Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Mam amplituner Technics sa-ex 120 (wiem staroć i wogóle) i były z nim altuski 300 - taki zestaw młodego słuchacza.
Kolumienek nie ma więc rozglądam się za:
- czymś do salonu 30m3
- do muzyki raczej rozrywkowej
- trochę do filmów
- może kiedyś zmiana na inny sprzęt zamiast tego technicsa - brak gotówki
- niestety nie będą ustawione w idealnym trójkącie do miejsca odsłuchu - raczej po skosie, niesymetrycznie - wiem, że tak nie powinno się robić, ale nie mam możliwości ustawienia inaczej.
Marzą mi się 657 a nie wiem czy duża różnica w jakości do 607
Wiem, że muszę udać się na odsłuch - najlepiej ze swoim ampli, ale może doradzicie co innego w podobnej cenie jest dobre do tego co napisałem.
Chciałbym aby bas był taki lepszy, a nie kartonowy.
Napisano
Dobrze napisałeś. Idź i posłuchaj. Niestety z tego amplitunerka dobrego basu miał nie będziesz. Jak posłuchasz kolumn ze swoim amplitunerem każ sobie podłączyć jakiś przyzwoity wzmacniacz. Usłyszysz różnicę. W 30m2 nie da się ustawić kolumn? Nie wierzę. Trochę pomyśl, przestaw i coś wykombinujesz. Magnaty mają dobry bas. Jakie jeszcze inne kolumny? To zależy ile pieniędzy możesz na nie przeznaczyć? A kolumny mają być nowe czy używane, czyli gorsze czy lepsze?
Napisano
Zdecydowanie gorsze i nowe - niestety mam taką manię nowości icon_eek.gif
Koszt do 2000zł (wiem maganaty trochę przekraczają)
Co do ampli - wiem że jest nie za dobry, ale na razie tak musi być. Potem kiedyś kupię nowy inny icon_smile.gif
Niestety ustawienie pokoju jest kiepskie, są schody na piętro i pod nimi musi być tv z głośnikami (jak się zmieszczą), jest kominek, stół i kanapa iszlag mnie trafia, że nie mogę ustawić tego - chyba że będą po przeciwnej stronie TV - czyli za moimi plecami. Muzyki przecież nie słucham siedząc naprzeciw sprzętu, tylko poruszam się po domku.
Napisano
Cytat

Marzą mi się 657 a nie wiem czy duża różnica w jakości do 607
Wiem, że muszę udać się na odsłuch - najlepiej ze swoim ampli, ale może doradzicie co innego w podobnej cenie jest dobre do tego co napisałem.
Chciałbym aby bas był taki lepszy, a nie kartonowy.

różnica może też być żadna, często nowy model to tylko lekkie odświeżenie serii z prowizorycznymi zmianami

Napisano
a 607 do 605 - wiem, że jeden bas mniej, ale czy będzie to wielka różnica w odsłuchu?
co radzicie z tym ustawieniem?
może z przodu podstawkowe na delikatnie, a z tyłu te podłogowe - wiem, że to nie powinno tak być.
Napisano
605 niby mają 1 głośnik basowy mniej ale różnica teoretycznie powinna być minimalna
w 605 jeden głośnik jest niskotonowy a drugi nisko-średniotonowy (układ 2,5 drożny), w 607 z kolei są 2 głośniki basowe i jeden średniotonowy (układ 3 drożny)
objętość skrzynek w przegrodach jest praktycznie taka sama
Napisano
Cytat

605 niby mają 1 głośnik basowy mniej ale różnica teoretycznie powinna być minimalna
w 605 jeden głośnik jest niskotonowy a drugi nisko-średniotonowy (układ 2,5 drożny), w 607 z kolei są 2 głośniki basowe i jeden średniotonowy (układ 3 drożny)
objętość skrzynek w przegrodach jest praktycznie taka sama

Czyli nie warto dokładać kasy - wiem lepiej sprawdzić.
A co myślicie z tym ustawieniem?
Napisano
Ja raczej na kino się nie nastawiałem - tylko 2 podłogowe
Technicsa oczywiście zmienię, ale jeszcze trochę czasu minie - na razie tylko kolumienki
Czy mogą stać po obu stronach sofy - wiem, że to wypacza stereo, ale trochę pogra. Na dire straits usiądę na schodach i posłucham icon_lol.gif