Audio - portal internetowy opisujący sprzęt stereo, hi-fi, 

hi-end,kino domowe
Hi-Fi • Hi-End • Muzyka • Kino domowe • Video      
Obecnie jest: gości online

IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Jak skonfigurować mój zestaw kina domowego ?
Patrykos
post 16 08 2008, 10:55
Post #1


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 7
Dołączył: 5-08-2008
Nr użytkownika: 2,349



Posiadam nastepujacy zestaw kina domowego:

amplituner: JVC RX-D411S
głośniki 5.0: Quadral Quintas 700
subwoofer: Jamo SUB 300

Jako ze jest to w sumie moj pierwszy zestaw audio z prawdziwego zdarzenia to mam maly problem z ustawieniem tego wszystkiego aby "grało jak powinno". I nie chodzi mi o rozstawienie tego w pokoju czy cos takiego, ale o ustawienia opcji na samym wzmacniaczu oraz na subie.

Na wzmacniaczu moge ustawic to tak, ze wybieram typ glosnikow dla kazdego zestawu moge ustawic albo LARGE albo SMALL, wiec odpowiednio moge to zmieniac dla centralnego, stereofonicznych, i dla sourroundowych. Moge tez osobno ustawic opcje posiadania subwoofera na YES lub NO. W amplitunerze mam tez opcje Crossover w ktorej moge ustawic częstotliwość graniczną dla subwoofera (od 80 do 200Hz). No i ostatecznie moge tez ustawic czy na subwoofer maja byc kierowane tylko sygnały LFE, czy LFE + MAIN (LFE oznacza niskie tony generowane przez glosniki wczesniej ustawione na SMALL, a main w tym przypadku oznacza niskie tony generowane przez głośniki przednie - wg. instrukcji).

Subwoofer ma z tylu na obudowie dwa pokretla, jedno sluzy do zmiany fazy od 0 - 180', a drugie do obcinania generowanych czestotliwosci w zakresie od 40-200Hz. Instrukcje tego suba zaleca ustawienie tego drugiego pokretla na godzine 10:00, czyli mniej wiecej gdzies na 100Hz (sub gra tylko do 100Hz). Tak tez ustawilem.

Myslalem ze posiadam glosniki typu LARGE, w koncu sa duze, no i wg. instrukcji large to takie ktore maja srednice powyzej 12cm - na takie mi wygladaly, przynajmniej niektore z nich. Tak wiec ustawilem wszystko co mam na LARGE i Subwoofer na YES (bo byl podlaczony). Efekt taki ze sub w ogole nie gral, kompletna cisza. Dodam ze przy wyborze wszystkich glosnikow na duze, opcja crossover w ampli nie byla aktywna, i nie dalo sie jej w ogole zmieniac. Probowalem tez zmieniac druga opcje subwoofera, czyli wlaczalem LFE+MAIN ale tez nic nie dawalo, wciaz nie bylo basow.

W nastepnym kroku ustawilem wiec w ampli ze mam wszystkie glosniki jako SMALL. Dopiero wtedy crossover sie aktywowal, ustawilem go na 80Hz bo tak zalecala instrukcja w przypadku posiadania glosnikow o srednicy około 12cm. Efekt taki ze subwoofer zaczal grac ale bardzo rzadko, i bardzo nisko.

Tak zeby sie bardziej juz nie rozpisywac: jak polecacie ustawic te wszystkie opcje uwzgledniajac taki zestaw glosnikow jaki mam? Wiem ze oczywiscie moge to wszystko zrobic na sluch, tak tez nawet zrobilem, usatwiajac crossover na ok 150Hz i podobna wartosc na obcinaczu czestotliwosci z tylu suba (gra o wiele lepiej niz wczesniej), ale ze nigdy nie mialem do czynienia z systemami audio to ciezko odwolac mi sie do jakiegos powiedzmy "idealu".

Acha, ten ampli ma funkcje automatycznego strojenia poprzez system mikrofonow, sprobowalem tej opcji, ale ta automatyka ustawia mi wszystkie glosniki na large i w efekcie subwoofer nie chce grac - dziwne bardzo, wiec to odpada :/

pozdr.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pirs
post 16 08 2008, 16:02
Post #2


MASTER AUDIO
**********

Grupa: Użytkownicy
Postów: 631
Dołączył: 15-09-2007
Skąd: Rumia
Nr użytkownika: 1,195



Witam.Dziwne to trochę że autokalbracja u Ciebie żle działa.Sprawdz jeszcze raz wszystkie połączenia kolumn.W nazwie LARGE lub SMALL nie chodzi o fizyczną wielkośc kolumn ale o zdolnośc do emitowania niskich częstotliwości.Spóbuj ustawic fronty na LARGE a Satelity na SMALL.Suba na LFE+MAIN.powinno to zagrac.Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Patrykos
post 24 08 2008, 23:36
Post #3


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 7
Dołączył: 5-08-2008
Nr użytkownika: 2,349



CYTAT(pirs @ 16 08 2008, 17:02 ) *
Witam.Dziwne to trochę że autokalbracja u Ciebie żle działa.Sprawdz jeszcze raz wszystkie połączenia kolumn.W nazwie LARGE lub SMALL nie chodzi o fizyczną wielkośc kolumn ale o zdolnośc do emitowania niskich częstotliwości.Spóbuj ustawic fronty na LARGE a Satelity na SMALL.Suba na LFE+MAIN.powinno to zagrac.Pozdrawiam


Spodziewalem sie wiekszej pomocy ze strony uzytkownikow, no ale nic to, moze pytania byly zbyt trywialne icon_smile.gif Tak czy inaczej chyba sobie poradzilem, ustawilem tak jak radzisz, czyli fronty na large, reszta na small, przykrecilem na subie zeby gral wszystkie czestotliwosci co potrafi, oraz crossa na amplitunerze na 150Hz. No i jeszcz te LFE+MAIN.

Takze ten temat zamkniety, chyba ze ktos jeszcze ma cos do dodania.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pirs
post 25 08 2008, 05:26
Post #4


MASTER AUDIO
**********

Grupa: Użytkownicy
Postów: 631
Dołączył: 15-09-2007
Skąd: Rumia
Nr użytkownika: 1,195



Witam.Nikt nie odpowiadał zapewne czekając na wynik mojej sugestii co do ustawień.Według mnie częstotliwość suba powinienes ustawić na 80 Hz,no i jeszcze pytanie czy ustawiłeś dobrze odległość kolumn od miejsca odsłuchowego.Jest to bardzo ważne do poprawnego odsłuchu.Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Patrykos
post 25 08 2008, 08:05
Post #5


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 7
Dołączył: 5-08-2008
Nr użytkownika: 2,349



CYTAT(pirs @ 25 08 2008, 06:26 ) *
Witam.Nikt nie odpowiadał zapewne czekając na wynik mojej sugestii co do ustawień.Według mnie częstotliwość suba powinienes ustawić na 80 Hz,no i jeszcze pytanie czy ustawiłeś dobrze odległość kolumn od miejsca odsłuchowego.Jest to bardzo ważne do poprawnego odsłuchu.Pozdrawiam


80Hz masz na mysli crossover w amplitunerze, czy o takim pokretle do odcinania czestotliwosci z tylu subwoofera ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pirs
post 25 08 2008, 10:26
Post #6


MASTER AUDIO
**********

Grupa: Użytkownicy
Postów: 631
Dołączył: 15-09-2007
Skąd: Rumia
Nr użytkownika: 1,195



Miałem na myśli amplituner.A swoja droga czy próbowałeś jeszcze raz autokalibracje?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Patrykos
post 25 08 2008, 11:12
Post #7


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 7
Dołączył: 5-08-2008
Nr użytkownika: 2,349



Nie, nie bawilem sie autokalibracja bo mi za duzo ustawien pozmieniala, ale moge sprawdzic raz jeszcze. Moze te kalibracja w JVC nie jest dopracowana. Znajomy ma Onkyo i jemu takim numerow nie robi jak u mnie. W ogole ma specjalny mikrofon kierunkowy, a ja w zestawie z jvc mam jakies niby sluchawki, z tym ze w miejsce glosnikow jest jakas guma a na zew. stronach obudowy sa wlasnie mikrofony.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
armi
post 25 08 2008, 22:54
Post #8


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 13
Dołączył: 7-08-2008
Nr użytkownika: 2,360



ja u siebie w H/K 147 zrobiłem autokalibację i wszystko fajnie poustawiało
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 2 09 2014, 17:38