Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

W dobrym hifi raczej nie używa się "ustawień" tylko dobiera sprzet do siebie tak aby razem poszczególne elementy systemu brzmiały tak jak nam pasuje. Nie wspomniałeś z jakiej serii są Monitor Audio (Bronze, Silver...) ale ogólnie można przyjąć, że Yamaha i Monitor audio razem dają właśnie takie przejaskrawione brzmienie. Jeśli tego nie lubisz, można próbować uratować sprawę cieplej brzmiącymi przewodami albo po prostu wymienić kolumny albo amplituner. Obie firmy potęgują takie brzmienie gdy są razem zestawione. Cieplejszy wzmacniacz to np. Audiolab 6000A Play, Denon PMA-900h albo inne droga - kolumny Polk Audio z serii Reserve, Kef z serii Q Meta czy Pylon Audio z serii Sapphire/Diamond.

Napisano

To zmienia postac rzeczy.803 bez kalibracji slabo brzmi...U mnie po kalibracji wylączałem jeszcze korektor yapi.Wtedy dzwiek był najlepszy.Ale mimo iz wciaz mam 803 to rzadko z niej korzystam.Ale to bardzo dobry amplituner.

Napisano

To jest kalibracja kinowa. Stad sprzeczne opinie. Jednym pomaga drugim psuje.

Co jest źrodłem?

Nie bardzo rozumiem dlaczego dzwiek jest znikształcony jak piszesz.

Akurat z tego zestawu dzwiek powinien być krystalicznie czysty.

Jesteś pewny że jests prawna? Czy jak ją kupiłeś to ją resetowałeś?

Napisano

No to połączenie obu elementów.

Masz jasno grające kolumny z tak samo grającym wzmacniaczem. To naturalne i niektórzy to świadomie wybierają.

U Ciebie jesli Ci to przeszkadza to któryś element do wymiany.

Do którego jesteś bardziej przywiązany?

Napisano (edytowany)
18 minut temu, jirkash napisał:

Nie, każda korekcja lub kalibracja dźwięku pogarsza jego jakość.

Ciekawa teoria. Ile to tych "każdych" korekcji/kalibracji słyszałeś? Bo są tacy, co chwalą.

Edytowano przez Kraft
Napisano

Zresetowałeś Yamahę?

W R-N803D wszystkie ustawienia kalibracji dźwięku, w tym YPAO (automatyczna kalibracja akustyki pomieszczenia), korekcja graficzna EQ, balance, tony, loudness i inne, są zapisywane bezpośrednio w pamięci amplitunera.

Możesz mieć nastawy poprzednika

Nawet przed kalibracją zrób taki reset, dla pewności.

Możesz mieć podbity dźwięk w ustawieniach i to wpływa negatywnie na jakość dźwięku. Sam się tak załatwiłem jak kombinowałem z ustawieniami. Chwilę mi zajęło zanim się zorientowałem co jest nie tak.

Napisano
Dnia 29.04.2025 o 08:20, Robert Drozdzowski napisał:

Może się żle wyraziłem, miałem na mysli ze dzwięk im głośniejszy tym jest bardziej metaliczny i według mnie dużo traci z przejrzystości.. ale może to tylko moje indywidualne odczucie...

To właśnie kwestia połączenia Yamahy i Monitor Audio, gdzie oba elementy mają zaznaczoną górę. Jak wspomnieliśmy wcześniej, warto byłoby posłuchać m.in. KEFów, Pylonów, które są cieplejszymi kolumnami :)