna kombinacja podłączenia nie daje efektu. Może Wy macie jakieś pomysły bo ja siedzę w instrukcjach ale nie przynosi to rezultatu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 11.12.2016, 18:22
Post #8


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 2 793
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


No to w tym raczej to już tak zostanie. Sub to kwestia ustawienia. Ten model akurat gra na prawdę potężnie.
Co do kwestii Yamahy 481 to rozumiem że podłączyłeś ja z HDMI out do HDMI w telewizorze?
I nie ma obrazu jak wybierzesz dane złącze w TV i wejdziesz w menu?

Nie możliwe.

Kwestia podłączenia optycznego jest poprawna.
I po raz kolejny sprawdza się moja teza. Przepraszam że tak powiem ale czy dostałeś jakie kolwiek wsparcie w miejscu gdzie kupiłeś zestaw?


--------------------
Co wybrać? Od czego zacząć? Jak ustawić?
Doradzamy zarówno w sprzęcie nowym jak i używanym
Dla forumowiczów niższe ceny. Zapraszamy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suchymilejow
post 11.12.2016, 18:33
Post #9


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 30.11.2016
Nr użytkownika: 27 343


Problem niedosytu subwoofera rozwiązałem ustawiając 50% mocy podczas autokonfiguracji. Teraz gra potężnie. W miejscu zakupu odpowiadali na moje pytania oraz podpowiedzieli o kablu optycznym aby zastosować bo nie miałem pojęcia ze tak można. A o problemie z hdmi jeszcze nie rozmawialiśmy.
Dokładnie jest tak jak piszę. Nie ma żadnej reakcji. No może poza czerwonym znaczki na wyświetlaczu ampli "HDMI OUT"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 11.12.2016, 18:52
Post #10


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 664
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Sprawdź na innym kablu HDMI, być może Twój jest uszkodzony...
Czy nasz w TV pojedyńcze wejście sygnału wizyjnego na pojedyńczym złączu RCA (zazwyczaj koloru żółtego), by je podłączyć pod wyjście "Monitor OUT" w amplitunerze?

Pozdrawiam
PS. Wiesz już dlaczego często polecamy złącze optyczne jako wyjście sygnału audio z TV do amplitunera... Najczęściej taki sposób podłączania jest bezproblemowy. A niestety HDMI choć bardziej uniwersalne i dwukierunkowe potrafi sprawiać problemy icon_sad.gif


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa :-)
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ KONIECZNIE TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suchymilejow
post 11.12.2016, 19:09
Post #11


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 30.11.2016
Nr użytkownika: 27 343


Alarm odwołany?? problem tkwił w tv. Nie wiedział co ma na drugim końcu kabla hdmi. Wskazał em mu ze to kino yamaha i śmiga. Mogę nawet sterować głośnością pilotem do tv. Amplituner jednak nie wyłącza się automatycznie po wyłączeniu tv. Czy yamaha v481 współpracuje z ARC?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 12.12.2016, 16:22
Post #12


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 2 793
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Współpracuje. Tylko arc nie gasi amplitunera. Możesz ustawić funkcje aby wyłączał się w przypadku braku sygnału przez jakąś ilość czasu.

Pozdrawiam


--------------------
Co wybrać? Od czego zacząć? Jak ustawić?
Doradzamy zarówno w sprzęcie nowym jak i używanym
Dla forumowiczów niższe ceny. Zapraszamy
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.02.2017, 00:15
Audio - luty 2017

Strefa Magazynu

Audio 2/2017

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!