Kerim Zgłoś post Napisano 22 września 2010 Witam! Kupiłem dwie kolumny Tonsil z głośnikami 4x GDN 20/60/3 15 Ohm ; 2x GDN 16/80/1 8 Ohm ( to komplet wymontowanych głośników). Głośniki te mają porozrywane resory i uszkodzone membrany natomiast czy cewki są spalone tego nie wiem. Mam kilka pytań ponieważ sam słabo sie orientuje co i jak w tym temacie... Pierwsze, jak sprawdzić czy cewki są spalone? Czy "zestawy naprawcze" są czegoś warte i czy głośniki po renowacji dorównują nowym głośnikom? Nie spotkałem sie z głośnikami gdn 20/60/3 15 ohm, czy moge zamienić je innymi Tonsilami? Dziekuje pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo Zgłoś post Napisano 22 września 2010 Jeżeli nie bawiłeś się w regenerację głośników, to lepiej poszukaj w sowjej okolicy osób, które się tym zajmują: wymieniają resory (zawieszenie górne głośników) i przewijają cewki. Za taką usługę wydasz 100-150zł. Po takiej regeneracji głosniki grają jak nowe...Same materiały to koszt rzędu 40-70zł, a do tego trzeba się jeszcze trochę pomęczyć.Za nowe głośniki Tonsilu zapłacisz więcej, a nie ma co kupować tanich zamienników typu Alphard, VK itd.Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kerim Zgłoś post Napisano 23 września 2010 Słyszałem o jakimś Mistrzu, który zajmuje się takimi rzeczami w mojej okolicy. Skontaktuje się z nim co o tym myśli i zadecyduje. Niestety nie śpie na forsie, a zakup nowych to jest dobre kilka złotych więc opcja renowacji jest dla mnie lepsza... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach