Skocz do zawartości

wwalker

Uczestnik
  • Zawartość

    1
  • Dołączył

  • Ostatnio

Reputacja

0

O wwalker

  • Ranga
    Debiutant
  1. wwalker

    Denon AVR-1908 + SUB Magnat Betasub 20A

    Cześć. Odgrzebuję ten temat, bo mam dokładnie ten sam problem i nie wydaje mi się, żeby to było ok. Mianowicie: Zakupiłem Denon AVR1311 w zestawie z głośnikami Denon SYS-391HT (w tym sub DSW-391). Suba podłączyłem kablem z zestawu (RCA) do gniazda Subwoofer Pre Out. Sub wg instrukcji ma funkcję automatycznego przełączania się w standby jeśli nie dotrze do niego sygnał przez 5 minut i włączania się z powrotem gdy sygnał się pojawi. Niestety sub przechodzi w standby po 5 minutach czy sygnał jest czy nie i nic nie jest go w stanie "obudzić". Ważne: przez te 5 minut słyszę, że sub gra. Słyszę też kiedy przestaje grać. Moje ustawienia głośników Denona: Front/Center/Surrooud: - Small (=niskie tony oddaj subowi) - Czestotliwość odcięcia: 150Hz (zgodnie z instrukcją od kolumn to jest granica ich pasma) Subwoofer: - Yes, - LFE: 150Hz, - tryb LFE lub LFE+Main (próbowałem obu, choć przy głośnikach Small dodanie Main nie powinno chyba być potrzebne). Podejrzewałem, że może wg suba sygnał jest za cichy (choć głośnik gra i go słychać) wypróbowałem sztuczkę z podbiciem na maxa (+12dB) sygnału wysyłanego do suba i ściszeniem potencjometru w subie. Nic to nie dało. Amplituner ma funkcję ustawiania poziomu głośności każdego głośnika "na ucho" poprzez wysyłanie głośnego szumu do wskazanego głośnika i wyrównywania słyszanej głośności "na ucho". Wysyłany szum można zgłośnić maksymalnie do +18dB (jest wtedy huk nie do zniesienia) - wysłałem to do suba, który wszedł w standby i... nic, też go to nie obudziło. To budzi moje wątpliwości względem pojawiających się tu opinii, że takie działanie jest zaplanowane i sub włączy się kiedy będzie potrzebny. Wystarczy natomiast, że wyłączę suba i włączę go ponownie "z guzika" i mam piękne basy przez 5minut, nawet jak słucham cicho. Jeśli chodzi o źródła dźwięku, na których testowałem: - radio z tunera (stereo) w trybach 6-głośnikowych: ProLogicII, DTS.Neo6 (i Stereo, który też używa suba) - płyta DVD z Dolby Digital 5.1 z odtwarzacza Pioneer, audio przekazywane na 2 sposoby: po digital coaxial audio oraz HDMI (oba wykrywane przez amplituner prawidłowo jako Dolby Digital) - telewizja wpięta po RCA stereo (amplituner nie supportuje funkcji ARC w HDMI, którą ma mój tv, przyjmuje jedynie optical audio z tv więc muszę dokupić światłowód - swoją drogą wstyd, w nowym sprzęcie takiej marki) Próbowałem zmieniać częstotliwość odcięcia, częstotliwość LFE i, jak już wspomniałem, podbijać sygnał wysyłany do suba. Nic nie pomogło. Subwoofer działa, gdyby nie miał auto-standby'a wszystko byłoby ok. Czy mam zgłaszać reklamację czy jeszcze czegoś spróbować?
×