Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
viator

Problem z głośnikiem wysokotonowym

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyjaśnieniu problemu z głośnikiem wysokotonowym.
Otóż głośnik wysokotonowy w jednej kolumnie trzeszczy w pewnym zakresie częstotliwości (druga kolumna gra czysto) . Precyzując: bardzo wysokie tony odtwarzane są w miarę czysto, średnie i niskie także. Problem jest w przypadku partii solowej granej na przykład na gitarze elektrycznej bądź skrzypcach (dźwięki średnio-wysokie), wtedy niestety trzeszczy. Próbowałem już walczyć z ustawieniem kolumn (myślałem, że to jakiś rezonans) oraz z kablami (sprawdziłem połączenia). Kolumny są nowe (2 miesiące), jedna gra dobrze, w drugiej występuje ten problem (zauważyłem go dopiero teraz, ponieważ dźwięki większości częstotliwości odtwarzanych jest poprawnie). Gdzie mogę jeszcze szukać? Czy muszę reklamować produkt? Czy macie jakieś sugestie?
Dzięki i pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli kolumny są nowe to najlepiej je zareklamuj. Jest problem, jest gwarancja to niech się męczą w serwisie, skoro sprawdziłeś kable i jest ok, a trzeszczy tylko czasami to są dwie możliwości:
1. zesputy głośnik
2. zmasakrowany mastering nagrania (chyba, że na każdej płycie się tak dzieje)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spróbuj podpiąć kolumny odwrotnie - zobaczysz czy to nie przypadkiem wzmacniacz.
Rozumiem, że słuchając różnych płytek problem się pojawia. Przetestuj na różnych utworach i płytach, bo to może być też wina płytki (co sugeruje Pacio).
Jeśli po zamianie podłączenia kolumn, przy różnych płytach ten sam problem to reklamuj (nie grzeb w nowym sprzęcie bo gwarancja pójdzie się paść).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Sprawdzałem różne płyty, przepiąłem kolumny na kanałach i ciągle to samo niestety. Będę reklamował.
Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam.

Sorry za odkopanie tematu, ale mam chyba ten sam problem.

Kupilem kolumny 3 tygodnie temu. Wszystko bylo ok, az wczoraj uslyszalem, ze chyba cos mi "pierdzi/szelesci" z wysokotonowych. Nie jest to jakies bardzo wyrazne, ale jest. Objawy sa podobne jak u kolegi - przy tonach bardzo wysokich jest raczej ok. Problem zauwazylem, sluchajac utworow, ktorych wczesniej nie odtwarzalem. Myslalem, ze moze wina nagrania, ale nie. Przebrnalem przez kilka i jest to samo. Nawet wyciszylem basy, zeby sie wsluchac, bo myslalem, ze moze mi sie wydaje. Defekt dotyczy obu glosnikow, z tym ze jednego bardziej.
Czy mial jeszcze ktos taki problem i czy oddanie glosnikow na gwarancji jest jedynym rozwiazaniem? Czy zna moze ktos powod/przyczyne takiej sytuacji?
Czy kolega viator moglby sie pochwalic, jak sie zakonczyla jego przygoda?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli głośniki są na gwarancji to nie ma nad czym się zastanawiać .Możesz jeśli jest taka możliwość dać z nimi płyty na których ten defekt występuje.Miałem podobny problem z głośnikami Philipsa .Niestety w moim mieście jakość serwisu tej firmy jest tragiczna.Trzy razy dostawałem głośniki jako dobre ,widać według serwisu zepsuty głośnik to tylko taki który wcale nie działa.Wreszcie udało mi się udowodnić, na swojej płycie, że głośnik jest do bani.Wreszcie wymienili na podobny i znowu zacznie się walka bo głośniki powinny być identyczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×