kacy #1 Napisano 29 grudnia 2014 Witam.Chcę kupić dla syna jakieś monitorki do Yamahy AX 396 w cenie do 500 zł. Pokój ok 12 m2. Na portalu aukcyjnym znalazłem m.inKEF Q15Dali 102 VinylI.Q MINI LADY S110YAMAHA NS-G10ARCUS AS-4Kolumny B&W 302MB QUART 500Które z nich byłyby najlepsze do muzyki rozrywkowej?Dziękuje za pomoc. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #2 Napisano 29 grudnia 2014 Cześć.Do Yamahy proponowałbym monitory raczej ciepło grające, bo I.Q, B&W, ARCUS w połączeniu z tym wzmacniaczem mogą zagrać dość chłodno. W sumie to nie wiem, może o takie brzmienie Ci chodzi ? Jeżeli nie, to proponowałbym zainteresować się takimi jak np. Tannoy M1,M2, Kef Cresta 2, Mission M32. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kacy #3 Napisano 29 grudnia 2014 Dzięki za odpowiedź. Chodzi o to, że wymieniłem modele dostępna teraz na aukcjach. Ponieważ szukam juz jakiś czas, chciałbym, a właściwie syn, wybrać coś z wyżej wymienionych i temat zakończyć. Syn audiofilem nie jest , będzie to jego pierwsze stereo więc pewnie małych różnic nie wychwyci . Kolumny mają mieć przede wszystkim dobry bas. Chodzi mi o to, które z powyższych, w ogólnym rozumieniu, są najbardziej wszechstronne. Jak do powyższych potrzeb nadawałyby się Q15? Albo Dali? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #4 Napisano 29 grudnia 2014 Ja bym zwrócił uwagę na KEFa Q15. Sądzę że wybór tu zależy głównie od upodobań.Tannoy M1,M2 i Kef Cresta 2, były by tu bezpieczniejszym wyborem. Q15 uważam za znacznie lepsze kolumny. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kacy #5 Napisano 29 grudnia 2014 Dzięki bardzo, w takim razie będę celował w KEFy. A znalazłem jeszcze ELTAX MONITOR III w dobrej cenie i stanie. Jak sie mają KEFy do nich? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #6 Napisano 29 grudnia 2014 Jak dla mnie ELTAX MONITOR III to kolumny znacznie niższej klasy. Choć jedne i drugie są nastawione raczej na podobnego odbiorcę. Czyli do ludzi młodych i do reprodukcji muzyki opartej o rytm. Oba mają dość wyraźnie wyeksponowany bas. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #7 Napisano 30 grudnia 2014 KEF Q 15 to z jednej strony naprawdę dobre monitorki, ale nie tyle lepsze od Cresta 2, co mniej uniwersalne (czytaj bardziej wyspecjalizowane). Trzeba uważać, bo Q 15 grają dość ofensywnie. Szczególnie niskie tony lubią sobie pofolgować, co z Yamahą tej klasy (nie wiem, czy potrafi je odpowiednio trzymać na wodzy) niekoniecznie może zagrać najlepiej.Na pewno zgodzę się z tym, że to super kolumny do muzyki rozrywkowej. Jeśli komuś nie chodzi o gładkość, subtelności, ale o motorykęnienachalną górę, gładką średnicę i podrasowane, niskie tony, to już ma to, czego szukał.Ja osobiście wybrałbym w takim zestawieniu Dali 102. Ale ja lubię coś innego. Gładkość, muzykalność, brak agresji. Choć oczywiście są to kolumny grające wystarczająco dynamicznie i na dobrym poziomie.Jakby co, to te z Allegro wydają mi się w niezbyt dobry stanie. Chyba górne zawieszenia głośników średnio-niskotonowych są w stanie rozkładu. Poprosiłbym o lepsze zdjęcia tych głośników. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kacy #8 Napisano 2 stycznia 2015 No niestety, gość nie przysłał zdjęć a aukcja się skończyła więc jestem cały czas "przed". Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kacy #9 Napisano 9 stycznia 2015 Witam ponownie. Są teraz na allegro elac cls 6, canton karat 920 i nestor 303, kef coda 8 i mission m71i. Które z wymienionych byłby najlepsze i ile są warte? Dzięki za odpowiedź. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach