Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
kuba_ufo

gramofon Philips 437 i podłączenie go do wieży

Recommended Posts

Witam, mam problem jak w temacie. Trochę czytałem o tym, ale jestem zielony i już nie jestem w stanie nic wymyślić bo wydaje mi się, że robię dobrze a jednak nie jest dobrze. Mianowicie: Gramofon ma doczepiony na stałe kabelek z wtykiem DIN-5, do tego podłączam kabel gniazdo DIN-5 -> 4xcinche (bo taki mam akurat, czy musi być 2xcinche czy dwa mogą sobie zwisać?) i te dwa cinche do gniazd PHONO w wieży. Efekt jest taki ze jest tak cichutko jakby tam wzmacniacza nie było czy coś takiego i buczy głośniej niż słychać muzykę. Nie wiem co jeszcze mogę dodać, chyba napisałem wszystko co wiem. Aha, wieża to Sony LBT-XB80AV, ale nie wiem czy ma jakieś znaczenie co to za wieża. Proszę, pomocy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj - przejściówka którą masz jest do magnetofonu tzn. Masz dwa cinche od wejścia i dwa od wyjścia. Nic to nie przeszkadza że dwa sobie dyndają byle się nie zwierały.

Czy na 100% masz właściwie wybrane źródło na selektorze wejść? I na przykład możesz mieć wybrany Tape monitor zamiast Source i Phono? (wtedy słuchasz na przesłuchach ....)
Czy masz dobrze wybraną opcję MC/MM (o ile ją masz)?(nie znam tej wieży stąd może głupie pytania)
Jeśli odpowiedź jest TAK to wtedy ....
zakładając że wszystko jest ok (znaczy sprawne)


- granie za ciche możliwości są w zasadzie dwie

Wkładkę w gramofonie masz typu MC a preamp gramofonowy masz ustawiony na MM (przy braku możliwości ustawienia czegokolwiek to ustawienie jest domyślne).
Wtedy nic nie poradzisz i czeka Cię zmiana wkładki na taką typu MM (dobra wiadomość jest taka, że są one generalnie tańsze niż MC)
Jest też drugie rozwiązanie - podłącz się do wieży drugą parą cinchy ..... możliwe że słuchasz na jakiś przebiciach .....

Jeśli to nie pomoże hmm do głowy przychodzi mi tylko rozwalona wkładka bądź igła ....... wtedy wymiana wkładki.

Teraz szumy i buczenia - tu rozwiązanie jest proste na szczęście. Otóż trzeba przyczepić kawałek jakiegoś druta do płaszcza któregoś ze zwisających cinchy (zewnętrznego metalowego okrągłego kołnierza - nie bolca). Drugi koniec owego druta należy zacisnąć w śrubie GND (powinna być gdzieś koło wejścia phono) a jeśli jej nie ma to docisnąć ją dowolną śrubą do obudowy - szumy, czyli brumienie powinno ustąpić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Źrodło wybrane mam dobrze, wkładka w gramofonie to Philips 400 czyli typu MM z tego co przeczytałem w internecie. Sprawdzę jeszcze na innej przejściówce a jak nadal będzie źle to pozostaje opcja, że wkładka/igła jest uszkodzona tak? Albo w ogóle kabel od gramofonu chyba też może być uszkodzony ;/ czy ta opcja raczej nie pasuje? Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma potrzeby cytowania...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co do kabla gramofonowego - wszystko może się zdarzyć (czyli może być uszkodzony).

Sprawdź (mimo że jest cicho) czy grają oba kanały i zaznacz na odpowiednich cinchach, że to te są do podpięcia pod WEJŚCIE wzmacniacza.

Może być też taka sytuacja, że źle kontaktują kabelki łączące wkładkę (z igłą) z resztą ramienia.
Poniżej masz link do aukcji z wkładką - i widać na fotkach 4 kolorowe druciki łączące wkładkę z uchwytem wkładki
http://allegro.pl/oryginalna-wkladka-ortof...1665892976.html

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O nie! ale jestem głupi! Już rozważałem najgorsze scenariusze wymiany czegoś, a podłączałem złe kabelki ;p nie wiem czemu tak jest, ale musiałem podłączyć zielony i zółty cinch a nie czerwony i biały. Byłem przekonany, że chodzi o tamte, kierując się choćby kolorem wejść. W każdym razie dzięki za pomoc icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A przeca pytałem w pierwszym poście czy spośród czterech Cinchy wybrałeś dwa właściwe czyli wyjście icon_wink.gif Sugerowałem nawet przepiećie się w drugą parę celem testu.

Cytat

Jest też drugie rozwiązanie - podłącz się do wieży drugą parą cinchy ..... możliwe że słuchasz na jakiś przebiciach .....


Ty miałeś podłączane na wejściach i słuchałeś przebić ....
Problem brumienia ustał?

Tak czy owak dobrze że mamy szczęśliwy finał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×