Skocz do zawartości
pacholekck

Advance Acoustic X-i90 - jeden kanał przerywa

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z moim wzmacniaczem AA X-i90. Gwarancja skończyła się pół roku temu i zaczęły się problemy z przerywanym graniem z prawej kolumny. Początkowo problem występował rzadko, z czasem coraz częściej. Przy wyższych głośnościach (Vol od 35, maks jest 60, domyślnie włącza się na 20) problem nie występuje.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Co to może być? Czy z pomocą forum jestem w stanie sam coś podziałać w tym temacie? Mogę rozebrać wzmacniacz, wrzucić jakieś zdjęcia. Jeśli nie, to czy możecie mi polecić jakiś serwis w Krakowie, gdzie bez obaw mogę oddać wzmacniacz i nie skasują mnie za bardzo? Może orientujecie się ile może kosztować naprawa i czy się opłaca to robić? Trochę mi szkoda, bo za wzmacniacz dałem około 3 tys. niby dobra firma i miało być ok, a po 3 latach już się posypał. Może ktoś z forumowiczów podejmie się naprawy?

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

 

Czy potencjometr trzeszczy? Czy tylko nie gra równo?

To częsta przypadłość wzmacniaczy. Niestety duża szansa że w serwisie także by Ci tego nie zrobili.

Jeśli możesz zdjąć obudowę to  zrób to. Zobacz czy potencjometr głośności jest zamknięty czy też masz do niego dojście. Jeśli jest dojście to możesz psiknąć Kontaktem PR, na pewno nie zaszkodzi.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Skoro problem przy niższych poziomach głośności nie występuje, to bardzo możliwe, że jest to wina potencjometru. Rzeczywiście jeśli potencjometr nie jest hermetyczny można psiknąć PR Kontaktem albo preparatem Motip, który jest podobno lepszy. Są też pewnie inne do konserwacji potencjometrów.

Czasami pomaga dość szybkie kręcenie gałką w obydwie strony. Najlepiej w zakresie, gdzie to zjawisko występuje. By nie narażać się na nieprzyjemne efekty, zabieg ten zastosuj przy wyłączonym wzmacniaczu. Trzeba by tak pokręcić (krótkimi szybkimi ruchani i nieco dłuższymi, po całej skali głośności) z kilkadziesiąt razy. Nieraz ścieżka/styki się przetrą i gra później dobrze.

Jeśli nie pomoże, to trzeba oddać do serwisu. Ale sądzę, że to nic poważnego. Zdarza się. Jeśli wymieniałbyś potencjometr na inny, to daj kilka złotych więcej i zamów porządnej jakości Alpsa. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 9.05.2017 o 20:45, pacholekck napisał:

Mogę rozebrać wzmacniacz, wrzucić jakieś zdjęcia.

Spróbuj zrobić jakieś zdjęcia wnętrza (szczególnie przedniej ścianki). Objawy masz jak przy uszkodzonym potencjometrze, ale w Twoim wzmaku regulacja siły głosu, źródeł itd. odbywa się chyba na układach scalonych... więc możliwe, że żadnego potencjometru tam nie znajdziesz.

Zdjęcia wszystko wyjaśnią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To samo AA x-i 90

Po ok. 3 - 4 latach nagle padł prawy kanał w trakcie używania. Przełączyłem na inny wzmacniacz. Po kilku dniach wróciłem do AA i sytuacja się sama rozwiązała - zagrały P i L. Znów po jakimś czasie jeden kanał zaczął grać ciszej. Zmieniałem kanały, zmieniałem głośniki ale już dostałem nerwa - czy grają równo czy P jest głośniejszy. AA poszedł w odstawkę ale po miesiącu albo po dwóch postawiłem go do moich flagowych i zagrał bardzo ładnie (poprzednio grał z JmLabami a teraz z Vandersteenami). I dzisiaj od włączenia grał tylko L. Przełączyłem na lampę i siadłem do komputera - bingo - nie tylko mnie to spotkało i trzeba pokręcić potencjometrem. Udało się (dzięki za podpowiedź), działa, grają obydwa - ciekawe na jak długo. Ale już w głowie myślę o Alpsie.

A tak przy okazji może ktoś podpowie: 1. jak zmniejszyć to mocnooczojebne zimne świecenie potencjometru ( może to mu szkodzi) i poziomu głośności i jak zmienić ustawienie poziomu startu z 20 na np. 17 ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kolega Pacholekck poinformował, że problem został rozwiązany. Temat zamykam, jednocześnie po raz kolejny ostrzegam nowych forumowiczów, aby nie stosowali wulgaryzmów. Nowy uczestnik forum highway61 wyraźnie nie czytał Regulaminu Forum.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

×