Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Rafał_04

Problem z dzwiekiem 5.1

Recommended Posts

Witam.

Mam amplituner Pioneer vsx 417 oraz płytę główną Gigabyte GA-M61PM-S2 z zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC883.
Podłączyłem komputer do amplitunera (do wejść DVD 5.1 ch input) trzema kablami 2xchinch-jack. Podczas testu w panelu sterowania wszystko działa tak jak należy (5.1 jest) ale już podczas normalnego odtwarzania np. filmu (power DVD 7) gra tylko stereo.
Jaki może być tego powód??

Z góry dziękuje z pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konfiguracja programu odtwarzającego ? Film ma tylko 2 kanały ? Możesz też podłączyć tę kartę do ampli cyfrowo (też potrzebna odpowiednia konfiguracja programu i sterowników) i zobaczyć czy jest 5.1 w filmach. W ostatnim przypadku test kolumn może wskazać że działają tylko fronty bo jak się nie mylę program odtwarza kanały od razu do PCM, a standard SPDIF przy PCM pozwala na przesłanie jedynie dwóch kanałów (5.1 jest możliwe przy DTS i AC3 [DolbyDigital]).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skoro masz 5.1. A tylko podczas odtwarzania filmu nie działa to pewnie musisz zmienić format dźwięku w ustawieniach programu odtwarzającego. W tym przypadku power DVD.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×