MACIASZ3 #1 Napisano 1 kwietnia 2010 chce dokupic wzmaczniacz do mojego zestawu tj amplituner yamaha rx-v659 dvd yamaha s1800 jbl e80 kino jest ok ale stereo mogloby byc lepsze prosze o propozycje jaki by najlepiej pasowal /najwazniejsze to dobre stereo dynamika przestrzennosc aksamitne wysokie mocny ale kontrolowany bas Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Danielasty76 #2 Napisano 1 kwietnia 2010 Wydaje mi się, że w tytule powinno być "podłączenie amplitunera a/v do wzmacniacza przez pre out".W twoim przypadku to zaczął bym od zakupu CD playera (albo przynajmniej dobrego DAC'a). Różnice zauwazysz na pewno nawet przy graniu przez amplituner.Wiem doskonale o czym piszę bo sam taką droge przechodziłem. Zaczynałem podobnie jak ty a teraz mam zupełnie niezależny tor dla kina i pure stereo.Nie okresliłeś pułapu cenowego dla wzmacniacza. Oczywiście wzmacniacz musi mieć wejście na końcówkę mocy (tzw. direct in) a takowe do najtańszych nie należą. Ja mógłbym polecić ci Denona 1500 AE (sam taki posiadam) - bardzo uniwersalny, dynamiczny, nie spotkałem raczej złych opini na jego temat. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #3 Napisano 1 kwietnia 2010 W kwietniowym numerze Audio jest opis prostego (tzn. najtańszego w ofercie) zestawu preamp MPP202 + końcówka mocy MAA402 firmy Advance Acoustic .Całość za około 3 tysiące...Poza tym - zastanawiasz się nad sprzętem nowym, czy również używany wchodzi w grę?Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adamson #4 Napisano 2 kwietnia 2010 Mam podobny układ tzn amplituner AV i wzmacniacz stereo - przy wyborze wzmacniacza kierowałem sie tym by miał włączane/wyłączane wejście na końcówkę mocy po to by przy odsłuchach stereo omijać preamp w amplitunerze i słuchacz wyłącznie wzmakaw moim zestawie wyglada to tak: DVD do odsłuchów stereo jest podłączone analogowo bezpośrednio do wejścia CD we wzmaku, do kina kablem HDMI do amplitunera, który z kolei podłączony jest poprzez wyjścia pre-out do wejścia Power Amp in we wzmacniaczu - brzmi skomplikowanie ale sprawdza się świetnie;muzyczki słucham sobie z DVD i wzmaka, do kina załączam DVD, amp i wzmacniaczróżnica jest spora zwłaszcza na korzyść dynamiki, no i amplituner odciążony od kolumn przednich mniej się grzeje Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MACIASZ3 #5 Napisano 2 kwietnia 2010 dziekuje za fachowe porady pulap cenowy to 1500 nowy lub uzywany do Danielasty76-jaki kupic przetwornik cyfrowo-analogowy ile kosztuje i jak go podlaczyc pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Danielasty76 #6 Napisano 2 kwietnia 2010 W przedziale cenowym który podales chyba ciezko bedzie znaleźć wzmacniacz z wejsciem na koncowke mocy. Ale tak pomyslalem, ze mozesz uzyc dowolnego wzmaciacza i sygnal z pre-out amplitunera podlaczyc po prostu pod wejscie liniowe. Przy korzystaniu z kina bedziesz musial tylko ustawiac zawsze ten sam staly poziom glosnosci na wzmacniaczu (np potencjometr na godz 12). Glosnosc calego zestawu kina regulujesz normalnie na amlitunerze. - Jezeli cos pokrecilem to prosze forumowiczow o korektę. -W tej cenie wybor "zwyklego" wzmacniacza jest juz spory. Poczytaj fachową prasę (w szczególności oczywiście "Audio"), jest tam wiele ciekawych testów.Co do dac - sam jestem na etapie takiego zakupu z przeznaczeniem do PC-audio. Z tych, które słyszałem to mógłbym polecić ci Beresford'a. Cena ok 1000 zł. Podłączasz DVD z dac'iem kablem cyfrowym (coaxialnym lub optycznym) w zależności od tego jakim wyjściem dysponuje twój odtwarzacz. Z dac'a z kolei wychodzisz tradycyjnym kablem analogowym i łączysz z amplitunerem lub wzmacniaczem. Nie wiem jak teraz masz podłączony DVD do amli - jeżeli po analogu to spróbuj podłączyć go do amli cyfrowo (coaxial lub optical) dekodując sygnał w amplitunerze (ustaw w opcjach DVD sygnał beatstream). Z reguły układy dekodujace dźwięk w odtwarzaczu są marnej jakości, byc może te zastosowane w ampli okażą się lepsze. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adamson #7 Napisano 2 kwietnia 2010 Danielasty76 podłączenie do zwykłego wzmacniacza tak by wyglądało, tylko wtedy sygnał przechodzi przez preamp w amplitunerze a następnie preamp i końcówkę mocy w wzmacniaczu - pytanie czy to nie zdegraduje dźwięku i nie pochłonie zysku z używania wzmacniacza?a może by tak poszukać jakiegoś NAD-a z drugiej ręki - maja wyjście z preampa podłączone do wejścia na końcówkę mocy za pomocą zworki, po wyjęciu zworki może robić za sam wzmacniacz mocy i odpada komplikacja z regulacją głośności w obu preampach - steruje się wszystkim z poziomu amplituneratakie przemyślenia na gorącoPS co do DAC-ów to sam jestem ciekaw opinii bo chciałbym jakiś do odtwarzacza sieciowego dokupić Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
misio39 #8 Napisano 26 grudnia 2015 Witampodepnę się po Wasz wątek , bo nie chcę zakładać nowego podobnego tematu. Od poewnego czasu myślę o dokupieniu wzmacniacza stereo i podłączenia go do zestawu KD. Po przeczytaniu kilku artykułów doszedłem do wniosku iż poprawi to jakość dźwięku w stereo, mam tylko wątpliwości jak to wszystko połączyćAle po kolei: posiadam:amplituner pioneer vsx 528 ( posiada wyjście pre out)odtwarzacz pioneer bdp 180 + do niego podłączony mam dysk z muzyką i koncertami - i jest to moje główne źródło odtwarzania(muzyki chciałbym słuchać w stereo a koncerty w 5.1 )klomuny fronty jbl lx 2004 + centralny, tył jakieś nijakie jamoMoje pytanie brzmi jaki wzmacniacz no i jak to wszystko połączyć?Wielu Forumowiczów sugeruje podłączanie źródła bezpośrednio do wzmaka ale jeśli tak zrobie to tracę 5,1Czy mogę podłączyć bluray/cd jednocześnie do ampli przez hdmi i do wzmaka analogowo i jak to wszystko później przełączać - nawet pisząc to się gubię Dzięki za pomoc Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Michal Jeromin #9 Napisano 16 grudnia 2017 Witam widzię to kilku fachowców wiec postanowiłem zapytać. Posiadam Ampl. Marantz SR6010 Blue-ray Marantz BD7004 i wmzacniacz Marantz 1090 z 1977 roku po renowacji działa pięknie. Do tego mam kolumny JBL Northridge 5.1. Pytanie moje jest takie Jak to wszystko połączyc w miarę logicznie i czy różnica Stereo bedzie odczówalna. czy mam podlaczyc BD do ampl. i do wzmacniacza jednoczesnie urzywjąc HDMI i analogowego podłaczenia. wzmaciacz z ampl. podlaczyc MAIN IN- PRE OUT i teraz czy kolumny główne stereo podlłączyć do wzmacniacza czy zostawic je w ampl. Będę wdzięczny za każdą podpowiedz. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pirs #10 Napisano 17 grudnia 2017 Wzmacniacz do amplitunera przez pre-out.Kolumny frontowe do wzmaka reszta do amplitunera.Nie wiem czy ten wzmacniacz ma możliwość odłączenia pre od końcowki.Jeżeli tak to będziesz mógł sterować głośnością z pozycji amplitunera. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach