Audio - portal internetowy opisujący sprzęt stereo, hi-fi, 

hi-end,kino domowe
Hi-Fi • Hi-End • Muzyka • Kino domowe • Video      
Obecnie jest: gości online

IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

   FORUM AUDIO > AUDIO > Stereo
 
Reply to this topicStart new topic
> jak podpiąć CD i DVD pod jedno wejscie w korektorze graficznym ?
bullhouse
post 14.01.2009, 19:02
Post #1


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 14.01.2009
Nr użytkownika: 3,158



Witam,
Jestem nowy i od razu wale z problemem icon_sad.gif
Podłaczyłem CDka do korektora i chciałem podłaczyc jeszcze DVD. Jednak korektor ten (bo to kenwood ge 7030) ma tylko jedno wejscie na zewnetrzne zrodło sygnalu. Myślałem zeby podpiac DVD wystarczy kupic adapter (dwa krotkie kabelki chincz 1 meski na drugim koncu dwa zenskie) i oba zrodla na jednym wejsciu w korektorze, niestety DVD jak podpiety jest CDik...gra baaaaardzo cicho tak jakby sygnal uciekał, nie wiem po kablu do CDka :/ Nawet gdy CD jest wylaczony DVD gra cicho. Jak tylko odepne CDka i zostawie samo DVD jest wszystko OK ! DVD gra normalnie, głośno. Gdyby mi ktoś podpowiedzial co zrobic, bylbym rad. Moze trza cos innego kupic...na allegro jakas szajbkę...nie wiem sam ;(

Z góry dzieki i pozdrawiam

Bażancior

Go to the top of the page
 
+Quote Post
zn21
post 14.01.2009, 20:15
Post #2


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 152
Dołączył: 5.05.2007
Nr użytkownika: 984



że są jeszcze amatorzy kwaśnych jabłek. Przecież korektor to urządzenie, które psuje dźwięk! Nie mogę tego zrozumieć. Moja rada - pozbądź się go albo zapytaj o radę na elekrodzie. Swoją drogą wystarczy zrobić zwykły przełącznik audio i po krzyku. Inaczej się nie da.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 14.01.2009, 20:23
Post #3


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 6,038
Dołączył: 1.11.2007
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 1,299



Jak już Kolega Ci wcześniej napisał - musisz mieć selektor (przełącznik) wejść! Nie należy miksować w ten sposób sygnału z obu źródeł, bo korektor graficzny nie służy do tego...
Albo kup tani wzmacniacz, tam już masz możliwość podłączenia kilku różnych źródeł sygnału audio.

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*****************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bullhouse
post 14.01.2009, 20:55
Post #4


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 14.01.2009
Nr użytkownika: 3,158



Dzieki za rade. Musze sobie zatem jakos poradzic...a co do psucia dzwieku...oczywiscie zgadzam sie...ale...jak sie ma wzmacniaczyk DENONka za 300 zł i do tego CD za 250 oraz kolumny TONSIL...to myśle ze na czyms takim chyba poprawi jednak nieco brzmienie zestawu...oczywiscie bez hamskiego wycinania srodka i podbijania góry i dołu...nie o to przeciez chodzi dlatego zainwestowałem w KENWOODa a nie TECHNICSA jak niektorzy mi radzili...ale zgadzam sie, ktos kto ma w chacie sprzet za 20-30 tyś napewno nie potrzebuje tego typu dodatków. Jeszcze raz dzieki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 14.01.2009, 21:44
Post #5


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 6,038
Dołączył: 1.11.2007
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 1,299



A masz w swoim wzmacniaczu wolne gniazda wejściowe, by podpiąć DVD (AUX, TAPE czy TUNER - byle nie PHONO)? To Ci rozwiąże problem przełączania źródeł...

Poza tym - czy w DENONie jest wyjście pod korektor?

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*****************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bullhouse
post 14.01.2009, 21:52
Post #6


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 14.01.2009
Nr użytkownika: 3,158



CYTAT(RoRo @ 14 01 2009, 21:44 ) *
A masz w swoim wzmacniaczu wolne gniazda wejściowe, by podpiąć DVD (AUX, TAPE czy TUNER - byle nie PHONO)? To Ci rozwiąże problem przełączania źródeł...

Poza tym - czy w DENONie jest wyjście pod korektor?

Pozdrawiam



Jest wyjscie na korektor (adaptor) a to, ze we wzmacniaczu mam aux, tape, cd nie rozwiazuje mi problemu gdyż...OUT źródeł ma wchodzic wg instrukcji do IN korektora a tam jest tylko jedno niestety wejscie (no jest jeszcze pod magnetofon REC) ale nie da sie tego raczej wykorzystac. Z kolei wzmacniacz z korektorem jest spętlony (IN/OUT).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mejson
post 15.01.2009, 23:19
Post #7


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 454
Dołączył: 17.05.2007
Skąd: Wołomin
Nr użytkownika: 999



Najprostsza metoda przełączania kilku wejść/wyjść to np taki przełącznik.


--------------------
Pozdrawiam, Mejson
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
DENON
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gatto
post 18.01.2009, 02:37
Post #8


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 336
Dołączył: 5.01.2007
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 685



CYTAT(zn21 @ 14 01 2009, 21:15 ) *
Przecież korektor to urządzenie, które psuje dźwięk! Nie mogę tego zrozumieć. Moja rada - pozbądź się go albo zapytaj o radę na elekrodzie.

Korektor nie psuje dzwięku, psuje człowiek. Nierzadko pomiędzy wykonawcą muzyki a słuchaczem jest nawet 5 osób które jeden po drugim ten dźwięk nagrywają, miksują, przetwarzają, masteringują, "polepszają". Często nie mają odpowiedniego wykształcenia ani technicznego ani muzycznego niezbędnego w tej pracy. Prawie zawsze prekształcają dźwięk tak, żeby poprawić jego brzmienie na głośniczkach telewizora, samochodu lub małego radia. Często robią to wszystko na amatorskich monitorach odsłuchowych. Są uzbrojeni w dziesiątki procesorów na różny sposób przekształcających dźwięk. A jak ma bronić się słuchacz? W co można go uzbroić oprócz korektora?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zn21
post 18.01.2009, 09:04
Post #9


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 152
Dołączył: 5.05.2007
Nr użytkownika: 984



nie poprawisz dźwięk korektorem. Jeżeli płyta jest źle nagrana wprowadzając korektor do swojego toru audio jeszcze bardziej zniszczysz materiał. Taka jest natura korektorów wprowadzonych do sprzedaży konsumenckej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.12.2014, 22:35