stasimon #1 Napisano 10 kwietnia 2010 WitamPostanowiłem wymienić mój stary amplituner Techniksa na nowszy, posiadający wbudowane dekodery DD/DTS + wejścia HDMI. No i mam z tym problem ponieważ kolumny które posiadam - JAMO 406 mają następujące parametry:Frontowe:Impedancja: 6 OhmMoc ciągła (RMS): 80 WMoc szczytowa (muzyczna): 120 WTylne:Impedancja: 6 OhmMoc ciągła (RMS): 60 WMoc szczytowa (muzyczna): 100 W Centralny:Impedancja: 6 OhmMoc ciągła (RMS): 60 WMoc szczytowa (muzyczna): 100 WDo tego Subwoofer Jamo Sub200.Nie znam się na sprzęcie ale słyszałem, że bardzo ważne jest aby kolumny i amplituner miały taką samą impedancję i zbliżoną moc. Szukałem na allegro amplitunerów (interesują mnie tylko nowe) ale nie mam pojęcia który będzie pasował pod te kolumny co mam. Nie mam zamiary inwestować w nowe kolumny, zależy mi tylko na takim amplitunerze który nie spali głośników. W 80% sprzęt służy tylko do oglądania filmów a w 20% do grania.Znalazłem pare modeli Yamahy, np. RX-V465, HTR-6130 ale nie wiem czy będą bezproblemowo współpracować z tymi kolumnami. Oczywiście mogą być inne firmy! Potrzebuję minimum 2 wejścia Hdmi i 1 optyczne audio + oczywiście dekodery DD/DTS.Z góry wielkie dzięki za pomoc!pzd. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #2 Napisano 10 kwietnia 2010 W tej chwili praktycznie każdy amplituner kina domowego jest przystosowany do współpracy z kolumnami 6cio omowymi.W zestawach z kolumnami Jamo często są łączone amlitunery Onkyo, Pioneer, Yamaha - ale modele innych firm również bez problemu dadzą sobie radę.Pierwszy z brzegu przykład - ONKYO SR-507http://www.skapiec.pl/site/cat/27/comp/507705#from34711Kolejna sprawa - moc podawana dla tego amplitunera 7x130W to duża przesada, bo może w grze stereo z 2 kolumnami bedzie zbliżona, ale już przy obciążeniu 5 kolumnami w trybie kina domowego będzie to najwyżej połowa (a pewnie nawet trochę mniej).Więc przy normalnym użytkowaniu nie ma się co przejmować zbyt dużą mocą podawaną w opisie sprzętu - nie powinieneś grać na maksimum mocy i tyle (wtedy pojawiają się maksymalne zniekształcenia).Jeżeli chodzi o wymagania odnośnie złącz i dekoderów również jest sporo amplitunerów kina domowego spełniających Twoje wymagania.PozdrawiamPS. No i warto spojrzeć na weekendowe promocje w dużych sieciach (chocby Saturn w ten weekend- niby RTV i AGD bez VATu), zdarzają się ciekawe cenowo propozycje. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach