Kubot #1 Napisano 28 listopada 2007 Witam mam mega problem. Mianowicie posiadam wzmacniacz unitra pw 8040 oddałem go do serwisu i serwisant powiedział mi że poszły wzmacniacze. Odebrałem go kolejnego dnia zapłaciłem 55zł i...wzmacniacz działa dobrze tylko na jeden kanał a drugi nie reguluje siły głosu, gra bez przerwy i tylko balansem można go wyciszyć oddałem więc go ponownie, dziś odebrałem Pan powiedział, że kolega sprawdził i jest sprawny. Ja przychodzę do domu, podłączam poczciwą unitrę a tu znów to samo. Sądzę, że w ogóle nie był sprawdzony...i mam pytanie możecie mi napisać co może być przyczyną??wtedy napiszę Majstrowi na kartce i każę mu to zrobić Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cz58y #2 Napisano 28 listopada 2007 Z Twojego opisu wynika, że uszkodzony lub odlutowany jest potencjometr siły głosu, skoro nie można regulować wzmocnienia jednego z kanałów. Chociaż, prędzej bym stawiał na zimny (pęknięty) lut, jednej z nóżek potencjometru. U nich akurat mogło być dobre połączenie, a przy przenoszeniu wzmacniacza znowu odłączyło się przejście. Taki pęknięty lut, wystarczy ponownie przetopić lutownicą. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kubot #3 Napisano 28 listopada 2007 Dzięki, za pomoc. Rozebrałem wzmacniacz, ale przy potencjometrze nie widzę pękniętych lutów...poruszałem tymi kabelkami podczas grania i nic sie nie zmieniało...ale podłączyłem słuchawki do jack'a i tak samo się zachowywały Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cz58y #4 Napisano 28 listopada 2007 Oglądałeś płytkę drukowaną od spodu, gdzie są lutowane wyprowadzenia elementów do ścieżek drukowanych? Zimnego lutu można nie zobaczyć gołym okiem i potrzebna jest lupa i dobre światło. A najlepiej, profilaktycznie przetopić lutownicą wyprowadzenia potencjometru od strony druku. Możesz dokładniej określić głośność tego kanału, gdzie nie ma regulacji wzmocnienia. Mam rozumieć, że na słuchawkach było tak samo jak z głośnikami. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kubot #5 Napisano 29 listopada 2007 NIe nie przyglądałem się tak bacznie, a regulacja nie działa od zera gdzieś do połowy skali Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cz58y #6 Napisano 29 listopada 2007 Jest to ewidentna wina potencjometru, ma on startą ścieżkę oporową i nadaje się do wymiany. Najwidoczniej serwisant stwierdził, że jak naprawił końcówkę mocy, to wzmacniacz jest naprawiony, a sam potencjometr już zbagatelizował. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kubot #7 Napisano 29 listopada 2007 Dzięki Ci bardzo w związku z tym czekają mnie kolejne wydatki:) ale taki leciwy sprzęt ma do tego prawo Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cz58y #8 Napisano 11 grudnia 2007 Wymiana potencjometru, to praktycznie żaden wydatek, jego kosz jest nie większy jak 5 zł. Przy minimalnych umiejętnościach, z pomocą lutownicy, można dokonać tego samemu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stanisława #9 Napisano 15 grudnia 2007 W starszych sprzętach a Unitra nie jest tu wyjątkiem, po jakim czasie lubią psuć się potencjometry. Najczęściej ściera się warstwa oporowa, lub pokrywa się ona brudem dostającym się przez otwory. Można to w pewien sposób naprawić, ale łatwiej jest wymienić na nowy. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach