Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
im0

Pomoc przy doborze wzmacniacza STEREO.

Recommended Posts

Witam posiadam 2 kolumny WHARFEDALE Crystal2-30 . 6 OHM 100W Myślałem że moja wieża SONY pociagnie kolumny ale wyłącza sie termowyłącznik.Jako że napewno jest tu sporo znawców ,chciałbym prosic o dobranie mi jakiegoś dobrego wzmaka do tych kolumn.Może też byc mocniejszy bo w planach mam zakup jeszcze jedna pare kolumn.Ale to dopiero za jakis czas.Z góry dziękuje za wszelka pomoc.

Niedaleko mnie jest na sprzedaż wzmak Pioneer A-66x tylko ponoc przyciski nie stykaja i nie wiem czy nie dzialaja wogole czy tylko faktycznie sa one zakurzone .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podłączałeś te kolumny pod jakiś inny wzmacniacz? Może masz znajomego, który posiada takowy. Byle był z zabezpieczeniami, bo może w kolumnach jest coś nie w porządku?
Jeśli ten ktoś, kto sprzedaje wzmacniacz Pioneera nie potrafi sobie z tą przypadłością poradzić, że przyciski nie działają a Ty nie masz w tym kierunku wiedzy i nie masz znajomego, który zna się na tych sprawach, to odpuść sobie takiego rzęcha. Ciekawe ile sprzedający chce za ten wzmacniacz? Bo może warto kupić inny, lepszy za taką cenę? Czyli za jaką ? Jakiej muzyki słuchasz?
A po co Ci jeszcze jedna para kolumn? Jeśli do drugiego pomieszczenia, to jestem w stanie to zrozumieć, ale w tym samym bez sensu. Kwadrofonii i tak nie uzyskasz icon_lol.gif O ile mi wiadomo w stereo nic się nie zmieniło i stosuje się jedną parę kolumn (są wyjątki ale na pewno nie w tej klasie cenowej).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Koles chce 300zł za wzmaka .Generalnie mam w pracy znajomego ktory jest elektronikiem/automatykiem.Kwota mysle max 400zł .choc preferowałbym cos koło 300zł.Ma byc stereo.Słucham metalu , inni domownicy sluchaja pop itp.Wzmak moze miec wiekszy zapas mocy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Od wieży ten pionek na pewno zagra lepiej, ale generalnie nie polecam wzmaków pioneera, a już na pewno nie do metalu. Słuchałem kiedyś A-676 i brak mu dynamiki, wykopu itp. A to są bardzo ważne elementy w takiej muzyce. Nie wiem jak grają te kolumny? Czy ich dźwięk bardziej jasny, ostry czy bardziej przyciemniony, ocieplony. Jeśli grają one cieplej to polecam Denona PMA-560:
http://allegro.pl/denon-pma-560-wzmacniacz-i1462142212.html
http://allegro.pl/denon-pma-560-new-optica...1473867558.html
Jeśli natomiast troszkę jaśniej to np:
http://allegro.pl/nad-310-klasyczna-angiel...1471180106.html
albo
http://allegro.pl/koncowka-mocy-gainclone-...1458685269.html
http://allegro.pl/koncowka-mocy-gainclone-...1468746790.html
Obecnie posiadam gainclona właśnie, kupiony za śmieszne pieniądze a gra rewelacyjnie. Podpięty jest do jasno grających kolumn.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tego Pioneera odpuść sobie nie tylko ze względu na brzmienie, ale głównie dlatego, że nie jest w pełni sprawny.
Tu masz kilka przykładów wzmacniaczy, które powinny nieźle zagrać z Twoimi kolumnami
http://allegro.pl/yamaha-a-720-i1467432187.html
http://allegro.pl/yamaha-ax-540-porzadny-w...1467634454.html
http://allegro.pl/kapitalny-wzmacniacz-yam...1458695201.html
http://allegro.pl/denon-pma-980r-poznan-i1459016587.html
http://allegro.pl/yamaha-ax-630-i1472740859.html
Oczywiście za te pieniądze rewelacji nie należy oczekiwać.
Gdyby Ci jednak bardziej niż na dużej mocy zależało na dobrym brzmieniu, to polecam NADa 310, pozornie słaby wzmacniacz, ale potrafi napędzić większość budżetowych kolumn, do jakich i Twoje się zaliczają. Ewentualnie jeden z najlepiej grajacych, niedrogich Marantzów, czyli PM-30SE
http://allegro.pl/wzmacniacz-marantz-pm-30-i1457526547.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No ja nie bardzo moge powiedziec czy graja jasno ,ciepło itp bo sie nie znam. Jak graja to hmm jakby to okreslic graja czystko i no mozna powiedziec delikatnie ? No nie wiem jak to okreslic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skoro delikatnie to pewnie brakuje troszkę masy w dźwięku. Polecam zatem nada lub gainclona, które wcześniej wymieniłem. Chodź z drugiej strony jeśli masz takie odczucia po odsłuchu na wieży sony to wtedy nie do końca musi tak być icon_smile.gif Tak czy siak jaki wzmak nie kupisz z tych co wymieniłem lub wymienił f1angel to będzie spora poprawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
skłaniałbym sie do wzmaka YAMAHA tylko nie wiem czy sie roznia miedzy soba te modele a-720 ,ax-540 , ax-530 ax-630. Według tej numeracji który jest nowszy a ktory starszy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

skłaniałbym sie do wzmaka YAMAHA tylko nie wiem czy sie roznia miedzy soba te modele a-720 ,ax-540 , ax-530 ax-630. Według tej numeracji który jest nowszy a ktory starszy ?




Starość wzmacniacza o rok czy nawet 5 lat w sumie może nie mieć decydującego znaczenia do stosunku cena/jakość/brzmienie.
Wszystkie te Yamahy poradzą sobie z Twoimi kolumnami:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam takie pytanie mam ten wzmak YAMAHA A-720.Czesto lubie posluchac sobie glosniej muzyki ale chyba wzmak nie daje rady ? W kompie mam głosniki 5.1.Mam kabel mini jack -chinch .Minijack podpiety pod pilot od głosnikow komputerowych i chinch w wzmaku pod AUX.i gdy wezme na pilocie glosnosc na połowe i w wzmaku bede podkrecał głośność po chwili sie wyłacza i jak scisze sie zalacza spowrotem.Brakuje mu czegos ? czy moze jakies zwarcie kabel robi lub cos ? Jak mam na pilocie od kompa sciszone prawie na maxa i wieza prawie na max to jest to samo.We wzmaku mam bass na 1 treble 3 balance 0 , loudness 3-4 . Mozecie cos doradzic ? Kabel jack-chinch jest jakis stary zwykly (długosc 5 metrów chyba) .Jak np przy wlaczonym wzmaku dotykam koncowki jack to wszystko w kolumnach slychac tzn trzaski itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trzaski przy dotykaniu końcówki są normalną rzeczą, chociaż wątpię żeby na kablu transportowym można było zrobić szkodliwe dla wzmacniacza zwarcie. Zresztą objawy u Ciebie i tak wskazują na co innego, skoro wyłącza się po zwiększeniu głośności do jakiegoś poziomu, to albo działa wyłącznik termiczny albo przeciążeniowy.

Napisz w jaki sposób i ile kolumn/głośników masz podłączonych do wzmacniacza, jeżeli równolegle do jednego gniazda głośnikowego podłączonych jest kilka niskoomowych kolumn/głośników to bardzo niski opór może skutkować zbyt dużym natężeniem już przy niskiej głośności (nie brzmi to może profesjonalnie ale nie jestem elektrykiem a charakter zjawiska mniej więcej nakreśliłem icon_smile.gif )

Sprawdź też czy coś się we wzmacniaczu nadmiernie nie przegrzewa (chociaż ciepło idzie w parze z natężeniem prądu...), jeżeli pokrywa nie jest gorąca, to zdejmij ją, pomacaj radiator czy w którymś miejscu nie jest znacznie cieplejszy (np w okolicach uszkodzonego tranzystora), jeżeli nic nie wskazuje na przegrzewanie, to może czujnik termiczny jest uszkodzony.

Postępując z rozwagą przy takich wstępnych oględzinach nie powinieneś niczego uszkodzić icon_smile.gif

Generalnie, jeżeli kolumny są prawidłowo podłączone, to takie objawy kierują wzmacniacz do naprawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a wiec wzmak jest łącznie na 6 kolumn 2xA 2xB 2xC ja mam dwie kolumny podpiete pod A .Wyglada na to ze to termit,bo sie wyłączy i po kilku sekundach załącza znowu .Kolumny sa tylko 2 WHARFEDALE crystal 2 -30 6 Ohm .
Hmm do naprawy ale co moze byc walniete ?

Hmm dopiero teraz zauważyłem na srodku sa 2 kondensatory oraz lekko po prawej kolejne 2 jedne to 25V 1000uF a drugie generalnie parametry te same tylko jedne maja czarna góre i sa nieco nizsze od drugich ( metalowa góa i wyższe). Jedno co ich łączy to pod jednymi i drugimi jest wartswa czegos zaschnietego .Czy to oznacza ze kondensatory sie wylały ?

Po godzinie grania radiator zimny.Jedyne co sie grzeje to transformator oraz na plycie 8 elementów ( 1,8 K?J )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To coś zaschniętego to raczej klej (jeżeli ma żółtawą barwę), jeżeli radiator jest zimny to może sam czujnik jest uszkodzony, niestety nie jestem w stanie powiedzieć niczego konkretnego bo moja wiedza w kwestiach typowo elektronicznych jest mocno ograniczone, może Twój znajomy elektronik coś pomoże, przydałoby się zerknąć tam okiem fachowca icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z tego co sie dowiedzialem to jeszcze moga byc zimne luty.Tylko nie wiem czy wszystkie na plytce poprawiac czy tylko wybrane.Druga sprawa jak wyglada ten termit ?moze kupilbym i od razu by sie wymieniło.

Dzis pogral wzmak 10/15 minut i radiator sie zagrzal dosc mocnie niby to norma ale termit nadal wywala.Jest opcja ze jest uszkodzony ? ma ktos foto jak wyglada wylacznik terminczny w tym wzmaku ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×