billkozbi #1 Napisano 12 grudnia 2012 Witam mam problem z ustawieniem głośników.Model głośników to miclolab solo 7c. Aktualnie góśniki stoja na ścianie która ma 3 m długości. Wymiary pokoju to wys 2.5m długość 5.5m szerokość 3m. Głównie chodzi mi na jekiej wysokości powinny znajdować sie te głośniki aktualnie są na wysokości 75cm i w jaka strone powinny być skierowane czy na prosto czy pod jakimś kątem . Prossze o pomoc kogoś kto się w tym oriętuje. Dodaje dodatkowo zdj akutualnej pozycji. http://tinypic.com/r/rvahar/6 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pacio94 #2 Napisano 12 grudnia 2012 Tak to powinno wyglądać Dodatkowo Twoje miejsce odsłuchu powinno tworzyć z kolumnami trójkąt równoboczny (wzór na prawidłowe miejsce: od 0,866*B do 1,207*B, gdzie B to szerokość bazy stereo [odległość między kolumnami]).Co do wysokości to głośniki wysokotonowe powinny być na poziomie uszu jak siedzisz na swoim miejscu, a jednocześnie odległość niższego głośnika niskotonowego powinna być maksymalnie różna względem jego oddalenia od podłogi, ścian bocznych i sufitu.Tyle teorii, a w praktyce trzeba testować! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #3 Napisano 13 grudnia 2012 Patrząc na fragment Twojego pokoju i ustawienie kolumn, pomyślałem sobie, że nie jest najlepiej.Przede wszystkim gołe ściany i podłoga są na ogół wrogiem dobrego brzmienia. Ogólnie i krótko. Duże, płaskie, twarde powierzchnie dość blisko kolumn (ekran telewizora również), to niedobrze. Jeśli chcesz, napisz na PW i podaj adres mail a prześlę Ci ze 2-3 dość przystępnie napisane artykuły o akustyce i ustawianiu kolumn.Poza tym kolumny powinny być rozstawione szerzej. Oczywiście to zależy jak daleko od nich siedzisz. Na ogół rozstawia się na 2,5-4m (ale to nie reguła). Można kolumny skręcić lekko do środka w osi (razem z podstawkami/standami). Sam posłuchaj jaki da to efekt.Spróbuj wysunąć je do przodu. Nie powinny stać zbyt blisko ścian, to podbarwia dźwięk. A kolumny stoją bezpośrednio na standach, czy podłożyłeś coś pod spód? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach