Marek99 #1 Napisano 1 marca 2017 Witam.Chciałem poprosić Was o rade .Zamierzam kupic kolumny używane Focala Electra 1027s tansze lub 1028be .Pokój 27m2 ,muzyka poważna i rock .1.Czy jest duża różnica (wyczytałem taką opinie / zrezygnowano z kopułki berylowej na rzecz aluminiowo-magnezowej, co ma znaczenie może bardziej prestiżowe niż brzmieniowe… , a parametry "Al/Mg" mają być bliskie "Be".Czy rzeczywiście Be warte jest 7tys różnicy?2.Mam wzmacniacz PIONEER SX-N30 Amplituner 85W 8om na kanał / słuchać bede max na 70wat.Czy może być ?Czy powinien być zdecydowanie inny wzmacniacz , a jeżeli inny to jaki ?Chciałbym kupic sprzet fajny na lata.Może jakieś inne kolumny są lepsze w tej cenie .Budżet najlepiej 10tys za kolumny lub mniej / max 17tys za 1028be używane,ale bym musiał dozbierać.Wzmacniacz ????? 2/4tys czy musi być więcej ?Zastanawiam sie jeszcze nad kolumnami 948 focal hmmmmm.Pozdrawiam Marek. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #2 Napisano 1 marca 2017 A pod takie duże i wymagające kolumny to nie lepiej kupić mocniejszy i lepszy wzmacniacz niż ten który masz w tej chwili?Moim zdaniem podpięcie takich Focali pod niedrogi amplituner będzie kiepskim pomysłem. To nie zagra dobrze. Sens może mieć wtedy gdy na wzmacniacz połowę czy 1/3 tego co na kolumny, a nie 10-15%.Zresztą wystarczy pojechać z Twoim Pioneerem do salonu gdzie mają takie kolumny i usłyszysz, czy to ma jakikolwiek sens.Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #3 Napisano 1 marca 2017 Tych droższych Focali słuchałem parę razy na AS, tańszych w salonach.Myślę, że jeśli zmiana opierałaby się wyłącznie na zmianie głośnika wysoko tonowego w sumie bardzo podobnego - inny stop metalu, różnica była by marginalna, lub jak sam napisałeś prestiżowa. Uważam, że na brzmienie bardziej wpływa zwrotnica, bo można zrobić ostro grająca jedwabną kopułkę, jak i aksamitnie gładko metalową. Co tam się konkretnie zmieniło , ja Ci nie powiem, a pewnie test już czytałeś.Natomiast znając brzmienie tego sx30 i poniekąd paru Focali , powiem że będzie ostro i to bardzo. Pewnie inni powiedzą o mezaliansie itd. Choć z drugiej strony jak coś razem ( czasem z różnych półek cenowych) dobrze gra, współgra i jest się zadowolonym to czemu nie. Przecież ma grać dla przyjemności, a nie prestiżu, czy wyglądu.Niemniej sx30 gra jak dla mnie ostro i chłodno w całym paśmie, dodatkowo góra focali jest jaka jest, a te kolumny lubią prąd i to bardzo. Co prawda są osoby które łączą focale z dużo mniej wydajnymi niż ten sx30 amplitunerami KD , jednakowoż czuje tu pewne niezgranie elementów. Ja do Focali widziałbym coś z lepszym wypełnieniem dołu, cieplejszego, może nawet łagodniejsza górą niż ten pioneer (czy nawet nowe pioneery) , ale każdy ma inny gust . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #4 Napisano 1 marca 2017 Nie da się ukryć, że niektóre połączenia sprzętu z bardzo różnych półek wychodzą bardzo fajnie.Jacek wspomniał o ostrości - podobny problem wychodzi np. z połączeniami kolumn Triangle z niektórym sprzętem.Były testowane w AUDIO te Focale 1027s - warto poczytać (lub sobie przypomnieć).http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-g...l-electra-1027sPozdrawiamPS. Zaś to, że dla niektórych mezalians w doborze sprzętu jest niedopuszczalny, to fakt. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek99 #5 Napisano 1 marca 2017 Cytat Tych droższych Focali słuchałem parę razy na AS, tańszych w salonach.Myślę, że jeśli zmiana opierałaby się wyłącznie na zmianie głośnika wysoko tonowego w sumie bardzo podobnego - inny stop metalu, różnica była by marginalna, lub jak sam napisałeś prestiżowa. Uważam, że na brzmienie bardziej wpływa zwrotnica, bo można zrobić ostro grająca jedwabną kopułkę, jak i aksamitnie gładko metalową. Co tam się konkretnie zmieniło , ja Ci nie powiem, a pewnie test już czytałeś.Natomiast znając brzmienie tego sx30 i poniekąd paru Focali , powiem że będzie ostro i to bardzo. Pewnie inni powiedzą o mezaliansie itd. Choć z drugiej strony jak coś razem ( czasem z różnych półek cenowych) dobrze gra, współgra i jest się zadowolonym to czemu nie. Przecież ma grać dla przyjemności, a nie prestiżu, czy wyglądu.Niemniej sx30 gra jak dla mnie ostro i chłodno w całym paśmie, dodatkowo góra focali jest jaka jest, a te kolumny lubią prąd i to bardzo. Co prawda są osoby które łączą focale z dużo mniej wydajnymi niż ten sx30 amplitunerami KD , jednakowoż czuje tu pewne niezgranie elementów. Ja do Focali widziałbym coś z lepszym wypełnieniem dołu, cieplejszego, może nawet łagodniejsza górą niż ten pioneer (czy nawet nowe pioneery) , ale każdy ma inny gust . Wychodzi na to ,że trzeba jechać i wysłuchać kilku wzmacniaczy na tych samych kolumnach i brać to co się będzie podobało.Myślałem,że wzmacniacz nie zmienia barwy dzwięku .....a to niespodzianka.....hmmm Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek99 #6 Napisano 1 marca 2017 Cytat Nie da się ukryć, że niektóre połączenia sprzętu z bardzo różnych półek wychodzą bardzo fajnie.Jacek wspomniał o ostrości - podobny problem wychodzi np. z połączeniami kolumn Triangle z niektórym sprzętem.Były testowane w AUDIO te Focale 1027s - warto poczytać (lub sobie przypomnieć).http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-g...l-electra-1027sPozdrawiamPS. Zaś to, że dla niektórych mezalians w doborze sprzętu jest niedopuszczalny, to fakt. Czytalem ten test i zastanowiło mnie zdanie w nim / zrezygnowano z kopułki berylowej na rzecz aluminiowo-magnezowej, co ma znaczenie może bardziej prestiżowe niż brzmieniowe… , a parametry "Al/Mg" mają być bliskie "Be". Prestiż za 12 tys różnicy ..... troche dużo / jak dla mnie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek99 #7 Napisano 1 marca 2017 Cytat Cytat Tych droższych Focali słuchałem parę razy na AS, tańszych w salonach.Myślę, że jeśli zmiana opierałaby się wyłącznie na zmianie głośnika wysoko tonowego w sumie bardzo podobnego - inny stop metalu, różnica była by marginalna, lub jak sam napisałeś prestiżowa. Uważam, że na brzmienie bardziej wpływa zwrotnica, bo można zrobić ostro grająca jedwabną kopułkę, jak i aksamitnie gładko metalową. Co tam się konkretnie zmieniło , ja Ci nie powiem, a pewnie test już czytałeś.Natomiast znając brzmienie tego sx30 i poniekąd paru Focali , powiem że będzie ostro i to bardzo. Pewnie inni powiedzą o mezaliansie itd. Choć z drugiej strony jak coś razem ( czasem z różnych półek cenowych) dobrze gra, współgra i jest się zadowolonym to czemu nie. Przecież ma grać dla przyjemności, a nie prestiżu, czy wyglądu.Niemniej sx30 gra jak dla mnie ostro i chłodno w całym paśmie, dodatkowo góra focali jest jaka jest, a te kolumny lubią prąd i to bardzo. Co prawda są osoby które łączą focale z dużo mniej wydajnymi niż ten sx30 amplitunerami KD , jednakowoż czuje tu pewne niezgranie elementów. Ja do Focali widziałbym coś z lepszym wypełnieniem dołu, cieplejszego, może nawet łagodniejsza górą niż ten pioneer (czy nawet nowe pioneery) , ale każdy ma inny gust . Wychodzi na to ,że trzeba jechać i wysłuchać kilku wzmacniaczy na tych samych kolumnach i brać to co się będzie podobało.Myślałem,że wzmacniacz nie zmienia barwy dzwięku .....a to niespodzianka.....hmmm Napisałeś , że słuchałes Focali tych droższych , według Ciebie jest na tyle duża różnica , że warto dopłacić 7/10 tys i kupic Focal Electra 1028Be ,czy po prostu 15% lepiej grają i od pozostałych np 926 . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #8 Napisano 2 marca 2017 Nie ma szans żebyś ich naglosnil tym pioneerem. To wogole zapomnij. Musisz się liczyć z wydatkiem rzędu 5 tys za nowy wzmacniacz lub coś proporcjonalnego z gamy sprzętu używanego. Electra gra wyraźnie lepiej. Ale uważaj te kokumny są na prawdę drogie. Jak na polska produkcję. Więc nie zaslepiaj oczu tylko nimi. Sprawdź inne konstrukcje także w tym budżecie. Możesz być zaskoczony. Posłuchaj nowych, będziesz miał większą game do weryfikacji. Do Wszystkich kolumn z takiego budżetu potrzebujesz lepszy, nie koniecznie mocniejszy wzmacniacz.Pozostaje do dyspozycji Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek99 #9 Napisano 2 marca 2017 Dziękuje Wszystkim za cenne rady.Będe musiał pare spraw przemyśleć / przesłuchac .Pozdrawiam.Marek. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #10 Napisano 2 marca 2017 Cytat Napisałeś , że słuchałes Focali tych droższych , według Ciebie jest na tyle duża różnica , że warto dopłacić 7/10 tys i kupic Focal Electra 1028Be ,czy po prostu 15% lepiej grają i od pozostałych np 926 . Słuchałem Focal utopia ( małe , duże) oraz Focal sopra. Różnica w cenie jest ogromna, natomiast jako osobie nieobdarzonej słuchem absolutnym "wystarczały sopry" na temat ich brzmienia nie będę wchodził w dyskusje, mimo że lubię precyzyjny dźwięk i utopia i sopra były chwilami za chirurgiczne i za ostre, choć wrażenie precyzji, lokalizacji, dynamiki było ogromne, czapki z głów.Co do "tańszych " w sklepie słuchałem jakiś dużych Chorusów i właśnie Aria, Aria były w relacji cena/ jakosć bardziej atrakcyjne, optymalne, mimo że droższe, Ty pytasz o Focal Electra 1028Be , tej nie słyszałem, ale stawiam że chyba bliżej im wyczynowością do tych z kręgu Sopra, ale może się mylę. Mając kupić tak bezkompromisowo grające kolumny musiałbym długo dopasowywać wzmacniacz do nich, bo z jednej strony szkoda coś zaprzepaścić co one oferują z siebie, a z drugiej brzmienie ma być dla mnie więc czemu miałbym się męczyć i słuchać takiej Focalowej bezkompromisowości , a więc może tańsze, mniej wyczynowe ?, ot i odwieczny problem melomana Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #11 Napisano 3 marca 2017 Electry grają dużo lepiej, ale to wciąż brzmienie focala. Każdy wyższy model jest rozwinięciem, w jakiś sposób poprawa niższego.Trzeba pamiętać że to kolumny drogie. Chyba że ktoś kupił z dobrym rabatem.Przez to używane także stoją dość wysoko.Nie mówię nie bierz focali, tylko sprawdź coś innego z innej stajni. Wtedy dokonuj wyboru. Pozostaje do dyspozycji Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach