Blackside #1 Napisano 17 maja 2008 Witam. Posiadam RX 797 z JBL E60 . Miernik pokazuje na kolumnach 6 om , ale ponoc ich impedancja spada i to mocno. Czasem dochodziłem do godziny 12 i słyszałem że wraz z głośnością dżwięk nie był juz taki klarowny. A głównie bas schodził na drugi plan- choc gdyby dalej rósł to pewnie brakłoby amplitudy w głośniku.. Teraz pytanie czy przełącznik mam dobrze ustawiony - min 6 om ( kolumny są niby 8om)Jeżeli dam na 4 omy to będę musiał dalej kręcic gałką by uzyskac tą samą głośnośc - co za tym idzie czy nie będę generował już zniekstałceń mogących uszkodzi kolumny.Sam nie wiem jaki układ lepszy a generalnie bezbieczniejszy- czasem lubie dołożyc.... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kibic1 #2 Napisano 17 maja 2008 Myśle że bezpieczniej przestawić na cztery omy Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Blackside #3 Napisano 17 maja 2008 A jak to wpłynie na temperature pracy.Myślę że teoretycznie czy przełącznik jest na 4 czy 8 om to kolumny mają taką samą impedancje wiec nie powinien sie mocniej grzac. ???? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kyle #4 Napisano 17 maja 2008 Zadałem kilka pytań odnośnie działania przełącznika impedancji tutaj:http://forum.audio.com.pl/index.php?s=&...ost&p=19024- podstawowa sprawa to pytanie czy działa on na zasadzie jedynie ograniczenia max mocy czy jest coś jeszcze Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
audionet #5 Napisano 17 maja 2008 To czy słuchasz za głośno najczęściej po prostu słychać Najczęściej jednak buntują się kolumny a nie wzmacniacz. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach