nobekk22 #1 Napisano 23 lutego 2016 Witam mam wzmacniacz dwu kanałowy sony f261r o mocy 120 wat 50/60hz i tak : mam podłączone dwa altusy 140 i tube 200 rms I mam jeszcze jedną kolumnę sanyo tonsil 130 wat i nie wiem czy ją podłączyć bo boje się o wzmaka da radę czy nie ? PROSZE O POMOC Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #2 Napisano 23 lutego 2016 Nie podłączaj dodatkowej kolumny-to niski model wzmacniacza o niezbyt dużej mocy.Nie dość że Altusy mają swoje wymagania z uwagi na duży glośnikowe niskotonowy, to jeszcze tuba jest dodatkowym obciążeniem. W dodatku ten Sony może pracować tylko z 1 parą kolumn.Więc łatwo możesz przeciążyć wzmacniacz i spalić końcówki mocy...No i stereo to 2 kolumny (ew. z subem), po co Ci kolejna kolumna? A w dodatku jedna?Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malipczuk #3 Napisano 23 lutego 2016 Łącząc kolumny równolegle zmniejszasz ich impedancję, poczytaj sobie o takim połączeniu a dowiesz się jakie połączenie jakie ma skutki. Ten wzmacniacz jest dopasowany do kolumn o impedancji minimalnej 4 ohmów, łącząc 2 zestawy o takiej impedancji równolegle spowodujesz, że wypadkowa impedancja będzie poniżej normy, a to wpłynie na wzrost zniekształceń i temperatury wzmacniacza podczas obciążenia co może doprowadzić do jego uszkodzenia. W przypadku łączenia szeregowego impedancja się sumuje, będzie wtedy wyższa, ale spadnie moc skuteczna wzmacniacza. Dodam tylko, że ten wzmacniacz to wzmacniacz stereofoniczny, czyli przeznaczony do pracy z jedną parą kolumn. Nie dość że Altusy mają swoje wymagania z uwagi na duży glośnikowe niskotonowy, to jeszcze tuba jest dodatkowym obciążeniemAltusy 140 wbrew pozorom mają całkiem dobrą efektywność (właściwie to zwrotnica o nachyleniu zbocza 6dB na oktawę, wysoko tonowy głośnik tubowy nie ma możliwości aby nie były) dlatego są stosunkowo łatwe do wysterowania, głośnik niskotonowy w tym zestawie ma bodajże 91dB efektywności i ledwie 60W, czyli "leciutki" układ drgający (widać po parametrach) szkoda, że na tym ich zalety się kończą Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #4 Napisano 23 lutego 2016 Cytat Dodam tylko, że ten wzmacniacz to wzmacniacz stereofoniczny, czyli przeznaczony do pracy z jedną parą kolumn. Przecież napisałem to wyraźnie...-po co powtarzać??? Cytat ...głośnik niskotonowy w tym zestawie ma bodajże 91dB efektywności i ledwie 60W, czyli "leciutki" układ drgający (widać po parametrach) szkoda, że na tym ich zalety się kończą Głośnik niskotonowy to ma nawet 93dB, a nie 91dB ;-)Ale ma średnicę 30cm i trochę mocy potrzebuje!Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malipczuk #5 Napisano 23 lutego 2016 Przecież napisałem to wyraźnie...-po co powtarzać???A to przepraszam "nie doczytałem" Głośnik niskotonowy to ma nawet 93dB, a nie 91dB Cóż... dlatego mówię "bodajże" absolutnie nie pamiętam parametrów tego zestawu, ale to tym bardziej świadczy o jego łatwości wysterowania! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #6 Napisano 23 lutego 2016 Wysoka efektywność to jedno- ale nie uważasz, ze duży dwunastocalowy głośnik niskotonowy to jednak spore obciążenie dla tego (słabego pod względem mocy) wzmacniacza?Choć może mniejsze niż np. dwie "ośmiocalówki" o mniejszej skuteczności.PozdrawiaPS. Ale wracając do tematu to chciałbym się dowiedzieć od autora wątku po co mu trzecia kolumna (a licząc sub-czwarta)? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #7 Napisano 24 lutego 2016 Cytat wzmacniacz dwu kanałowy sony f261r o mocy 120 wat 50/60hz To co piszesz to pobór prądu z gniazdka, a nie moc , wskazuje na to podana częstotliwość napięcia 50/60Hz jest to na tabliczce znamionowej każdego urządzenia, tak opiekacza,wiertarki jak i telewizora.Jak nie pamiętasz co kupiłeś, to lepiej spojrzeć do instrukcji papierowej, lub wersji elektronicznej w internecie, zanim coś się stanie. http://www.hifiengine.com/manual_library/sony/ta-f261r.shtml, http://elektrotanya.com/sony_ta-f161_ta-f2...f/download.html. Jest 40W przy 8ohm.Na swoje pytanie sam sobie odpowiedziałeś w pierwszych słowach, chociaż zamiast użytego zwrotu "czy da radę ?", lepiej byłoby " czy jest sens ?" . Wszyscy już napisali i napiszą: Nie ma. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #8 Napisano 24 lutego 2016 CześćJa też uważam, że to nie ma sensu. Wzmacniacz jest słaby, prędzej go sfajczysz niż na nim poszalejesz (bo chyba o to chodzi). Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #9 Napisano 24 lutego 2016 Aby sprzęt który masz mógł grać bezpiecznie tuba której używasz musi być aktywna lub mieć impedancje 2 x 8 Ohm ( a to jest mało prawdopodobne ) . Łączenie szeregowe impedancji głośnika niskotonowego i tuby razem z kolumną pełnopasmową niema sensu ze względu na to że cewka basowa tuby będzie tworzyć filtr dolnoprzepustowy. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #10 Napisano 24 lutego 2016 nobekk22 , i to by było na razie tyle!Bo teraz czekamy z kolejnymi wpisami aż się odezwie autor wątku!Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach