Vestel #1 Napisano 23 czerwca 2010 Witam serdecznie.Posiadam obecnie dwa głośniki od wieży grającej, telewizor LCD i dekoder MediaBox od UPC.Co chcę osiągnąć?Otóż, chcę podłączyć owe głośniki tak, by przekierować na nie dźwięk telewizyjny.W dekoderze mam wyjście audio, w telewizorze wejście (oba czerwono białe na AUX).Planuję kupić odtwarzacz DVD do filmów i chcę się dowiedzieć, czy może on posłużyć jako wzmacniacz do sygnału dźwiękowego dla głośników.Jak więc sprawić, by przekierować dźwięk do głośników z wieży zarówno od telewizji, jak i umożliwić granie dźwięku z odtwarzacza DVD? Jak to podłączyć? Czy niezbędny będzie jakiś wzmacniacz w postaci mikro wieży np.?Pozdrawiam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #2 Napisano 24 czerwca 2010 Nie wiem, czy wszystko dobrze zrozumiałem, ale Tobie jest potrzebny po prostu jakiś wzmacniacz. Typowy odtwarzacz DVD nie ma w sobie wzmacniacza. Nawet zacisków głośnikowych. Chyba, że kupisz taki kombajn do kina domowego, ale one mają zazwyczaj dedykowane głośniki.Jak już kupisz ten wzmacniacz, to po prostu podłączysz DVD, telewizor i tuner kabelkimi tzw. cinch. Do gniazd głośnikowych wzmacniacza podłącz wówczas kolumny.Gdybyś miał jedynie miniwieżę, to musi mieć ona przynajmniej jedą parę (R,L) wejść (In). Przeważnie więcej nie mają o ile w ogóle. W takim przypadku tuner i DVD podłączasz kablami do telewizora. Z wyjścia (audio out) telewizora puszczasz sygnał na miniwieżę. Do niej podłączasz oczywiście kolumny. Wówczas w zależności od tego czy używasz odtwarzacza DVD czy Tunera z tego słychać dźwięk poprzez miniwieżę i głośniki. Mam nadzieję, że jasno to ująłem. Jakby co pytaj. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach