loco50 #1 Napisano 30 grudnia 2013 W związku z tym,że nie mam doświadczenia żadnego w audio a opierając się na opiniach koneserów,że lepiej nabyć w drodze kupna lepszą używkę za te same pieniądze co słabszą nówkę mam pytanie o te dwa cd.Czy warto?Jeśli tak to który?http://allegro.pl/primare-d20-bajeczne-brz...3831984837.htmlhttp://allegro.pl/rotel-rcd-1070-pilot-rew...3808817204.html Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #2 Napisano 30 grudnia 2013 Szanowny kolego. Szkoda, że tak jak większość odwiedzających to forum nie czytasz innych postów.Wiedziałbyś wówczas, że dobrze jest poznać to: http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.htmlA później napisać prawidłowo post.Nawet najlepszy klocek sam nie zagra. Gra cały system (jaki?). Nie zapominaj też o pomieszczeniu, równie ważnym jak sprzęt elemencie.Dopiero w tym kontekście można rozważać który odtwarzacz będzie lepszy.Nie znamy mnóstwa składowych w tym Twojego gustu brzmieniowego, by móc Ci rzetelnie odpowiedzieć. Dlatego przeczytaj, zastanów się i napisz jak należy swój post. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loco50 #3 Napisano 31 grudnia 2013 Sorry boys Zapomniałem to napisać.Juz przecież raz pisałem w innym temacie.Tępak ze mnie .Dopiero kompletuję sprzęt a w zasadzie jestem na etapie oglądania cmokania słuchania. Teraz konkrety:- pokój to wysokie poddasze w nowym domu 40 m2- muzyka baaardzo różna- dobry stary punk rock (The Clash,The Ramones) trochę smutku(Joy Division, The Cure) New Order, Kraftwerk, trochę ze stajni 4AD( Wolfgang Press, Clan of Xymox) trochę ciężej( Rammstein) ale też hip-hop, muza z Kuby.A z polskich Kult, Partia, Komety, Made in Poland, The Kolt.-wzmacniacza nie ma( na razie)-kolumny to Dali Lektor 6( udało się tanio kupić nowe)Pozdrawiam i dziękuję za rady. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #4 Napisano 1 stycznia 2014 A preferencje brzmieniowe? Dźwięk chłodniejszy , czy cieplejszy? Twardy, miękki, szybki, wolniejszy, dobrze wypełniona średnica, czy podkreślone skraje pasma itd... ?Przede wszystkim jednak proponowałbym najpierw pomyśleć o wzmacniaczu, ponieważ ma on o wiele większy wpływ na dźwięk, na jego barwę i inne aspekty, niż odtwarzacz CD, który jako najdoskonalszy element zestawu (oprócz kabli) ma najmniejszy wpływ na jakość dźwięku. Przynajmniej w tej kategorii cenowej.Tak, że lepiej kup najpierw wzmacniacz a później dobieraj odtwarzacz. Tak będzie logicznie i rozsądnie.Obydwa odtwarzacze mają podobny charakter brzmienia, czyli są dynamiczne, z dobrymi konturowymi niskimi tonami, ładną przestrzennością i mocno zaznaczoną górą pasma. Czyli obydwa trochę rozjaśnione, na dłuższą metę, szczególnie w zestawie o podobnych cechach dźwięku mogą być męczące. Nie wiem na ile wybór tych odtwarzaczy był podyktowany walorami brzmieniowymi, ale jeśli lubisz dobrą dynamikę, neutralność, przestrzenność, wgląd w nagrania, mocne niskie tony, to polecam bardziej wyrównane odtwarzacze Micromega Stage 5 (bardziej energetyczny, zadziorny w stosunku do Stage6) albo Stage 6 (bardziej neutralny, dokładny, ogólnie większa "klasa"). Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loco50 #5 Napisano 1 stycznia 2014 Dziękuję za wyczerpującą poradę. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach