Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie wszystkich razem i każdego z osobna .
Chciałbym się dowiedzieć i ewentualnie poczytać waszych propozycji i doświadczeń na temat kina domowego .Jakie teraz najlepiej kupić
Dodam tylko iż do tej pory używałem Yamaha RX-V459 +DVD S559MK2 + głośniki 5+1 także Yamahy .
Sprzęt już troszke lat ma i szczerze nie byłem w pełni zadowolony z tego co dostałem i w muzyka i film .
Przymierzam się do kupna czegoś nowego i mam kilku producentów na oku między innymi Harman Kardon , Rotel lub Marantz a może wogóle coś innego.
Chciałbym sie zdać na wasze doświadczenia
Pozdrawiam
Napisano
Witam
A więc jezeli chodzi o budżet to nie powiem że jest nieograniczony ,ale nie mam konkretnej sumy w której musze sie zmieścić powiedzmy że taki punkt bazowy to ok 10tys.
Bardziej potrzebuje zestawu do filmów niż muzyki aczkolwiek moja małżonka jest zupełnie innego zdania i tu mamy problem .
Rozumie jak najbardziej że nie da sie tak wszystkiego na raz ,ale może jakiś mały kompromis
Jeżeli chodzi o poprzedni sprzęt to przede wszystkim zawiódł mnie muzycznie ,może to wina głośników Yamaha ns-e7900 może za mała moc ,powiem tak już wyrosłem z tego wieku że musi być jak najgłośniej i nie ważne że wszystko trzeszczy ale dwie ulice dalej mnie słychać .
Teraz bardziej stawiam na barwe i czystość dzwięku
Napisano
Sorry zapomniałem icon_smile.gif
Pomieszczenie to jakieś 24 m2
A zestaw który wskazałes całkiem niezły , bo jak się domyślam Harman nie robi głośników do takich zestawów ? tylko do kompaktowych .
A co do głośników to JBL czy może Focal ?
A może jakaś inna firma czy harman jest na szczycie ?
Napisano
Harman jest znany z tego, że jego amplitunery bardzo dobrze grają w stereo, a to w zasadzie góra listy modelowej, więc można się spodziewać naprawdę dobrego dźwięku. Głośników nie robią.
Z elektroniki zobacz jeszcze Cambridge Audio, 650R + 650BD zagra na podobnym poziomie jak nie lepszy, a jest tańszy od H/K

Co do JBL to do kina są naprawdę dobre, ale do stereo już niekoniecznie, więc raczej je zostaw w spokoju. FOCAL może być, ale nie zostawiaj DALI, ja użytkuję u siebie i szczerze polecam. Może wyrwiesz jeszcze ten zestaw, to seria, która wyszła z produkcji (teraz jest mk. II), ale naprawdę warto.
Napisano
Cytat

no nie żartuj że z takim budżetem chcesz kupić ten oklepany, marketowy zestaw

Jak najbardziej jestem otwarty na jakiekolwiek propozycje .Jak pisałem czym więcej propozycji tym wiecej mozliwości przetestuje w sklepie icon_smile.gif
Napisano
A ja mam takie podejście , Mam HK 360 , Klipsch F30 B20 i C20 i do kina jest super do stereo akceptowalnie . Mimo to myślę kompletować 2-gi system do stereo. Pokój 25m2 , zastanawiam się czy lampa np. Manta V7 ze swoimi głośnikami nie lepiej zagra od każdego amplitunera KD do powiedzmy 4 tysięcy + głośniki następne 3-4 tysiące. Bo jak głośno słuchamy swoje kolekcje ? Filmy oglądam powiedzmy na 55-65 w skali gałki , a to po to , aby poczuc dynamikę akcji , soundtracu. W stereo myślę , że na tym poziomie już nie ma tej frajdy , przy muzyce wypadało by odpocząc , zrelaksować się .

A jakie jest Wasze zdanie?
Miłego dnia.
Niech nawet będą te JBL , ale tylko do kina. W stereo zmęczą Cię.