pmis #1 Napisano 23 sierpnia 2016 Witam.Od jakiegoś czasu zbieram się, żeby kupić do domu sprzęt AV. Do głowy, nie wiedzieć czemu, wbił mi się pomysł na Pioneera. Zestaw:1. Amplituner VSX-8302. Odtwarzacz BDP-1803. Głośniki S-ES3TB.Proszę was o radę czy za podobną cenę nie warto kupić czegoś innego? Próbowałem się czegoś dowiedzieć na własną rękę, ale nie jest to proste. Za dużo danych, zbyt wiele rzeczy o których nic nie wiem. Do tej pory od lat mój zestaw to Radmor 5412 i Altusy 75 więc przydała by się jakaś duża zmiana Jeżeli chodzi o potrzeby to Muzyka 70 %, PS4 15%, Filmy 15%. Pokój 4,5m x 4m. Telewizor i miejsce AV jest na środku węższej ze ścian. Pod telewizorem jest komoda obok której jest ok 28cm z każdej strony zostawione na kolumnę. Szerszej niż to niestety nie zmieszczę. Nie moja wina, żona wybierała meble, a ja rtv:)Pomóżcie mi się na coś w końcu zdecydować. Budżet to 4-4,5k zł. No ew. do 5k. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #2 Napisano 23 sierpnia 2016 Amplituner dobry, mimo że teraz polecane są np onkyo, yamahy .Ma kinowe brzmienie, cieplejsze od np yamahy.Jednak kolumny wybrałeś najgorsze z możliwych, bierz jak dają darmo, ale ani grosza więcej;) Bardzo słabe do kina, gragiczne do muzyki np Taga 606, Stx f200 to przy nich istne hi-fi mimo że to w sumie najtańsza oferta dla najtańszych amplitunerów(a Ty wybrałeś ampi całkiem całkiem). Pytanie czy musisz słuchać i męczyć się z słuchaniem muzyki na amplitunerze kinowym, bo pisząc że 75proc to muzyka to realnie wyjdzie że głównie muzyka , a film z efektami z płyty to z raz w miesiącu Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pmis #3 Napisano 23 sierpnia 2016 Jestem jednak na AV. Zawsze to jakiś film. Albo gra:) Na to już jestem raczej zdecydowany. Pytanie czy faktycznie patrzeć na coś 5.0 czy może 5.1? No i co w takim razie z głośników polecasz? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #4 Napisano 23 sierpnia 2016 Jak jesteś zdecydowany na film i grę, to subwofer musi być. Filmy na płytach są w 5.1, a nie 5.0 równie dobrze czemu nie 4.1? jest to element ścieżki filmu, dodatkowo w trybie wielokanałowym amplituner ma małą wydajność by dać dobre niskie tony tzn prąd na kolumny.Jakie kolumny , niestety dużego wyboru zestawów 5.1 w tym budżecie to nie masz , może coś jeszcze znajdziesz poza tym co już napisałem, jakiś zestawik yamaha ns150, a może jakiś salon z czymś wyjdzie? Niemniej kolumny te Pioneer to wyrzucanie kasy w błoto, nie tylko w kontekście tego amplitunera, ale nawet najtańszych modeli. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pmis #5 Napisano 23 sierpnia 2016 To może Jamo S 626 i do tego sub jamo 210? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #6 Napisano 23 sierpnia 2016 Masz gdzie postawić ? Nawet normalna kolumna żeby dobrze zagrać musi mieć trochę przestrzeni dookoła, a taka z bocznym głośnikiem basowym z metr to minimum.Prędzej model 506 jak jamo i cenowo też może wyrobisz. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pmis #7 Napisano 23 sierpnia 2016 No nie mam.Nawet o tym nie pomyślałem. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pmis #8 Napisano 24 sierpnia 2016 A co byś powiedział na Taga Harmony TAV-606 V3 i do tego jakiś sub? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #9 Napisano 24 sierpnia 2016 Część. Jeśli jednak zdecydujesz się na zestaw kina domowego to celuj w coś lepszego niż kolumny pioneera. 830 jest ok choć seria 9 gra już dużo lepiej.Biorąc pod uwagę budżet i preferencje proponuje zestaw oparty o kolumny melodika bl30 lub magnat quantum 675 oraz elektronikę onkyo 545 lub Yamaha 481.Oba te zestawy zapewnia ci prawidłowe odwzorowanie kina domowego a przy tym będziesz mógł posłuchać na tym przyzwoicie muzyki.W razie pytań lub wycen zapraszam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach