kubol #1 Napisano 10 października 2014 Witam, proszę o pomoc w dobrze monitorków, satelitak (jestem laikiem) do mojego wzmacniacza yamaha ax-550 który współgra za altonami 70 które są w mojej rodzinie od 2 pokoleń mam na oku takie coś:1. Tonsil ZgB 60-8-5942. PIONEER CS-590 3. ONKYO SC-380od razu mówię, że kompletnie się nie znam, wiem, że mój wzmacniacz ma 8 ohm i takich głośniczków szukam, chcę kupić używane i nie chciał bym żeby cena przekroczyła 250zł, będą grały w pokoju o wymiarze 16m2 najbardziej skłaniam się ku pierwszym, czyli Tonsil ZgB 60-8-594 proszę o poradę, z góry dziękuję i pozdrawiam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #2 Napisano 10 października 2014 Co chcesz osiągnąć kupując parę monitorów?Do czego Ci te monitory - zamiast Altonów, oprócz Altonów jako druga para (jeżeli mają grać równocześnie - to bez sensu...), czy do drugiego pomieszczenia?Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubol #3 Napisano 10 października 2014 Miały by grać równorzędnie, altony są rozmieszczone na w kątach równolegle w pokoju, ze względu na kształt pomieszczenia i meble, te chciałbym umieścić jeden na przeciwległej ścianie na biurku, drugi zaś w centralnej części pokoju prostopadle do altonów na komodzie, to zły pomysł? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubol #4 Napisano 10 października 2014 Wyglądał by to tak jak w załączniku A-altonT-tonsilS-ścianata ściana wchodzi mi tak na 1 m w pomieszczenie to komin.PS. gdy słucham muzyki to siedzę przy biurku tam gdzie byłby ten tonsiil na górze, bo gdy mam tylko te altony, to czuję jak by dźwięk był z tyłu, czy te dwa tonsile nie poprawiły by tego odczucia?PS.2 mam teraz podłączone 2 philipsy, dziadowskie 10w z jakiejś wierzy z przed 10 lat da się na nich słuchać tylko bardzo po cichu bo troszkę głośniej już charczą, ale powiem szczerze, że lepiej się z nimi czuje przestrzeń dźwięku. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #5 Napisano 10 października 2014 To nie jest kino domowe - stereo to 2 kolumny i już.Dodatkowe 2 kolumny wprowadzają zakłócenia.Poza tym przy słuchaniu kolumny powinny być rozmieszczone w takiej samej odległości od słuchacza, tak by tworzyły z nim trójkąt równoramienny.Jeżeli byś chciał słuchać raz w jednym, a raz w innym miejscu to wtedy przydają się dwie pary kolumn - ale nie grających równocześnie.Poza tym kolumn nie powinno się umieszczać w rogach pomieszczenia.Temat prawidłowego rozstawienia kolumn jest bardzo szeroki - skorzystaj z wyszukiwarki i poczytaj trochę na ten temat. Nie ma możliwości by w tym miejscu opisać wszystko (i szkoda na to czasu), skoro jest wiele publikacji na ten temat.Np. tutajhttp://audiosystem.com.pl/pozycjonowanie/albo na innych stronachhttp://www.hifi.pl/porady/ustawienie-podstawy.phphttp://closeracoustics.com/jak-ustawic-kolumny-glosnikowe/http://www.audiofanatyk.pl/podstawy-akusty...osnikow-stereo/Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubol #6 Napisano 10 października 2014 Problem w tym, że u mnie nie da rady rozmieścić inaczej, więc myślałem, że może te dwa monitorki pomogą w uzyskaniu lepszej przestrzenności dźwięku, w każdym razie dziękuje za pomoc i naukę PozdrawiamPs. chodziło także w dużym stopniu, o małe gabaryty takich monitorków Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #7 Napisano 10 października 2014 Na takiej powierzchni jak Twoja małe monitorki będą miały słaby dół (tanie kolumny podstawkowe, traktowane jako tyły w kinie domowym).Jako minimum traktowałbym takie z głośnikiem niskośredniotonowym 13cm.Czy Altonów słuchasz w ten sposób, że siedzisz przy biurku a kolumny masz za plecami?Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubol #8 Napisano 10 października 2014 Cytat Czy Altonów słuchasz w ten sposób, że siedzisz przy biurku a kolumny masz za plecami? Tak, dokładnie tak jest mam je za plecami, także tymi tonsilami chciałem sobie zrobić "przód", a odczuwam, znaczną różnicę ma plus gdy włączę te równorzędnie podłączone na kanale B philipsy(które się do niczego już nie nadają). Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #9 Napisano 10 października 2014 No to kiepsko - bo przy takim słuchaniu to faktycznie rewelacji nie będzie... i wysokich tonów nie będzie. Stąd pewnie szukanie drugiej pary (ale już mniejszych) kolumn.A masz szansę słuchać "normalnie", bo w takim stanie jak jest to słabo będzie?No i trochę odsunąć Altony od rogów, bo pewnie basy szaleją po pokoju (czyli niskie tony sa mało poukładane).Jeżeli chcesz zostawić jak jest - to ja nie widzę za bardzo możliwości poprawy Jeżeli już koniecznie chciałbyś grać na 4 kolumnach, to jest to Twoja decyzja i nikt Ci nie zabroni.W każdym razie i tak powinieneś pomyśleć o kolumnach do postawienia (ew. zawieszenia) przed Tobą, ale tak, by Tworzyły z Tobą trójkąt równoramienny (patrz: artykyłu o rozmieszczeniu kolumn). Opcja jak na obrazku wg mnie jest tragiczna brzmieniowo ...Jakbyś mógł obrócić biurko o 90stopni i siedzieć twarzą do lewej ściany, to wtedy ustawiają monitorki wzdłuż tej ściany (na rysunku lewa kolumna T trochę w dół, a w okolice lewego górnego rogu przeniesiona druga kolumna T. Są to rozwiązania takie sobie - których np. ja nie akceptuję. Ale przynajmniej jest szansa, ze Twój sprzęt trochę lepiej zagra (lepiej to nie znaczy "dobrze" w moim pojmowaniu prawidłowego grania).Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubol #10 Napisano 11 października 2014 Dziękuje za pomoc, teraz konkretnie jeżeli zdecydował bym się na zakup, to mam dwie opcje:1. Tonsil ZgB 60-8-5942. satelitki z zestawu TONSIL VOYAGER SATProszę o poradę które były by lepsze? bo ja się kompletnie nie znam dla mnie wizualnie są takie same, a jakościowo? I czy mój wzmacniacz to zniesie? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #11 Napisano 11 października 2014 Gdybyś nawet kupił droższe satelitki o 1 tys zł, to przy takm ustawieniu sprzėtu i odsłuchu, nie uzyskasz prawie żadnych rõżnic. Tym bardziej że pytasz o różnice między faktycznie dwoma podobnymi tonsilami, rõżnica okresu produkcji?Czy wzmacniacz to zniesie? Jedną parę kolumn wzmacnacz potrfi zazwyczaj dobrze zasilić, (choć nie każde kolumny i nie zawsze) te małe tonsile raczej bezproblemowe. Pytanie czy bėdziesz brnął w jednoczesne słuchanie na dwu parach kolumn. Wtedy odpowiem tak: czy w dodatkowej parze butów którą musiałbyś założyć, byłoby lepiej , wygodniej, szedłbyś szybciej, zniõsłbyś to:-) ?Napisałeś ,, bo gdy mam tylko te altony, to czuję jak by dźwięk był z tyłu,, siedzisz tyłem wiėc nie może być inaczej, w stereo jak przy oglædaniu tv, trzeba mieć ,,źrõdło,, przed sobą. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubol #12 Napisano 11 października 2014 No i właśnie jednego tonsila miałbym przed sobą drugiego z lewej strony twarzy i dwa altony z tyłu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #13 Napisano 11 października 2014 Porażka z takim ustawieniem kolumn!Lepiej miec nawet słabszy sprzęt - ale dobrze ustawiony, niż lepszy - ale byle jak...Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #14 Napisano 12 października 2014 Cześć.Plan skazany na porażkę. Tak się kolumn nie ustawia, a stereo to stereo, diw a nie cztery kolumny. I nie ma tutaj mowy o sprzęcie lepszym, gorszym, jeżeli chcesz dokupić do kompletu Tonsile. Proponowałbym sprzedać te Altony i kupić przyzwoite podłogówki, np. Canton, albo Kef. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach