Windu #1 Napisano 2 lutego 2016 Witam,Chciałbym zakupić używane sprzęt do salonu. W skład zestawu miałoby wchodzić: wzmacniacz/CD/tuner + kolumny. Słucham różnych gatunków muzycznych więc zależy mi na uniwersalności zestawu. Moim ulubionym gatunkiem jest reggae i dobrze by było gdyby bas był szczególnie dobrze wyeksponowany. Zastanawiałem się nad zestawem:- NAD C-315 BEE- TUNER NAD 412- NAD C - 515 BEE- TANNOY MERCURY V4Bardzo proszę o opinię na temat powyższego oraz ewentualne propozycje innego sprzętu.pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #2 Napisano 2 lutego 2016 Nie znam wielkości Twojego pokoju. Szkoda, że nie poczytałeś innych wątków i nie napisałeś więcej o swoich oczekiwaniach, preferencjach, o tym co masz, czy czego słuchałeś. Co Ci się podobało a co nie? Słowem o dźwięku jaki chcesz uzyskać.Same niskie tony, to tylko część pasma. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że najwięcej w muzyce jednak dzieje się w średnicy.Inaczej zostaje samo bum, cyk, cyk (tak z grubsza, skrótowo i fonetycznie )Oszczędziłbyś nam wypytywania po raz kolejny o różne sprawy, które są jednak bardzo ważne.Samo polecenie czegoś "od czapy", wyrwane z kontekstu, czy raczej na żadnym kontekście nie oparte może być równie dobrze trafne jak i chybione. Bo ja sobie mogę coś wyobrazić, co niekoniecznie jest związane z rzeczywistością. Twoją Dajmy na to napiszę. Lepsze w tej mierze byłyby wzmacniacze Xindak A-06 (świetne, duże i nierozwlekłe niskie tony) lub Audiolab 8000S (niskie tony mocne, rytmiczne, szybkie).Kolumny też pewnie znalazłyby się lepsze. Jakie... ? No właśnie.NADa z Tannoy'ami bym raczej nie łączył. Nie do reggae. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Windu #3 Napisano 2 lutego 2016 Wielkość pokoju podałem w temacie - 30m2 a dokładniej 5x6 m. W kolekcji mam ponad 600 płyt i trudno je zakwalifikować do jakiegoś jednego nurtu muzycznego dlatego napisałem że chciałbym zestaw który gra w miarę uniwersalnie. Lubię ciepłe mocne i żywe brzmienie. Jeżeli Tannoy nie zagra z tym zestawem za dobrze to jakie kolumny byś polecił? a może ten zestawik sobie darować? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Windu #4 Napisano 3 lutego 2016 jeżeli ktoś byłby w stanie coś podpowiedzieć w temacie to z góry serdeczne dzięki Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #5 Napisano 3 lutego 2016 A rzeczywiście. Powierzchnia pokoju jest w tytule. Jeśli lubisz takie granie jak piszesz, to z kolumnami Tannoy V 4 proponowałbym wyżej polecany wzmacniacz Xindak A 06 albo jeśli ma być jeszcze cieplej i muzykalniej Advance Acoustic MAP 105. Ten drugi utemperowałby nieco ostre wysokie tony V 4.Albo może lepiej, uwzględniając wszystkie wymienione wzmacniacze, poszukać innych kolumn.Na przykład Dali 400 lub 450. A jeśli ma jeszcze żywiej grać, to ESA Vivace lub Audio Academy Phoebe.Oczywiście skupiłbym się na kolumnach i wzmacniaczu. Na CD i tuner wydałbym tu najmniej. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Windu #6 Napisano 4 lutego 2016 Dzięki serdeczne za wskazówki. Pozdrowionka Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach