strumol #1 Napisano 3 września 2015 Witam! jestem nowym użytkownikiem forum i nie mam wystarczającej wiedzy w dziedzinie audio dlatego zwracam się do was Kupiłem sobie sprzęt o nazwie KORG electribe sampler, fajna zabawka ale do rzeczy. Posiadam aktywne monitory studyjne które z tyłu mają wyjście na czincze L/R i mam taki właśnie kabel z jednej strony czincze do monitorów a z drugiej mini jack. I tego mini jacka mam podłączonego do KORGA pod wejście słuchawkowe. Pytanie brzmi czy jest jakaś różnica w jakości/głośności/dynamice ? Bo ten korg posiada takie dedykowane wejście Audio Out właśnie pod monitory ale nie wiem jak je podłączyć bo są to wejscia na duże Jacki L/R a moje monitory mają tylko wejście RCA są do tego jakieś przejściówki ? czy dać sobie z tym spokój bo na wejściu słuchawkowym uzyskuje to samo ?[/size][/b][/size][/size]poniżej daje zdjęcia korga i monitorówzdjecie 1zdjecie 2 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #2 Napisano 4 września 2015 Nie znam się na tym, bo to jest dział Audio a nie Estrada i Studio a je nie muzykuję aktywnie (niestety). Ale wydaje mi się, że dedykowane wyjście audio będzie lepsze jakościowo.Pewnie można kupić taką przejściówkę a jeśli nie, to elementy do niej i samemu polutować albo dać do zrobienia jakiemuś elektronikowi czy nawet elektrykowi. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strumol #3 Napisano 4 września 2015 no właśnie "wydaje Ci się" audiofilski królu, a ja bym potrzebował merytorycznej odpowiedzi na moje pytanie. Ktoś się jeszcze orientuje w tym temacie ? proszę o poradę Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #4 Napisano 5 września 2015 Podłącz tak i tak. Posłuchaj, porównaj. I już nikomu nie będzie się wydawać Wystarczająco merytorycznie?Jak pisałem tu jest forum o tematyce audio, dział stereo a nie estradowo - studyjny. Pomyliłeś adres. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #5 Napisano 5 września 2015 Wyjście słuchawkowe musi zawierać wzmacniacz wyjściowy o większej wydajności prądowej . Wiąże się to zwykle z większymi zniekształceniami. Dlatego jeśli jest jedna i druga opcja to zdecydowanie należy korzystać z wyjścia liniowego. Jeśli Twoje monitory mają wyłącznie wejścia RCA . Jeśli wyjścia w KORGu są zrealizowane jako jack 6.3mm z trzema polami styku najlepiej jest je używać również z wejściem symetrycznym w podłączonym do nich urządzeniu. Jeśli nie posiadasz takowego w swoich monitorach ( a tak piszesz ) potrzebujesz 2 szt przewodów z jednej strony jack mono a z drugiej strony RCA. Są również dostępne przejściówki Jack 6,3 mm mono na gniazdo RCA. Jeśli masz dobre przewody RCA , warto wyposażyć się właśnie w drugie rozwiązanie. Na wyjściu słuchawkowym zazwyczaj sygnał jest silniejszy. Sprzęt studyjny i estradowy zwykle wyposaża się w możliwość podłączenia łączami symetrycznymi i jeśli jednak masz wejście w kolumnach XLR to właśnie je należy użyć. Nie napisałeś co to za monitory. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach