Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Stanisław Leszczński

Brak dzwięku po podłączeniu przewodu optycznego do tv Samsung

Recommended Posts

Witam. Mam następujący problem: po podłączeniu przewodem optycznym starszego amplitunera Pioneer VSX - D814 (nie ma HDMI) do TV Samsung UE50J5500 nie słychać dźwięku. Na amplitunerze mam przełączniki CD, Tuner,AUX itd, przełączam je, na telewizorze zmieniam listę głośników na wyjście optyczne/audio - nie działa. Podłączyłem do komputera z wyjściem optycznym i podobnie, nic nie słychać. Nie wiem co źle robię, nie mam pomysłu co dalej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W opcjach amplitunera konfiguruje się wejścia cyfrowe. Opyczne może być przyporządkowane pod TV, CD albo wyłączone. Sprawdź te ustawienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie jak piszesz kolega wyżej tylko może napiszę jaśniej.

Masz możliwość podpisywania wejść w amplitunerze. Więc wejdź w opcje input assigment lub podobna nazwę, później np TV i tam Zmień aby przypisane do tego było złącze optyka. Jeśli masz więcej niż jedno zwróć także uwagę na numerek. Powinno grać. To wszystko przy założeniu ,że optyk jest sprawny.

 

W komputerze z kolei wejdź dodatkowo w panel sterowania i w opcjach dźwięk Zmień na digital output. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×