Memphis83 #1 Napisano 8 maja 2015 Cześć wszystkim. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem ampka stereo Onkyo TX-8050. Niestety sprzęt używany i nie posiadam do niego pilota. Pytanie do osób które posiadają taki amplituner- czy po podłączeniu pendriva pod USB macie mozliwość sterowania na amlitunerze wysokimi i niskimi tonami??? U mnie niestety nie da rady :/ Z instrukcji wyczytałem, że na pilocie jest przycisk AUDIO, który reguluje różnami trybami- STEREO- DIRECT etc. Nie wiem czy to może mieć wpływ na ową regulację tonów? Z góry dzięki za odpowiedzi! Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
arti #2 Napisano 8 maja 2015 A czemu chcesz sterowac niskimi i wysokimi tonami? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Memphis83 #3 Napisano 8 maja 2015 Chciałbym się dowiedzieć czy jest w ogóle możliwość sterowania wysokim/niskimi, czy z założenia poprzez USB nie da rady?I drugie pytanie, czy przy odtwarzaniu np z CD, to co mogę zrobić z jakością dźwięku to właśnie tylko regulacja niskich/wysokich tonów, czy też guzikiem AUDIO na pilocie, jeszcze coś się zmienia? U mnie w tej chwili nie ważne czy odtwarzam radio, CD, USB zawsze wyświetla się napis DIRECT. Z tego co wyczytałem w instrukcji, pilotem można ten tryb zmieniać? Pilota nie mam, oryginał 130 pln. Zamiennik działa z ograniczoną funkcjonalnością. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
antram #4 Napisano 12 maja 2015 WitamWięc tak:Podczas odtwarzania z usb masz możliwość regulacji basem i sopranem,chyba że jesteś w Direct lub pure audio. Jeżeli pilotem zostało wybrane Direct to możesz tylko zmieniać między tymi dwoma trybami z poziomu amplitunera.Przycisk audio na pilocie pozwala na regulację: stereo, muzicOptimizer, mono, Direct, pure audio.Proponuję przywrócić amplituner do ustawień fabrycznych i będzie ustawione na stereo i będziesz miał możliwość regulacji bas/sopran Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Memphis83 #5 Napisano 19 maja 2015 Wreszcie jakaś konkretna odpowiedź!!! Dzięki! Parę dni temu zainstalowałem sobie apkę Onkyo na Androida i udało mi się właśnie za jej pomocą zmienić tryb direct na stereo, i mogę już regulować wysokimi i niskimi tonami Jupi! Różnica pomiędzy direct a stereo gigantyczna, i wreszcie moge się cieszyć muzą z usb Mam jeszcze pytanie do trybu muzicOptimizer. Czy to jest jakieś podbicie tonów? Niestety żadna aplikacja nie posiada owego przycisku "audio" i występuje on tylko w oryginalnym pilocie. Nie wiem jednak na jakiej zasadzie ten tryb działa, i co on w praktyce daje?Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #6 Napisano 19 maja 2015 Z ciekawości i informacji też dla innych, z jakimi to kolumnami gra ten Onkyo, że tak musisz mocno kręcić tonami ? Góra, czy niskie tony ?Niedawno miałem kontakt z niedrogim Onkyo a9030, głowy nie urywało, grał nieco płasko, ale że taka koniecznosć regulacji tonów, dziwne. Może ten muzicOptimizer to jakaś firmowa nazwa dla niby poprawy brzmienia najgorszej jakości plików z usb, jak np. sounretriver u pioneera ?Piszè niby, bo jak to wciśniesz to nawet dobre pliki dostają takiego efektu ,,loudnes,, gra nieciekawie i bułowato.Edit: Chyba miałem rację http://translate.google.pl/translate?hl=pl...amp;prev=search Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Memphis83 #7 Napisano 20 maja 2015 To nie chodzi o to, że muszę kręcić tonami żeby jakoś to zagrało z moimi kolumnami (tak nawiasem Jamo S628).Chodzi o to, że kupiłem używany sprzęt bez pilota. Niestety ale niektórych funkcji nie da się zmienić, przetestować tylko za pomocą przycisków na amplitunerze.Słuchając muzyki w trybie "direct" na USB (pliki FLAC), jakość jest ok, ale po przejściu na tryb "stereo" różnica jest wręcz niesamowita. Oczywiście w trybie stereo jest owa możliwość sterowania tonami, czego jak pisałem, w trybie direct nie ma. MuzicOptimizer, jak rozumiem to kolejny tryb po "direct" i "stereo". Chciałem dowiedzieć się, czy jest jakaś różnica przy słuchaniu musyki, pomiędzy tym właśnie trybem a stereo.Fajnie mieć chyba sprzęt, którego zna się mozlwiości i wiadomo co za co odpowiada. Tak jak pisałem oryginalny pilot do tego modelu Onkyo- 130 pln. Zamienniki niestety nie posiadają przycku "audio". Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach