Jędrek123 #1 Napisano 10 lipca 2012 Siema... Ostatnio myślałem nad sprzętem audio do domu... Najpierw byłem zdecydowany na Microlab FC-530, lecz teraz moją uwage przykuło coś wiekszego..... znalazłem w necie Tonsil Altus 150.... mój pokuj ma 16m2.... czy te 2 kolumny nie sa za duże???? Mam zamiar słuchać głuwnie rapu więc zalerzy mi na bassie... który z tych głośników są lepsze?? lepsze 2.1 czy 2.0?? Pomuzcie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muzyczny_gość #2 Napisano 10 lipca 2012 Witamy na forum, Pierwsze - ortografia - forum podkreśla błędyDrugie - tematy na temat głośników są tak długie (bynajmniej Alltus) jak historia Polskiego Audio!Trzecie - nie można porównywać dwóch zestawów - ponieważ to zupełnie dwie różne półkiCzwarte - ilość pieniędzyPiąte - zaadaptowanie pokoju i możliwość ustawienia.Szóste - FaqSiódme - google (akurat w temacie tych dwóch zestawów jest wiele - a o Altusach to powiedziano wszystko w każdej możliwej konfiguracji)pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jędrek123 #3 Napisano 10 lipca 2012 A więc do muzy gdzie jest dużo bassu lepiej kupić 2.0 czy 2.1.... Jak 2.0 to podałby ktoś co sensownego można by w tej cenie kupic? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muzyczny_gość #4 Napisano 10 lipca 2012 Są to głośniki komputerowe więc o bas będzie bardzo ciężko prócz buczącego pudła oczywiście w tym przedziale cenowym.Musisz zdać sobie sprawę - ze kluczek do sukcesu głośności muzyki, basu względnej jakości są składowe takie jak:pliki z których grasz (zakładam, ze źródłem będzie komputer) i z góry - mp3 są na tyle obcięte, że tego basu tam poprostu nie ma, spadam im mocno dynamika a Ty tego oczekujesz,karta dźwiękowa - integry są cieniutkie w każdej kategoriii na końcu to czego szukasz - głośniki.Musisz zdać sobie sprawę z tych 3 pkt powyższych wtedy możesz myśleć o basie i innych. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jędrek123 #5 Napisano 10 lipca 2012 Mam wzmacniacz a grałbym 50% z komputera z FLAC-ów i 50% z Odtwarzacza CD Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muzyczny_gość #6 Napisano 10 lipca 2012 Finanse? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jędrek123 #7 Napisano 10 lipca 2012 Nie chciałbym wydać więcej niż 450zł Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muzyczny_gość #8 Napisano 10 lipca 2012 Pozostaje wybór jasny 2.1Za 450zł i tak nie trafisz głośników które będą grały nad przeciętnie dobrym basem, a Ty chcesz coś co będzie waliło bo rap itd.Po za tym 2.1 bedzie łatwiej rozstawić przy biurku niż stereo w pokoju - chyba, że masz miejsce - ale wtedy możesz mieć trochę mniej oczekiwanego łomotu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jędrek123 #9 Napisano 10 lipca 2012 Przepraszam za te wszystkie pytania ale ja sie na tym zupełnie nie znam.... Czy ten bass z microlab fc 530 będzie że tak powiem "czuć" ?? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jędrek123 #10 Napisano 11 lipca 2012 Proszę pomużcie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #11 Napisano 12 lipca 2012 Pomocy --> pomóżcie, nie uczyli Cię tego w szkole? A trzeba z Ciebie wyduszać wszystko jak komornik z dłużnika? Nie odpowiedziałeś na wszystkie pytania postawione przez Muzycznego_gościa. Rzuciłeś niedbale, że wzmacniacz masz, nie raczyłeś napisać jaki. Nie jesteśmy tu jasnowidzami. Może trochę wysiłku, inicjatywy z Twojej strony.I na koniec odpowiem ogólnie. Mając taki budżet i pewne wymagania myślę, że trzeba się rozejrzeć za parą dobrej jakości kolumn. Oczywiście używanych. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach