Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam. Może w złym miejscu zamieściłem post ale nie wiem gdzie moge dostać porade na temat połączenia komputera z TV. Więc tam mam karde graficzną gf 9600gt z 2xDVI kupiłem na allegro kabel DVI-HDMI. i obraz idzie. ale chciałbym zeby dzwięk z komputera był odtwarzany przez głośniki z TV?? Wie może ktoś jak to podłączyć?? Próbowałem takim kablem http://allegro.pl/kabel-maly-jack-2xrca-10...1519080348.html ale nie idzie. Jeśli chodzi o TV to mam samunga LCD model 553 czy jakos tak. Jeśli możecie i wiecie jak to zrobić prosze o pomoc.
Napisano
Problem zapewne tkwi w tym, że z założenia kabel HDMI ma przenosić obraz i dźwięk - i w telewizorach raczej nie ma możliwości połączenia 2 standardów gniazd: odtwarzania obrazu z HDMI oraz dźwięku z dwóch gniazd cinch (taki kabelek jak w Twoim linku).
Musiałbyś to sprawdzić w swojej instrukcji do TV i ewentualnie zmienić przyporządkowanie sygnałów w menu telewizora (o ile będzie taka możliwość).

W komputerze pewnie możesz skojarzyć obraz wysyłany z gniazda DVI z dźwiękiem wychodzącym gniazdem analogowym minijack (a następnie kablem-przejściówką jak w Twoim linku).

Sprawdź, czy jak podłączysz dźwięk tym kabelkiem minijack-2x RCA i wybierzesz odpowiednie wejście w TV (zobacz opis z tyłu TV przy wejściu audio - jakiemu wejściu jest przypisane... np. AUX1 lub inaczej). Prawdopodobnie możesz tylko dołożyć dzwięk do gniazd COMPONENT (3x cinch) i SVHS.
W każdym razie dzięki takiemu połączenieu będziesz wiedział, jak jest określane to złącze w menu TV i sprawdzisz, czy dźwięk wychodzi z komputera.

Nie wiem, czy możesz w swoim telewizorze połączyć wizję podawaną kablem HDMI z dodatkowym złączem (np. AUX-1 czy inaczej nazwane).

Pozdrawiam
PS. Twój temat może zostać w tym dziale icon_wink.gif