RobertJ #1 Napisano 13 maja 2014 JBL Loft 50, JBL ES 80, Taga 606 se, Indiana Line Nota 550, roth oli ra3 - które wziąć do onkyo 525 jako fronty, żeby jako tako grały z muzyką rock, pop, elektronika, smooth jazz. Pokój ok. 20 m2, ale mają grać raczej cicho. Pytanie szybkie bo mam mało czasu na decyzję. O odsłuchach nie ma mowy. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pablo1964 #2 Napisano 13 maja 2014 To całkiem różne szkoły brzmienia. To co podoba się jednemu, drugiego może męczyć. Nie napisałeś, co preferujesz w brzmieniu kolumn a co Cię drażni. Jeżeli szkoda Ci czasu na odsłuch, musisz zarezerwować go na ewentualną wymianę. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RobertJ #3 Napisano 13 maja 2014 Nie jestem jakoś szczególnie wymagający. Za młodu podobały mi sietonsilowe zg40-c9, później jak większość mojego pokolenia słuchałem altusów, które wymieniłem na wharfedale diamond 7.3. I z.wszystkich byłem zadowolony. Ostatnio mam podpięte jamo 426 i nie jestem zadowolony. Lubię wyraźne basy i soprany, z lekko wycofaną średnicą. Jeśli brzmienie będzie ocieplone to tylko lepiej. Nie wiem co więcej mógłbym dodać. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #4 Napisano 13 maja 2014 W kosmos wybór lofty 50 to boczne basowe głośniki ( masz jak ustawić ? ), jbl es 80 grające trochę skrajami pasma, chłodno- dynamiczne kolumny , taga 606 trochę podróba tego amerykańskiego brzmienia, ale w gorszym wykonaniu, roth oli ra3 ( ?) roth opisywane jako grające dość dynamicznie, ale pewnie nie jak es 80, natomiast indiana lina nota 550 to raczej dla trochę wyrobionego słuchacza, bo graja bardzo równo i przyjemnie, ale nie porywają przypadkowych słuchaczy, a szkoda bo dobre i piękne. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #5 Napisano 13 maja 2014 Cytat . O odsłuchach nie ma mowy. Kurcze gratuluję odwagi, że kupujesz bez przymierzania.Lekko ocieplone są noty 550 , basu jest niedużo twardo zaakcentowany, są muzykalne i nie męczą, tak jak mogą nieco jble zwłaszcza z twardą elektroniką.Masz możliwość poczytać w testach http://audio.com.pl/testy/zespoly-glosnikowe/2/1 o tych i innych kolumnach , może jeszcze mission mx solidny bas, choć góra nieco delikatna . Naprawdę chcesz nowe kolumny za niemałe pieniądze, kupić w ciemno , czy może te są w sklepie, przed kupnem chociaż posłuchaj . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RobertJ #6 Napisano 13 maja 2014 Jbl mam w samochodzie i takie granie mi pasuje. Jestem brzmieniowym prostakiem i lubię jak jest wciśnięty loudness. A szybka decyzja jest mi potrzebna bo mam 20 proc. rabatu do jutra w pewnym sklepie wysyłkowym... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #7 Napisano 13 maja 2014 Cytat Jbl mam w samochodzie i takie granie mi pasuje. Czasem ciężko odnieść brzmienie z auta do mieszkania, bo specyfika akustyki auta i hałasów z silnika wymaga wciśnięcia loudnesu, to nic złego w aucie. Co do wyboru...Może jednak odrzuciłbym noty 550 obyś nie rozczarował się małym basem i lofty 50 ze względu na ich kłopotliwe ustawienie - boczne głośniki basowe.Roth może grać dość dynamicznie ( tak wskazują często sprzedawcy na forach ) ale ma małą efektywność - tzn zagra ciut ciszej niż jbl es 80, czy taga 606. Choć z drugiej strony jeśli piszesz że słuchasz raczej cicho i " dyskoteka" nie jest tu priorytetem, może wyjść poza oklepany schemat " tagi i jbl'a " i pochylić się nad roth - przy okazji są dość oryginalne wzorniczo Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pablo1964 #8 Napisano 13 maja 2014 Onkyo TX-NR525 to amplituner kina domowego, w muzyce nie pokaże pazurów, nie do tego został zaprojektowany. Dla spójności brzmienia w kinie wszystkie kolumny powinny pochodzić z jednej serii - weź to pod uwagę i wybierz takie kolumny frontowe, do których bez problemu dokupisz resztę. A skoro lubisz konturowe brzmienie - obawiam się, że przy tym amplitunerze subwoofer okaże się niezbędny. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RobertJ #9 Napisano 13 maja 2014 Ale tu też nie o pazur chodzi. Muzyki wprawdzie w domu jest dużo, ale plumka gdzieś tam w tle. Chodzi raczej o takie "ładne granie" dla postronnej, niewyrobionej muzycznie osoby wchodzącej do domu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Potpourri #10 Napisano 19 maja 2014 Cytat JBL Loft 50, JBL ES 80, Taga 606 se, Indiana Line Nota 550, roth oli ra3 - które wziąć do onkyo 525 jako fronty, żeby jako tako grały z muzyką rock, pop, elektronika, smooth jazz. Pokój ok. 20 m2, ale mają grać raczej cicho. Pytanie szybkie bo mam mało czasu na decyzję. O odsłuchach nie ma mowy. JBL ale nowe Studio 280, po wygrzaniu wszystkiego pod dostatkiem. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach