marek9224 #1 Napisano 19 sierpnia 2009 Moje pytanie:Jeśli mam wzmacniacz o impedancji 16ohm to czy mogę do niego podłączyć kolumny o impedancji 8ohm? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pacio94 #2 Napisano 19 sierpnia 2009 Jeśli wzmacniacz jest mocniejszy od kolumny to nie ma problemu, ewentualnie jeśli wzmak jest słaby to można słuchać tylko po cichu, bo inaczej wzmak się przeciąży i może się spalić, a przy okazji może spalić kolumny. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adamc #3 Napisano 19 sierpnia 2009 Fizykiem nie jestem ale wydaje mi się, że podpinając kolumny o mniejszej impedancji niż wzmacniacza, przy głośniejszym graniu narażasz wzmacniacz. W odwrotnej sytuacji jedynie będzie grało ciszej. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #4 Napisano 19 sierpnia 2009 Po pierwsze - poczytaj FAQ na stronie AUDIOhttp://audio.com.pl/index.php?page=faq&katId=3Po drugie - sprawdź oznaczenia na wzmacniaczu, bo zazwyczaj gra z parą kolumn o impedancji min.8om (a z 16 om gdy podpięte są i grają jednocześnie 2 pary kolumn).P trzecie - jak mocny i wzmak i kolumny? Jeżeli mają spory zapas mocy a Ty słuchsz normalnie (czyli nie na 100%), to masz bardzo dużą szansę że będzie OK.PozdrawiamPS. Przy okazji - co jest za wzmak i kolumny (firma i symbol, a najlepiej jeszcze moc) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach