Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
rybol77

Mam problem z ustawieniem głośności subwoofera

Recommended Posts

Witam

Mam problem z ustawieniem głośności subwoofera
Mój sprzet:
Subwoofer M-Audio HRS-750
http://www.maxaudio.pl/index.php/produkty/...-sub-black.html
Amplituner PIONEER VSX-421-K
http://www.pioneer.pl/pl/products/42/98/40...-421/index.html
Głośniki 5.0 JAMO s526
http://www.jamo.com.pl/index.php5?theme=pr...product_id=3815

Problem polega na tym że praktycznie nie słychac subwoofera. Ten subwoofer powinien tak kopać że szok.
Nie wiem... gra bardzo słabo
Volume mam na max, Pokretło CROSOVER na 80Hz i PHASE na 0
W ampli kontrola fazy właczona, Crossover ustawiny na 80


Czy ktoś wie co może ustawiam nie tak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak masz podłączony ten subwoofer? RCA czy głośnikowym HIGH-LEVEL? Co to znaczy, że gra bardzo słabo? Nie słychać go prawie, czy oczekiwałeś czegoś więcej? Jakiej wielkości masz pomieszczenie i gdzie go słuchałeś wcześniej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Jak masz podłączony ten subwoofer? RCA czy głośnikowym HIGH-LEVEL? Co to znaczy, że gra bardzo słabo? Nie słychać go prawie, czy oczekiwałeś czegoś więcej? Jakiej wielkości masz pomieszczenie i gdzie go słuchałeś wcześniej?



Suba mam podłaczonego za pomocą kabla RCA-RCA (Philips) do wejścia białego line. Gra tak, że jak przykładam do niego ucho to tylko słysze niewielkie dudnienie i to wszystko. Pomieszczenie mam 18m2. Nie słuchałem go wcześniej ale za ta cenę i przy tych gabarytach powinien kosić. A on wydaje z siebie takie dzwieki że moje słuchawki lepszey bas wydaja. zauważyłem też że kręcą pokretłem VOLUME pratycznie nie robi to wiekszej róznicy.
Kiedyś miałem taki śmieszny sub i dwie satelitki do komputera za 200zł i ten sub naprawde grał... a ten...! Nie chce mi sie wierzyć że to wszystko co on potrafi.
Bo jak dla mie to on nic nie potrafi... Moze by go podłaczyc przewodem typu Y 1RCA-2RCA, tylko nie wiem czy będzie sens, bo na kable wydałem juz 300zł i kolejne wydatki które wcale nie muszą byc potrzebne
Przeczytałem w isnstrukcji że to dugie wejscie (czerwone) to HIGH-LEVEL. Pod nie tez podłaczałem i jest tak samo. Dudnienie i małej sile.
Suba kupiłem nówke sztuke... czy moze jest popsuty... Nówka i od razu by nie działała?.... Juz sam nie wiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Masz wybrane w menu ustawień głośników w amplitunerze przy SW opcję PLUS???



Tak, wybieram i opcje YES i PLUS, fakt że przy opcji PLUS jak by troszke lepiej.

Ustawione mam tak:
Wszystkie kanały głosnikowe na LARGE czyli przód, tył i centralny.

Dzwięk testowałm przy słuchaniu muzyki czyli tylko grają przednie które są ustawione na LARGE i właczonym Subwooferze który pracuje na PLUS
Dzwiek z głosników przednich jest OK ale subwoofer cos tam pobrzdekuje

Ustawiłem przdnie głosniki na SMALL, Sub jak by lepiej grał ale to nie jest bass, a za to w głosnikach gorszy dzwiek...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To chyba jednak jakiś problem z subem, być może jakiś "zimny lut" na płytce, a może coś poważniejszego. Zgłoś to sprzedawcy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×