Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Sleepwalker74

Amplituner Yamaha RX-V361

Recommended Posts

Kupiłem kilka dni temu amplituner Yamaha RX-V361 i mam z nim problem: otóż bywają sytuacje gdy sprzęt sam się wyłącza! Przykładowo: włączam film DVD, jest menu główne, wszystko ok, zaczyna się film, dźwięk wchodzi na dolby digital i amplituner po chwili automatycznie się wyłącza. Dzieje się to szczególnie przy bardziej basowych i głośniejszych dźwiękach. To samo gdy odpalę grę na podłączonym do ampli Xboxie 360. Sprzęt wadliwy czy może ja nie potrafię czegoś tu ustawić? Pierwszego dnia po podłączeniu przez dobre kilka minut zdarzały się takie sytuacje - zarówno przy próbie obejrzenia filmu jak i osłuchania płyty z muzyką, później, po kilkukrotnych próbach wybrania dekodera dźwięku czy programów dsp było już ok. Wczoraj 2-3 razy - to samo. Dzisiaj w czasie około godziny grania na podłączonym Xboxie amplituner wyłączył się kilka razy i to przy głośności ustawionej na -35dB! Zaraz po wyłączeniu podniosłem stojący na nim DVD i położyłem łapsko - sprzęt nie był gorący - był ciepły ale do gorącego dużo mu brakowało. Połączenie głośników sprawdziłem, kable ok. W wielu sklepach oferują ten ampli dokładnie z tymi kolumnami które mam, chyba nie byłoby tych ofert gdyby zestaw był nieodpowiednio dobrany i ludzie skarżyliby się na złą współpracę komponentów? Impedancja kolumn 4-8 Ohm, więc powinno być ok, rekomendowany amplituner 30-120W dla frontów i 20-60W dla reszty, więc też ok...W zestawie kupiłem jeszcze Yamaha DVD S661, głośniki to Prism Emerald HT 300.
DVD podłączony kablem coaxial a Xbox optykiem. Czy możliwe jest tak częste samoczynne wyłączanie się amplitunera z jakichś powodów (działające zabezpieczenie czy coś podobnego) czy przyczyną jest tu usterka techniczna sprzętu? Dziwne jest, że czasami przy dość cichym słuchaniu potrafi wyłączać się co chwilę a innym razem przy dość głośnym odsłuchu wszystko jest ok...Nie wiem czy oddać go do naprawy czy po prostu ja coś tu namieszałem w ustawieniach? (chociaż przypomnę, że działo się tak od samego początku zaraz po podłączeniu elementów zestawu zanim jeszcze zacząłem bawiś się ustawieniami). A może ktoś posiada taki zestaw i mógłby podzielić się spostrzeżeniami?

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Takie zachowanie się amplitunera świadczy o jego uszkodzeniu. Przy źle dopasowanych kolumnach, mógłby też się wyłączać, ale na wiele wyższych poziomach głośności, zbliżonych do maksymalnych.
Moja rada to udać się z nim do sprzedawcy czy serwisu i przedstawić problem na miejscu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×