Zielenina #1 Napisano 12 czerwca 2012 Problem może śmieszny. Jednak odtwarzacz kina domowego jest jedynym miejscem w moim pokoju, gdzie mogę odtwarzać płyty. Są sytuacje, kiedy nie mogę używać głośników. W odtwarzaczu nie ma gniazda na słuchawki. Czy mogę podłączyć kabelki ze słuchawek bezpośrednio do gniazd głośników? Czy w ten sposób nie zepsuję albo słuchawek, albo odtwarzacza? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cooledit #2 Napisano 13 czerwca 2012 Witaj !Sygnał do słuchawek jest brany z wyjścia głośnikowego jednak nie bezpośrednio ale poprzez dzielnik napięciowy zbudowany najczęściej z dwóch rezystorów.Czasem przez rezystor i dodatkowy kondensator. Ich wartość zależy od założeń konstrukcyjnych czyli jaką moc chce się uzyskać na wyjściu słuchawkowym. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pacio94 #3 Napisano 13 czerwca 2012 Mówiąc najprościej, możesz, ale musisz bardzo uważać przy sterowaniu głośnością, bo moc, która może pojawić się na zaciskach jest o wiele za wysoka dla słuchawek. Mimo tego przy spokojnym traktowaniu "zagra to" Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach