Activlab_PL #1 Napisano 12 grudnia 2009 Witam,Piszę do Was z prośbą o pomoc.Mam bojowe zadanie zakupu na 18-te urodziny prezentu - wieży HI-Fi.Po licznych wizytach w sklepach typu Media, Saturn itd. pojawiły się dwie opcje Onkyo CS-525, lub LG FA-162.Zdaję sobie sprawę, że porównywanie tych dwóch zestawów jest na pozór dziwne, bo przecież są to zupełnie dwie różne ligi producentów sprzętu Audio - jednak mimo wszystko proszę o pomoc.Osoba, która ma dostać ten prezent nie jest jakimś audiofilem - uczennica liceum - słucha tego co leci w radiu - także nie ma mega wymagań muzycznych.Dlatego też pytanie - czy Onkyo nie będzie za dużym wypasem i czy nie będzie w tym przypadku na wyrost? A z drugiej strony, czy LG da radę?Ważnym faktem jest też to, że zestaw będzie znajdował się w sporej wielkości salonie - także głośniki również muszą dawać radę...Z góry dzięki za pomoc i liczę na rzeczowe poradyPozdrawiam!! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pacio94 #2 Napisano 12 grudnia 2009 Od razu powiem, że LG FA-162 to stary model, obecnie dystrybuuje się model FB-163.ONKYO vs LG to bardzo trudne porównanie, niewątpliwie pierwszy zapewni ogólnie lepszą jakość dźwięku, ale ten drugi (sam w sobie) jest wyjątkowo funkcjonalny. Nie wiem ile możesz maksymalnie przeznaczyć (za ile widziałeś to ONKYO), ale z takich "ambitnych" mikro-wież poleciłbym najbardziej Denona D-M37 (osobiście), warto także zwrócić uwagę na Yamahę E410 - oczywiście jeśli te 1500zł nie przekracza znacznie budżetu.Mówiąc ogólnie, ja stawiałbym na ONKYO, po pierwsze ogólnie to już wyższa półka, po drugie jest bezpieczniejsza jeśli chodzi o ten duży pokój - ma wyjście na subwoofer, więc w razie czego można go dokupić i wspomóc satelitki. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dedek #3 Napisano 13 grudnia 2009 Ja powiem tak, mimo że to uczennica liceum i słucha to co leci w radiu. Kup jej dobrą wieże na przykład to onkyo lub te dwie inne co kolega pacio poleca. A może "zarazi" się dobrym dźwiękiem i zrozumie co to muzyka. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Activlab_PL #4 Napisano 13 grudnia 2009 Liczyłem wydać nie więcej jak 1000 zł - Onkyo znalazłem w sklepach internetowych właśnie poniżej 1000... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pacio94 #5 Napisano 13 grudnia 2009 Spokom, jeśli Denonek i Yamaszka nie mieszczą się w budżecie to nie ma bólu, bo ONKYO też będzie bardzo dobre. W końcu za te 500zł można kupić kilkanaście płyt CD, albo kilka innych fajnych rzeczy Dołączam się do kolegi dedek i apeluję, żebyś zainwestował w nasz stosunkowo mało popularny rynek audio na przyszłość Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach