mk76 #1 Napisano 5 sierpnia 2015 Jaki polecacie amplituner do zestawu głośników Q Acoustic (frontowe to 3050)? Na razie się wygrzewają ze starą Yamahą ale chciałbym coś lepszego w granicach do 2000-3000 pln. Głównie do filmów ale też i muzyka z naciskiem na jazz i okolice, rock, klasyka, instrumentalna. Z góry dzięki za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mk76 #2 Napisano 7 sierpnia 2015 Poczytałem na różnych forach i niektórzy sugerują że amplitunery Anthem dobrze radzą sobie zarówno jako kino domowe jak i przy muzyce. Czy ktoś ma doświadczenie z amplitunerami tej firmy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #3 Napisano 9 sierpnia 2015 Czy chodzi o firmę Anthem, która ma powiązania z Sonic Frontiers? Jeśli tak, to rzeczywiście jest duża szansa, że taki amplituner zagra poprawnie w stereo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mk76 #4 Napisano 9 sierpnia 2015 Cytat Czy chodzi o firmę Anthem, która ma powiązania z Sonic Frontiers? Jeśli tak, to rzeczywiście jest duża szansa, że taki amplituner zagra poprawnie w stereo. http://www.anthemav.com/Niestety ceny nie mieszczą się w moich założonych granicach, aczkolwiek mógłbym to przeboleć jeżeli byłby rzeczywiście taki dobry. Problem w tym, że ciężko będzie znaleźć sklep z tym sprzętem na końcu świata, czyli w Irlandii.Po prostu trudno kupywać kota w worku, ale może gdzieś w Polsce za jakiś czas udałoby mi się posłuchać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DUDUK #5 Napisano 11 sierpnia 2015 do 3 tysi - można wybrać marantza SR 5009 http://allegro.pl/marantz-sr5009-s-i5566003020.htmllub nowego denona X 2200 . Jeśli jednak słuchasz muzyki klasycznej lepsze pasmo górnych tonów i średnich uzyskasz w maranztu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #6 Napisano 12 sierpnia 2015 Witaj,Marantz SR5009 bedzie dobrym wyborem do kolumn QAcoustics, szczególnie pod kątem odsłuchu muzyki. Warto także brać pod uwagę najnowszy amplituner Denon AVR-X2200W, to wyjątkowo ciekawe połączenie z Twoimi kolumnami.Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań lub oferty finansowej dla forumowicza jestem do dyspozycji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mk76 #7 Napisano 13 sierpnia 2015 (edytowany) Dziękuję za odpowiedziCo ma pan na myśli że z Denonem będzie to wyjątkowo ciekawe połączenie?Aha, nie podałem wielkości pomieszczenia dlatego że to się może zmienić Edytowano 17 sierpnia 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mk76 #8 Napisano 17 sierpnia 2015 Jeżeli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu, ale czy są wzmacniacze stereo odtwarzające z usb pliki wysokiej jakości typu flac? Piszę o tym bo czytając różne posty zacząłem się zastanawiać czy nie zostawić Yamahy v-363 do KD i nie dokupić wzmacniacza stereo do słuchania muzyki, ale nie chcę dokupywać jeszcze odtwarzacza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #9 Napisano 17 sierpnia 2015 Jest parę wzmacniaczy z wejściem USB do obsługi plików wysokiej rozdzielczości (Advance Acoustic I-90/I-120, Cambridge Audio, NAD, Pioneer, Rotel, Yamaha...). Np. NAD C356BEE DAC (jest też wersja bez DAC na pokładzie)http://sklep.rms.pl/nad-c-356-dac-c356-dac...#funkcjonalnoscJest też sprzedawany przez Q21 – więc możesz spytać się bezpośrednio u nich.Tym niemniej dobrze by było sprawdzić samodzielnie jak to jest z tą obsługą – a przynajmniej poczytać testy tych urządzeń lub ściągnąć z netu instrukcję i poczytać ją. Opisy na stronach internetowych firm oraz sklepów audio nie zawsze są kompletne (np. informacja obsługa plików 24/96kHz – bez szczegółowych informacji jakie to pliki – z jakimi rozszerzeniami.Poza tym – często lepszym wyjściem (zarówno pod względem ceny jak i jakości oraz parametrów) będzie zakup DACa oraz zwykłego wzmacniacza stereo. A przy okazji będziesz miał (zazwyczaj - bo to zależy od ceny i funkcjonalności) w DACu więcej możliwości połączeniowych i często niezły wzmacniacz słuchawkowy (o ile z niego korzystasz).Natomiast zewnętrzny DAC to jedno pudełko więcej (albo 2 - gdy ma oddzielny zasilacz) oraz konieczność kupienia dodatkowego kabla od DACa do wzmacniacza.Więc nie ma konkretnej odpowiedzi jak będzie lepiej - to już zależy od preferencji użytkownika Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mk76 #10 Napisano 17 sierpnia 2015 Cytat Poza tym często lepszym wyjściem (zarówno pod względem ceny jak i jakości oraz parametrów) będzie zakup DACa oraz zwykłego wzmacniacza stereo. A przy okazji będziesz miał (zazwyczaj - bo to zależy od ceny i funkcjonalności) w DACu więcej możliwości połączeniowych i często niezły wzmacniacz słuchawkowy (o ile z niego korzystasz).Natomiast zewnętrzny DAC to jedno pudełko więcej (albo 2 - gdy ma oddzielny zasilacz) oraz konieczność kupienia dodatkowego kabla od DACa do wzmacniacza.Więc nie ma konkretnej odpowiedzi jak będzie lepiej - to już zależy od preferencji użytkownika Pozdrawiam Mam DAC-a (Asus Xonar Essence One) który jest podłączony do PC i... napędza słuchawki, ale to w innym pomieszczeniu i nie da się go użyć jako żródła do wzmaka. Jaki wobec tego zestaw byś polecił w granicach do 2500pln? (Albo kilka propozycji)Ps: jednak chciałbym (po zastanowieniu) pozostać przy jednym pudle mającym możliwość czytania muzy wysokiej jakości Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #11 Napisano 19 sierpnia 2015 Jakbyś się jednak decydował na 2 pudełka, to miałbym takie propozycje:DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym AUDIOLAB Q-DAC, nowy za 1599zł http://allegro.pl/audiolab-q-dac-audiotren...5579002990.htmlA do tego klasyczny wzmacniacz stereo.Jeżeli jednak musi być "jedno pudełko", to ma być nowy czy może być używany?W takim razie szukamy wzmacniacza z wbudowanym przetwornikiem DAC do kwoty 2500złNo a Twój Asus Xonar zostaje tam, gdzie jest podpięty (w drugim systemie/pokoju)...Z propozycji wzmacniacz z DAC to np. http://advance-acoustic.com/en/hifi-elemen...lifier/10-x-i90w opisie jest gniazdo USB do odczytu plików z pendrive, jednak z testu AUDIO wynika, że "Sygnał cyfrowy możemy wysłać do gniazd USB typu A (np. dla odtwarzaczy przenośnych), USB typu B (dla komputera), wejścia optycznego i dwóch koaksjalnych. Wejścia USB akceptują sygnał tylko do 16 bitów i 48 kHz. Nowocześniejsze są pozostałe wejścia, przede wszystkim RCA, akceptujące sygnał do 24 bitów i 192 kHz. Jeśli więc chcemy zdekodować sygnał z komputera, trzeba będzie skorzystać z konwertera USB-S/SPIF, a jest ich na rynku sporo. Do Advance Acoustic X-i90 będzie można wysłać także sygnał Bluetooth, np. ze smartfona lub komputera - należy jednak dokupić moduł WTX-500, który będzie zasilany przez małe gniazdo na tylnej ściance wzmacniacza."http://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniac...-acoustic-x-i90Dlatego jak proponowałem wcześniej - warto zadzwonić do któregoś z salonów z takim pytaniem, a potem własnoręcznie sprawdzić (wziąć na odsłuch przygotowany pendrive z plikami w FLAC oraz np. MP3-320). Poza tym - ważny jest też komfort obsługi i wyświetlane informacje na wyswietlaczu wzmacniacza.Swoją drogą może się zdarzyć, że lepiej będzie kupić amplituner z obsługą USB (właśnie z uwagi na wygodę). Bo dla mnie sprzęt który nie pokazuje struktury katalogów i nie pozwala na wygodę w poruszaniu się po zawartości pamięci USB może jednak sugerować wejście w inny model (albo w DACa z dużym wyświetlaczem).Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mk76 #12 Napisano 19 sierpnia 2015 Dzięki, ale hmm ten Audiolab i tak potrzebowałby żródła więc w sumie byłby jeszcze potrzebny jakiś odtwarzacz (z tego co wyczytałem to PopcornHour A-200 się na takiego nie nadaje) więc taka konfiguracja odpada w moim przypadku. Chodzi mi raczej o możliwość podpięcia dysku albo pendriva bezpośrednio do wzmacniacza, który odtworzy flac.Może być używany Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #13 Napisano 19 sierpnia 2015 Wychodzi na to, że po kolei musisz eliminować wzmacniacze z wejściem USB, które jednak nie pozwalają na obsługę pamięci z plikaminp. Rotel RA-12http://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniac...tereo/956-ra-12Może w takim wypadku zainteresować się albo odtwarzaczem CD lub DVD z obsługą tego typu pamięci - albo wejść w wyższe modele amplitunerów kina domowego ...W tej chwili więcej nie pomogę - temat wymaga długiego szukania, a ja na to nie mam czasu.Proponuję jednak skorzystać z googla i "trochę" przy tym posiedzieć - oraz jak wspominałem podzwonić/pochodzić po salonach.Wejdź choćby na strony Top HiFi - mają wzmacniacze Rotela (może któryś spełni Twoje wymagania) oraz całą Yamahę.Na pierwszy rzut oka może najnowsza seria Rotela - choć RA-1570 "ciut" przekracza Twój budżethttp://allegro.pl/rotel-ra-1570-autoryzowa...5163015051.htmlwarta jest dokładniejszego sprawdzenia.PozdrawiamPS. Ponieważ równocześnie pojawił się drugi wątek kolegi Mk76Wzmacniacz z odtwarzaczem (2w1) do Q Acoustic 3050http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry138628więc zamykam bieżący temat i proszę o ciąg dalszy właśnie tam - dziale STEREO Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach